Kavos ir deserto harmonija: kaip blogai pasirinktas skanėstas gali sugadinti malonumą
Kava vaišiname svečius, ji tampa susitikimų su bičiuliais priežastimi, liudija šalies kultūrą ir pažangą. Tačiau kavos puodelis tampa dar įsimintinesniu, kai šalia jo atsiduria tinkamas desertas. Europos ypatingosios asociacijos sertifikuotas kavos treneris Gediminas Sereika sako, kad žinant kelias taisykles, tobulą derinį išsirinkti gali kiekvienas – tiek gaivumo, tiek saldumo mėgėjas.
Tampame išrankesni ir žingeidesni
Lietuviai darosi vis smalsesni ir kavą laiko ne tik akis pramerkti padedančiu gėrimu. „Kažkada pirkdami kavą žmonės nekreipė dėmesio nei į skrudinimo datą, nei į skrudinimo lygį, nei į tai, kokiame pavidale ta kava yra. Anksčiau, paklausus žmonių, kokio jiems skonio yra viena ar kita kavos rūšis, neretai išgirsdavau atsakymą „kavos skonio“. Dabar žmonės pradeda kreipti dėmesį į šiuos aspektus, ieško skonio aprašymo ant pakuotės, net regiono, iš kur ji atkeliavusi“, – sako specialistas.
Be to, priduria jis, daugiau žmonių pradeda ragauti kavą, ruoštą skirtingais būdais: „Čia galima paminėti ir šio gėrimo derinimą su desertais. Vien tai, kad vis dažniau apie tai klausiama, rengiamos derinimo degustacijos, rodo, kad požiūris keičiasi. Žmonės pradeda suprasti, kad kava nelygi kavai, kad jos skonis gali būti ne tik kavos, o desertas nebėra tiesiog desertas.“
Išbandyti įvairius kavos ir desertų derinius ir gyvai pasiklausyti G. Sereikos patirties bei patarimų bus galima jau šį šeštadienį, lapkričio 9 dieną, atsinaujinusioje prekybos ir pramogų centro „Panorama“ „Rimi“ parduotuvėje. Čia vyks ypatinga degustacija lankytojams – susitikimai su įvairių sričių žinovais, nuomonės formuotojais Ieva Swan, Liucina Rimgaile, Ieva Greičiūnaite, bus galima paragauti jų ruošiamų užkandžių, išgirsti patarimų jaukiems namams. G. Sereika degustacijoje ruoš kavos gėrimus ir juos derins su konditerinėmis naujovėmis.
Kavos ir desertų mėgėjams – kontrastų paieškos
Pasak renginyje kalbėsiančio specialisto, kelios bendros taisyklės palengvina tobulo kavos ir deserto derinio paieškas. Pirmiausia, sako jis, tarpusavyje dažniausiai geriausiai dera arba labai panašūs, arba visiškai priešingi skoniai.
„Pavyzdžiui, jei geriame juodą kavą be pieno ir be cukraus, o kavoje dominuoja rūgštelė bei vaisių ir uogų natos, prie tokio gėrimo puikiai derės desertai su vaisiais bei uogomis, pyragas su mangais ir pasiflorais, nes jie paryškins vienas kito skonį“, – tikina G. Sereika.
„Tokiai kavai į porą puikiai tiks ir saldus šokoladinis, pavyzdžiui, legendinis „Juodasis miškas“ ar morenginis tortas. Jie tarsi „sudaro kontraktą“ – du skirtingi skoniai sukuria visiškai naują skonių dermę“, – priduria jis.
Jei kava yra sodri ir joje dominuoja kartumas, šokolado ar riešutų natos, prie jos tiks kitokie desertai. „Čia derės šokoladinis tortas ar riešutų tartaletė, nes šie deriniai paryškins vienas kito skonį. Taip pat prie jos puikiai tiks koks saldesnis tortas, kaip naujasis „Dainava“ – vienas kitą jie papildys savo skoniais ir taps darniu duetu“, – pataria profesionalas.
Prastas pasirinkimas gadina patirtį
Klausiantiems, kodėl svarbu derinti desertus ir kavą, G. Sereika paaiškina paprastai: „Kodėl yra svarbu pasirinkti tinkamą vyną prie tam tikro patiekalo? Nes tokiu būdu patirtis pietaujant ar vakarieniaujant bus įsimintinesnė, atrasime naujų skonių, kai kurie jų taps ryškesni ir sodresni. Tuo tarpu pasirinkus netinkamą rūšį, ji gali sugadinti visą patirtį.“
Anot jo, taip pat ir su kava bei saldumynais – jei jau norime pasimėgauti šiuo deriniu, turime leisti jam atsiskleisti. „Jei derinio skonis bus neapgalvotas, laikas, kurį skirsime šiai patirčiai, gali tapti nemalonus ar niekuo ypatingas. Jei suderinsime desertą su kava ir jie tobulai tiks, skonių harmonija gali tapti neišdildomu prisiminimu. Gardus skonis gali suveikti kaip laiko mašina ir nukelti į tą tobulą akimirką, kuri jau senai praėjo“, – sako kavos treneris.
Kava, pasak jo, daug kam yra ne tik gėrimas, bet ir patirtis – laikas sau, artimiesiems, laikas atsipalaiduoti, pailsėti ir atitrūkti nuo šurmulio, todėl G. Sereikia pataria: jei jau renkamės ją gerti su desertu ir norime pajausti skonį, o ne tik mechaniškai pasikrauti energijos po pietų, kavą ir saldėsį prie jo derinti reikėtų atsakingiau.