Kai norisi riebiau: šalto rūkymo skumbrės tartaras pagal Agnę Grigaliūnienę

2021 m. Balandis 07 d.
Net ir stengiantis maitintis sveikatai palankiais patiekalais, būna dienų, kai norisi nusižengti visoms mitybos taisyklėms.

Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ šįkart pasidalijo būtent tokioms dienoms puikiai tinkančiu receptu – greitai paruošiamu  šalto rūkymo skumbrės tartaru, kurio ingredientus nesunkiai rasite šaldytuve. Receptų knygos „#agnėsketo ir kiti receptai“ autorė įsitikinusi, kad gaminant iš šaldytuvo likučių galima ne tik sutaupyti, bet ir išvengti maisto švaistymo.

Ryškus skonis atstos kelis patiekalus

A. Grigaliūnienė savo penktojoje internetinėje laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria tokiems vėlyviesiems pusryčiams, kuomet norisi visko: „Žinote, kada maisto išvaistome labai daug? Kai norisi visko po truputį ir vieno patiekalo, atrodo, nepakanka. Šis patiekalas puikiai nuramins tą jausmą, nes yra ryškių skonių, sotus ir nekasdienis. Galbūt tai bus tas patiekalas, kuris padės išvengti maisto švaistymo ir nebeprivers ragauti visų šaldytuve gulinčių produktų iš eilės.“

Pasak pagrindinio laidos partnerio „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, sutaupyti ir išmesti mažiau maisto galime taisyklingai jį šaldydami: „Pavyzdžiui, namuose turite per daug likusių porcijų kepsnių, kotletų ar makaronų. Viskas gerai  – pasiimkite sandarią dėžutę ir juos užšaldykite. Galbūt po dviejų dienų suprasite, kad neturite laiko pasigaminti pietų ir pasišildę užšaldytą produktą sėkmingai jį suvalgysite.“

Svarbiausia – teisingas užšaldymas

Socialinės atsakomybės ekspertas atkreipia dėmesį į tai, kad ne visi žmonės žino, kaip teisingai užšaldyti produktus, tad dalijasi keletu patarimų. „Auksinė taisyklė – palikti kuo mažiau oro tarpų pakuotėje prieš dedant ją į šaldymo kamerą. Duonos produktus, mėsą pakankamai lengva įdėti į maišelį ar apvynioti su folija, tuo tarpu uogas ar daržoves supakuoti šiek tiek sudėtingiau. Prieš dedant jas į kamerą, būtinai nuplaukite, išvalykite, supjaustykite norimais gabaliukais. Uogas patartina iš pradžių sudėti į kepimo indą, tuomet įdėti į kamerą, palaukti vieną parą, kol jos pilnai sušals ir tik tada perkelti į maišelį. Taip išsaugosite produkto išvaizdą ir kokybę“, – pataria „Vis tiek kažkas gausis“ laidos svečias.

Sklandžiam daržovių užšaldymui svarbu šaldyti iškart, kai tik supjaustysite daržoves, sako specialistas: „Prieš šaldant jas taip pat galima nuplikyti ir nusausinti. Šaldykite kuo didesniame šaltyje, ypač tinkamas -20°C. Jau sušaldytus produktus perdėkite į kitą kameros stalčių, kad naujai šaldomi produktai sušaltų greičiau. Šaldyti geriausia, kai produktai yra sudėti kuo plonesniu sluoksniu. Šaldytas daržoves patariama suvartoti per 8-12 savaičių.“

Perkant vaisius ir daržoves prekybos centruose svarbu atkreipti dėmesį, kad jie nebūtų pernokę, pradėję vysti. „Remdamiesi „Šviežumo garantija“ savo parduotuvėse užtikriname šviežumą kiekviename žingsnyje, jog pirkėjai gautų tik šviežius ir kokybiškus vaisius ir daržoves. Jeigu apsipirkus suabejojote šviežumu, jūsų žodis – paskutinis. Nufotografavę vaisių ar daržovę bei čekį, siųskite abi nuotraukas el. paštu info.lt@rimibaltic.com arba „Facebook“ žinute ir per dvi darbo dienas grąžiname sumokėtus pinigus į jūsų „Rimi“ kortelę“, – šviežumo užtikrinimo iniciatyvą pristato L. Aleliūnas.

Užšaldyta mėsa tinkama vartoti išlieka iki metų

Kalbėdamas apie mėsos šaldymą, socialinės atsakomybės ekspertas pabrėžia ypatingai ilgą jos išbuvimo tinkama vartoti laikotarpį. Įdėta į kamerą ji gali ten stovėti iki dvylikos mėnesių: „Jokios įtakos kokybei šaldymas tikrai neturės iki 3-6 mėnesių buvimo kameroje – vėliau mėsa gali būti šiek tiek kietesnė. Tiesa, ilgiau stovėjusią mėsą atitirpinus galima sumarinuoti ir ji be problemų suminkštės.“

A. Grigaliūnienė pasakoja, jog maisto šaldymą pati atrado visai neseniai. „Ilgai vargti virtuvėje kasdien nemėgstu, tad dideliu atradimu man tapo sultinių ir įvairių sriubų šaldymas. Vienu kartu išsivirusi didesnį kiekį sultinio šaldau jį mažomis talpomis. Atšildytas jis puikiai tinka gaminant padažus, troškinius. Taip galima sutaupyti ne tik maisto ar laiko, bet ir elektros energijos – nebereikia kiekvieną kartą ilgai virti atskirų patiekalų“, – patarimu dalijasi laidos vedėja.

Praėjusių metų pradžioje receptų knygą pristačiusi A. Grigaliūnienė norintiems išvaistyti mažiau maisto rekomenduoja ištirti savo šaldytuvus ir spintelių lentynas, kur slepiasi daug nepanaudotų bei savo eilės laukiančių produktų: „Nors jie ir pastovėję, bet puikiai tinkami paprastesniems patiekalams ruošti. Taigi, susidėkite produktus ant stalo ir pagalvokite, ką kūrybiško galėtumėte iš jų pagaminti.“

Agnės šalto rūkymo skumbrės tartaras su bulvėmis

Jums reikės:

  • Šalto rūkymo skumbrės
  • Bulvių
  • Majonezo
  • Marinuotų agurkėlių
  • Čili pipiro
  • Krapų
  • Kalendros papuošimui

Paruošimo būdas:

Susipjaustome bulves kubeliais ir paruošiame kepimui ant keptuvės su aliejumi. Tuomet susismulkiname skumbrę, ją sumaišome su šiek tiek majonezo, pjaustytais marinuotais agurkėliais, čili pipiru. Pasidarome vientisą masę. 

Per tą laiką iškepame bulves, nusausiname kubelius ant servetėlės, sumaišome su majonezu. Tuomet visus ingridientus sumaišome į vieną „salotų“ tipo masę. Gardiname prieskonių žolelėmis.

Skanaus!


Populiarūs straipsniai