Mėsa vakuume?

 

Žinoma, tai labai patogu!

Maisto produktų, tarp jų ir mėsos, pakavimas pasitelkiant vakuumą, padeda gerai išlaikyt produktų skonį ir formą, jų nebūtina suvartoti čia ir dabar. 

Prieš kelis dešimtmečius parduotuvėse atsiradę maisto produktai vakuuminėse pakuotėse iš pradžių didelio palaikymo nesulaukė. Net ir naujovėms įprastai itin atviros namų šeimininkės Amerikoje abejojo dėl tokiomis sąlygomis laikomo maisto skonio ir nerimavo, kad tai yra prekybininkų būdas užmaskuoti gaminio trūkumus. Visgi, laikui bėgant, tokios abejonės buvo išsklaidytos, o pats saugojimo būdas tapo neatsiejamu pagalbininku virtuvėje.

Maisto produktų, tarp jų ir mėsos, pakavimas pasitelkiant vakuumą, padeda gerai išlaikyt produktų skonį ir formą, jų nebūtina suvartoti čia ir dabar. Be to, ir šaldytuve laikyti patogu – nereikia atskirų indų, produktai neprisigeria kvapų ir patys jų neperduoda šalia esantiems. Mėsai pakuoti dažniausiai naudojami trys pakavimo būdai. Kviečiame susipažinti su jų ypatumais.
 


Modifikuotos atmosferos pakuotė (MAP)

 

Oras pakuotėje keičiamas specialiu konkrečiam maisto produktui pritaikytu dujų mišiniu. Jo panaudojimas leidžia išsaugoti gaminio formą, spalvą ir šviežumą.
 

Paprastai dujų mišinį, dar vadinamą apsaugine atmosfera, sudaro anglies dioksidas, azotas ir deguonis. Be abejo, šių medžiagų kiekis pakuotėje yra visiškai nekenksmingas sveikatai. Dėl šiuolaikinių technologijų dujų mišinys taip subalansuotas, kad nekeltų grėsmės vartotojams.
 

Dažniausiai su apsaugine atmosfera pakuojama šviežia mėsa.  Šios rūšies pakuotė leidžia ilgiau išsaugoti gerą jos skonį, nenaudojant jokių maisto produktų priedų arba jų kiekis sumažinamas iki minimumo.
 

Taip supakuotą mėsą saugu transportuoti, produktą šaldytuve galima laikyti pakankamai ilgai. Be to, šiuo atveju itin sumažėja pavojus pažeisti pakuotę iš išorės.
 

 

Prie produkto formų prisitaikanti plėvelė (Skin Pack)

Pakuojant šiuo būdu, maisto produktas dedamas ant storo kartono ar popieriaus lakšto ir tvirtai aptraukiamas plėvele. Taikomas vakuuminis oro išsiurbimas leidžia  išlaikyti gaminio formą, pakuotė apgaubia produktą lyg antra oda. Šioje pakuotėje savo skonį ir išvaizdą išsaugo net mėsa su aštriais kaulais.
 

Šios pakuotės savybės geriausiai tinka aukštos kokybės mėsos produktams, kuriuose susikaupę daug natūralių skysčių. Dažnai taip pakuojami mėsos gaminiai, kurių laikymui taikomi griežtesni reikalavimai. Ši pakuotė leidžia matyti visas mėsos savybes – kokybę, šviežumą, spalvą ir struktūrą.
 

 

Vakuuminė pakuotė

Vakuumuotų maisto produktų galiojimo laikas pailgėja. Taip nutinka dėl to, kad pašalinus deguonį sulėtėja mikrobiologinis produkto gedimas. Vakuuminės pakuotės tinka visų rūšių maisto produktams, išskyrus itin trapius produktus. Ištraukus orą, jie paprasčiausiai neatlaiko spaudimo ir praranda savo prekinę išvaizdą. Tiesa, skonis išlieka toks pat geras.
 

Vakuumas pakuotėje taip suspaudžia produktą, kad jis puikiai apsaugomas nuo bet kokių mechaninių poveikių. Tuo pačiu sumažinimas pakuotės tūris, todėl produktas užima mažiau vietos.