Kokia turi būti tinkama mėsos vidaus temperatūra?

 

Vidaus temperatūra yra mėsos gabalo storiausios centrinės dalies temperatūra. Toliau nurodyta didelių mėsos gabalų, kepamų orkaitėje, temperatūra, bet šia lentele galima vadovautis ir mėsą kepant keptuvėje.

Su krauju, vidutiniškai ir gerai iškeptos mėsos vidaus temperatūra:

Rare (paviršius lengvai parudęs, vidus raudonas ir su krauju) 55 °C Jautiena ir aviena
Medium rare (paviršius lengvai parudęs, vidus rausvas) 58–60 °C          Jautiena, jaunų galvijų mėsa ir aviena
Medium (vidutiniškai iškeptas, paviršius parudęs, vidus rausvas) 60–65 °C Jautiena, jaunų galvijų mėsa ir aviena
Well-done (iškepta) 70 °C Kiauliena, vištiena, jautiena, jaunų galvijų mėsa ir aviena

 


Vidaus temperatūra (kiauliena):

Priekinės kojos blauzda

70 °C
Malta mėsa 70 °C
Sprandinė su kaulu 80–85 °C
Šoninė 80 °C
Kiaulienos kepsnys 70 °C
Nugarinės karbonadas 72 °C
Nugarinės filė 70 °C

 

Vidaus temperatūra (aviena):

Antrekotas 58–70 °C
Malta mėsa 70 °C
Sprandinė su kaulu 58–70 °C
Uodeginė dalis 58–70 °C
Nugarinės filė 58–70 °C
Viršutinė kumpio dalis 60–70 °C
Nugarinės karbonadas 58–70 °C

 

Vidaus temperatūra (jautiena):

Priekinės kojos blauzda 80 °C
Antrekotas 55–70 °C
Sprandinė 80 °C
Malta mėsa 70 °C
Kumpis 70–75 °C
Vidinė krūtinkaulio dalis 85–90 °C
Uodeginė dalis 58–70 °C
Nugarinės filė 55–70 °C
Nugarinės karbonadas 55–70°C

 

Vidaus temperatūra (paukštiena):

Višta (visa) 82 °C
Vištienos filė 72 °C
Šlaunelė 82 °C
Vištos kulšelė 82 °C
Vištų sparneliai 82 °C
Kalakutas (visas) 72 °C
Kalakutienos filė 72 °C

 

Vidaus temperatūra (jaunų galvijų mėsos):

Antrekotas 60–70 °C
Malta mėsa 70 °C
Uodeginė dalis 65 °C
Nugarinės filė 60–70 °C
Nugarinės karbonadas 60–70 °C