Agnės Grigaliūnienės pusryčiai: viena tešla – du skirtingų skonių patiekalai
Tiesa, kartais atliepti visos šeimos norus, kai mažieji prašo pagaminti kažką saldaus, o tėvams norisi sūrių patiekalų, gali būti sunku. Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ šįkart pasidalijo dviejų skirtingų skonių blynų receptu, kuriam pakanka kone tos pačios tešlos. Receptų knygos „#agnėsketo ir kiti receptai“ autorė įsitikinusi, kad, išsiskyrus šeimos norams, tokiu būdu galima sutaupyti produktų, o gaminant daugiau vienos rūšies maisto visai šeimai, po gaminimo lieka mažiau maisto likučių.
Kompromisas išsiskyrus norams
A. Grigaliūnienė savo ketvirtojoje internetinėje laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria pusryčiams: „Net neabejoju, kad ne vienas jūsų, kaip ir aš, savaitgalio rytą sulaukiu pageidavimo koncerto, kas ko norėtų pusryčiams. Vienam reikia sūriai, kitam – saldžiai, tad rasti kompromisą pasidaro neįmanoma – tenka gaminti du, o kartais ir tris skirtingus patiekalus. Tik po daugelio metų išradau tokį mažą dalyką, kuris man labai padeda gyventi – blynai, kuriuos galima iškepti tiek sūrius, tiek saldžius pakeitus vos keletą ingredientų.“
Agnė įsitikinusi, jog virtuvėje labai svarbu vaizduotė, kurios pagalba galima sukurti netradicinius skonius ir taip nustebinti šeimos narius: „Tam, kad nešvaistytume produktų keliems skirtingiems patiekalams, mes pasirenkame blynus, kuriuos galima patiekti su skirtingais pagardais, tokiais kaip šoninė ar šaldyti vaisiai.“
Kuo paprastesnis maistas – tuo mažiau atliekų
Pasak laidos partnerio „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, sutaupyti ir išmesti mažiau maisto galime planuodami savo savaitės meniu, o jį sudarinėjant svarbu gerai peržiūrėti receptų ingredientus: „Geriau rinktis ir gaminti pagal receptus, kuriems bent dalį ingredientų jau turime namuose, o tie, kurių dar reikia įsigyti, bus sunaudoti gaminant arba galės ilgesnį laiką likti namų lentynėlėse ar šaldytuve, t.y. bus kokybiški ir pakankamai ilgo galiojimo laiko.“
Jam pritaria ir A. Grigaliūnienė: „Planuodama valgymus į priekį ne tik galiu maitintis sveikiau ar sutaupyti, bet ir prisidėti prie globalios problemos sprendimo stovėdama savo virtuvėje. Šis kiekvieno mūsų įgalinimas – tarsi priminimas, kad viskas mūsų rankose.“
Socialinės atsakomybės ekspertas pastebi, jog dažniausiai žmonės išmeta sugedusius vaisius ar daržoves, nes nusipirkus per daug nespėja jų visų sunaudoti: „Išmesti maistą esame priversti ir dėl netinkamų jų laikymo sąlygų. Dažniausiai iškrovę krepšius tiesiog sudedame visus vaisius kartu ant spintelės, nesusimąstydami, jog ir taip prinokę bananai, padėti prie obuolių, išsiskiriant etileno dujoms skatina greitesnį gedimo procesą. Pertekins vanduo taip pat skaidymo procesus ir produktas pradeda greičiau gęsti, todėl vaisius ir daržoves plauti tik prieš juos vartojant.“
Kaip laikyti savaitei nusipirktus vaisius ir daržoves?
Dauguma daržovių ir vaisių, laikomų šaldytuve, tinkami vartoti 3-5 dienas. „Agurkai, cukinijos, paprikos, baklažanai, artišokai šaldytuve švieži gali išlikti apie savaitę, o atidarytame polietileno maišelyje į stalčių sudėtos morkos, burokėliai, ridikėliai – apie dvi savaites. Jeigu supjaustėte vaisius arba daržoves, pasistenkite juos kuo greičiau įdėti į dėžutę ir į šaldytuvą. Tai turite padaryti vėliausiai po 2 valandų. Tokius supjaustytus produktus suvartokite per parą, antraip juos teks išmesti“, – rekomenduoja „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas.
Remdamasis savo „Šviežumo garantija“, prekybos centras „Rimi“ savo parduotuvėse laikosi to pačio maisto išdėliojimo principo, tad atidesni pirkėjai sumanių produktų laikymo sprendimų gali pasisemti iš produktų išdėliojimo lentynose: „Vaisius ir daržoves išdėstome sumaniai – atsižvelgiame į vaisių ir daržovių suderinamumą taip, kad nokstantys vaisiai ar daržovės nepažeistų šalia esančių. Pavyzdžiui, gūžinė salota yra labai jautri šalia esančiam pomidorui, todėl pas mus jų padėtų šalia nepastebėsite. Be to, tik atsižvelgdami į sezoniškumą, didiname vienos ar kitos prekės asortimentą, kraunant stengiamės jų nepažeisti, kad vaisiai ar daržovės nesusidaužytų ir sėkmingai įveiktų visą tiekimo grandinę.“
Sudarydami palankiausias sąlygas daržovėms ir vaisiams kuo ilgiau išlikti šviežiems, „Rimi“ pirkėjams davė pažadą pavadinimu „Jūsų žodis – paskutinis“. Tai reiškia, jog suabejoję vaisių ar daržovių šviežumu galite susigrąžinti pinigus: „Rinkdamiesi produkciją daugiausiai dėmesio skiriame aukščiausios kokybės ekstra ir pirmos klasės vaisiams ir daržovėms, tad neabejojame jų kokybe ir esame pasiruošę būti pirkėjų pusėje jiems suabejojus šviežumu.“
A. Grigaliūnienė atkreipia dėmesį į problemą, kuomet dažnas parduotuvės klientas ilgai stoviniuoja ir renkasi pačią gražiausią daržovę ar vaisių. „Kai parduotuvėje ieškome kuo geresnės daržoves, nesąmoningai prisidedame prie maisto švaistymo. Daržovės ar vaisiai niekada nebūna identiški, be to, tam tikros daržoves, kurios galbūt neatrodo taip idealiai, yra puikios kokybės, turinčios ne ką prastesnį skonį. Pavyzdžiui, įbrėžtą ar mažą cukiniją galima sunaudoti patiekalams, kuriuose ji troškinasi ar yra kepama“, – tikina laidos vedėja ir dalijasi patikrintais blynų receptais.
Agnės blynų receptai
Jums reikės:
- Saldžių blynų tešla
- 2 kiaušinių
- 70 ml pieno
- 2 šaukštų ekstra malimo miltų
- Vanilinio cukraus
- Žiupsnio druskos
- 1 mango (šaldyto arba šviežio)
Kaip pasigaminti:
Kepame blynus per visą keptuvę ant sviesto. Pagardui mangą sutriname ir gardiname pekano riešutais bei mėta, pateikiame su blynais.
Sūrių blynų tešla
- 1 kiaušinio
- 1 šaukšto miltų
- Vandens
- Žiupsnio druskos
- ½ kepinto svogūno
- 50 g šoninės salsa
Kaip pasigaminti:
Kepame blynus per visą keptuvę ant sviesto. Pagardui svogūną apkepame su šonine keptuvėje ir pateikiame su blynais.
Skanaus!