Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?
Prekybos tinklo „Rimi“ iniciatyva atliktas tyrimas parodė, kad pusė apklausoje dalyvavusių tėvų nesirūpina savo atžalų priešpiečių dėžutėmis. Specialistų teigimu, mityba – vienas iš faktorių, lemiančių gyvenimo kokybę, todėl svarbu pasirūpinti ne tik kokybiškais vaiko pietumis, bet ir užkandžiais.
„Toli gražu ne visi tėvai pasirūpina vaikų priešpiečiais, tad kyla klausimas, kaip jie užkandžiauja. Jeigu vaiko mitybos racionas nebus kokybiškas, jis nebus energingas, negalės siekti savo tikslų: eiti į mokyklą, semtis žinių, sportuoti, lankyti užsiėmimų, kur galėtų save realizuoti. Be to, netaisyklinga mityba turės įtakos nutukimui ir kitų sveikatos sutrikimų atsiradimui“, – teigia mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Anot jos, vaikai užkandžius turėtų vartoti tris kartus per dieną: priešpiečiams, pavakariams ir naktipiečiams.
„Vaikas turi valgyti tris pagrindinius patiekalus ir du arba tris užkandžius. Pusryčiai ir vakarienė turi sudaryti 20-25 proc. dienos kalorijų normos, pietūs – 30-35 proc., užkandžiai, susidarantys iš priešpiečių, pavakarių ir naktipiečių – po 10 proc.“, – bazinius mitybos principus primena R. Bogušienė.
Apklausos metu paaiškėjo, kad 46 proc. tėvelių, kurie rūpinasi vaikų priešpiečių dėžutėmis, jas ruošdami stengiasi dėti tik sveikesnius užkandžius – jokių saldumynų ar bulvių traškučių, 37 proc. – savo vaikams įdeda ne tik sumuštinius, bet ir vaisius bei daržoves, o 13 proc. teigia, kad savo atžaloms deda tokius užkandžius, kuriuos jie valgo – net jei jie ne visada palankūs sveikatai. Tokius duomenis atskleidė „Rimi“ pirkėjų, turinčių vaikų, apklausa.
Anot mitybos specialistės, norint, kad vaiko priešpiečiai būti sveiki ir maistingi, reikėtų atsisakyti sveikatai nepalankių maisto produktų.
„Tokioje dėžutėje turi būti kuo daugiau grynų maisto produktų, turinčių angliavandenių, riebalų, baltymų ir vitaminų, skaidulinių ir mineralinių medžiagų. Joje neturėtų būti rūkytų, sūdytų, konservuotų, konditerinių gaminių, saldainių. Reikėtų vengti džiovintų vaisių su cukrumi, bulvių ir kukurūzų traškučių. Gazuotų, energinių, saldintų gėrimų, riebaluose skrudintų, gruzdintų ar spragintų gaminių, maisto, kuriame gausu saldiklių, konservantų, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių“, – aiškina R. Bogušienė.
Ruošiant priešpiečių dėžutę, šią užduotį gali palengvinti vadovavimasis „Rimi“ „Rinkis sveikiau“ kriterijais. „Dėkite maistą, kurių sudėtis kuo trumpesnė – pvz., iki penkių ingredientų, kad jis būtų šviežiai ruoštas, turėtų mažiau druskos ir cukraus, daugiau skaidulinių medžiagų. Priešpiečių dėžutėje turėtų būti šviežios, raugintos, virtos daržovės, žalumynai ir jų pagaminti produktai, grūdinių kultūrų produktai ir iš jų pagaminti patiekalai (sausainiai, keksiukai ir pan.), švieži arba džiovinti (kokybiški) vaisiai ir uogos. Pieno produktai – galimi, tačiau jie greitai genda, todėl juos laikyti reikėtų atitinkamoje temperatūroje. Po priešpiečių vaikai turėtų gerti vandenį“, – pataria R. Bogušienė.
Ruošiant vaikų priešpiečių dėžutę, specialistė siūlo nenukrypti į kraštutinumus ir laikytis subalansuotos mitybos režimo.
„Dažnai tėveliai bando propaguoti sveiką gyvenimo būdą, atsisakyti visų sveikatai nepalankių produktų ir į savo vaikų mitybą žvelgia itin griežtai, baiminasi, kad jų vaikas sykį per mėnesį suvalgys ledų porciją. Toks požiūris yra neteisingas. Idealios mitybos nėra, yra pagrindiniai kasdienės mitybos įpročiai, kurių reikia laikytis. Vienas produktas negali išderinti mūsų mitybos ar jos pagerinti. Svarbiausia – subalansuota, įvairi, saikinga ir reguliari mityba, o ne nuolatinis užkandžiavimas ir kraštutinumai ar draudimai“, – teigia R. Bogušienė.
Priešpiečių dėžutės turinys pagal mitybos specialistę R. Bogušienę
Avižiniai sausainiai su razinomis ir riešutais
Jums reikės:
2 stiklinių viso grūdo stambių avižinių dribsnių (300 g)
100 g viso grūdo avižinių miltų
100 g viso grūdo speltos miltų
4 kiaušinių
50 g nerafinuoto cukraus
2 prinokusių bananų
160 g kambario temperatūros sviesto (82 %)
2 a.š. kepimo miltelių
3-4 v.š. razinų (80 g)
2-3 v.š. smulkintų riešutų ar saulėgrąžų (80 g)
Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
1. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
2. Viename dubenyje gerai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, smulkintus riešutus ar saulėgrąžas ir druską.
3. Kitame dubenyje su plaktuvu gerai išplakite kiaušinius, cukrų ir sviestą iki purios masės. Į ją dalimis nuolat maišant suberkite miltus.
4. Razinas nuplikykite karštu vandeniu ir palikite 2-3 min. brinkti.
5. Į gautą masę sudėkite sutrintus bananus, avižinius dribsnius ir nusausintas bei miltuose apvoliotas razinas. Gerai išmaišykite.
6. Kabinkite su šaukštu tešlą, o su kitu šaukštu nubraukite ją ant skardos. Gaunasi netaisyklingi rutuliukai. Kepdami jie išsiplės, todėl tarp sausainukų paliekame tarpelius.
7. Kepkite apie 15 min. 180 laipsnių temperatūroje, kol švelniai paruduoja. Ištraukus iš orkaitės palikti atvėsti, kad sukietėtų.
8. Visai atvėsusius sausainius sudėkite į sandarų indą.
Bananų ir datulių keksiukai su džiovintais abrikosais
Jums reikės:
3 bananų
150 g datulių
200 g jogurto
1 a.š. sodos
50 ml agavų sirupo
2 kiaušinių
200 g kukurūzų miltų
200 g smulkintų, mirkytų džiovintų abrikosų
Cinamono
1 a.š vanilės ekstrakto
Gaminimo eiga:
1. Jogurtą sumaišykite su soda, supilkite į smulkintuvą, sudėkite trintus bananus, datules, kiaušinius, agavų sirupą, vanilės ekstraktą ir išplakite iki vientisos masės.
2. Mirkytus abrikosus nusausinkite, apvoliokite kukurūzų miltuose. Išplaktą masę sumaišykite su miltais ir apvoliotais abrikosais. Kepkite 180ºC temperatūroje 25 min.
Skanaus!