Emigrantės iš Baltarusijos noras – kiek įmanoma ilgiau dirbti
Amžius, kai jau gali mėgautis užsitarnautų poilsiu, 63 metų p. Jadvygai nėra riba ne tik dirbti be neplanuotų, negalavimams užklupus būtinų, laisvadienių, bet ir puoselėti mylimą sodą, kuriame gausiai dera vaisiai, daržovės. Iš jų paruoštų konservų moteris atsinešė ir į parodos #AmžiusNesvarbu herojų fotosesiją, po kurios mielais pasidalino ir vieno jų receptu.
Profesiniai pokyčiai po 30 metų nenuvylė
„Be pertraukos viename darbe dirbau 30 metų, todėl pakeisti darbą man – nemenkas iššūkis. Vis tik, kai dėl pertvarkos geležinkelyje darbo nebeliko, įsidarbinau parduotuvėje. Nors darbas buvo labai sunkus, neplanavau jo keisti – nebuvau pratusi prie pokyčių, bet pažįstama tiesiog įkalbėjo pabandyti dirbti „Rimi“, tuo labiau, kad darbas panašus, o kolektyvas, aplinka ir atmosfera – visiškai kitokia. Dirbdama nepatyriu jokio streso“, – pasakoja jau penktus metus „Rimi“ „Domus Pro“ prekybos centre dirbanti p. Jadvyga.
Moteris džiaugiasi ir giria parduotuvės, kurioje dirba vadovę, organizuojančią kolektyvui išvykas, didžiųjų metų švenčių paminėjimus. „Geras darbo grafikas, kai tris dienas dirbu, o tris turiu laisvas, leidžia man užsiimti mėgstama veikla – puoselėti sodą, daržą, auginti jame vaisius, daržoves. Kiek jos kainuoja parduotuvėje, nors čia dirbu, nežinau“, – šypsosi Jadvyga. Užsiauginusi pačios vaisių ir daržovių, moteris jas gausiai ruošia šaltajam sezonui – konservuoja. Savo ruoštų konservų stikliniuose indeliuose p. Jadvyga atsinešė ir į foto studiją, kur ją ir kitus „Rimi“ vyresnio amžiaus darbuotojus parodai „#AmžiusNesvarbu“ fotografavo garsi fotomenininkė Neringa Rekašiūtė.
Darbas suteikia gyvenimui stabilumo
Fotosesijos metus moteris kiek kuklinosi dėl savo lietuvių kalbos, kurioje aiškiai girdimas akcentas, tačiau, sužinojus jos gyvenimo istoriją, tai nė kiek nestebina: Jadvyga – imigrantė, į Lietuvą persikrausčiusi iš Baltarusijos, kurioje gimė ir užaugo. „Būdama jauna, labai norėjau gyventi mieste, o Vilnius buvo arčiau nei gimtos šalies sostinė. Taip ir atsidūriau Lietuvoje. Čia sukūriau šeimą – ištekėjau, užauginau du vaikus. Ir visą laiką dirbau – nuo pat vaikystės buvau darbšti, daug padėdavau mamai. Ir vėliau, kad ir kur dirbčiau, niekada netingėjau. Mėgstu dirbti ir tai man labai padeda kasdien darbe“, – sako p. Jadvyga.
Ji ir namie negali sėdėti be darbo. „Man reikia kažką daryti. Kai šilta, galiu darbuotis sode, tačiau ką veikčiau šaltuoju periodu, jei neturėčiau darbo? Dirbti verta, nesvarbu, koks tavo amžius – darbas suteikia gyvenimui stabilumo. O dirbti gali visi, jei tik noro turi“, – įsitikinusi p. Jadvyga. Ji, jei tik leis sveikata, dar tikrai dirbs ne vienerius metus. Kitas moters planas – šiais metais vykti pailsėti sanatorijoje, o vasarą – toliau puoselėti savo mylimą daržą ir jame užaugintomis gėrybėmis bei iš jų paruoštomis atsargomis žiemai lepinti artimuosius ir bičiulius.
Jadvygos adžikos receptas
- 2,5 kg pomidorų
- 1 kg paprikų
- 1 kg morkų
- 1 kg rūgščių obuolių
- ¼ stiklinės druskos
- 1,5 stiklinės cukraus
- 1 stiklinės acto
- 1 stiklinės saulėgrąžų aliejaus
- 200 g česnako
- 75-100 g aitriųjų paprikų
Visas daržoves sumalkite mėsmale. Sudėkite į didelį puodą, užvirinkite ir, sumažinus ugnį, virkite apie 1 val. Būtinai dažnai maišykite. Kol verda, susimalkite mėsmale česnakus ir aitriąją papriką. Baigiant virti, į daržoves supilkite druską ir cukrų, išmaišyti ir viską ataušinkite. Daržovėms atvėsus, supilkite actą, aliejų, sudėkite sumaltą česnaką ir aitriąsias paprikas. Viską gerai išmaišyti. Dėkite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite. Taip paruoštą adžiką vėsiai galima laikyti visą šaltąjį sezoną, o šaldytuve – dar ilgiau.
Skanaus!