Marinatai su prieskoninėmis žolelėmis: 3 receptai
Prieskoninės žolelės mėsos marinavimui Lietuvoje yra naudojamos nuo seno. Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika, vos viena kita šakelė šviežių rozmarinų ar čiobrelių, ir kepama mėsa įgyja jau visai kitą skonį ir išskirtinį aromatą.
„Sausi prieskoniai ir jų mišiniai taip pat yra nepamainomi pagalbininkai virtuvėje, tuo labiau kad ne viską mūsų klimato sąlygomis mes ir galime užsiauginti. Bet jei tik yra galimybė, siūlau juos derinti su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, kurios ne tik praturtins kvapo ir skonio paletę, bet ir papuoš – gamindami būtinai pasilikite bent keletą šakelių papuošimui“, – pataria V. Nadzeika.
„Rimi“ mėsos ekspertas taip pat ragina drąsiai eksperimentuoti: „Nėra griežtų taisyklių, kokios prieskoninės žolelės labiau tinka jautienai, kiaulienai ar vištienai, o kokios – žuviai marinuoti. Tad čia svarbiausias patarimas – nebijoti eksperimentuoti, maišyti žoleles tarpusavyje ir kaskart atrasti vis naujus skonius“, – pridūrė V. Nadzeika.
Na, o planuojantiems iškylą gamtoje ar ieškantiems naujų idėjų gardžiai vakarienei namuose dalinamės kelių paprastų marinatų su šviežiomis žolelėmis receptais.
Petražolių ir kalendros marinatas jautienai ar avienai
2 kg mėsos reikės:
50 g šviežių petražolių
40 g šviežios kalendros
2 susmulkintų skiltelių česnako
½ šaukštelio druskos
½ šaukštelio raudonosios paprikos miltelių
½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
200 ml alyvuogių aliejaus
*
Petražoles ir kalendrą sukapokite, tada sudėkite į dubenį kartu su susmulkintu česnaku ir viską gerai išmaišykite.
Į žolelių mišinį įberkite druskos, pipirų, raudonosios paprikos miltelių ir dar sykį gerai išmaišykite.
Lėtai pilkite alyvuogių aliejų. Mentele permaišykite, kad aliejus tolygiai pasiskirstytų. Palikite pastovėti kambario temperatūroje, kad skoniai persigertų. Mėsą ištrinkite marinatu ir palikite pastovėti porą valandų arba geriausia – per naktį.
Rozmarino ir citrinos marinatas vištienai arba avienai
500 g mėsos reikės:
1 citrinos sulčių ir sutarkuotų žievelių
2 skiltelių česnako
2 šaukštų susmulkinto šviežio rozmarino
6 šaukštų alyvuogių aliejaus
žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
*
Stambiai supjaustytą česnaką sudėkite į didelį dubenį. Nuplaukite citriną ir plonai nulupkite geltoną žievelę. Išspauskite citrinos sultis. Susmulkinkite šviežią rozmariną ir taip pat suberkite į dubenį. Įmaišykite alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų.
Į dubenį dėkite mėsą ir pavoliokite, kad visas mėsos gabaliukas pasidengtų marinatu.
Įvyniokite į plastikinį maišelį, palikite šaldytuve pasimarinuoti nuo 30 minučių iki 2 valandų.
Kvapiųjų mairūnų marinatas su medumi vištienai, kalakuto šlaunelėms
1,5 kg mėsos reikės:
200 g grietinės, 18 proc.
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 šaukštų medaus
1 šaukšto prancūziškų garstyčių
druskos ir pipirų pagal skonį
1 šaukštelio saldžiosios paprikos prieskonių
3 susmulkintų skiltelių česnako
20 g kvapiojo mairūno
*
Mairūnus susmulkinkite. Ruošdami marinatą, į dubenį sudėkite visus išvardytus ingredientus, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį ir viską gerai išmaišykite. Marinuodami mėsą, kruopščiai ištrinkite ją marinatu ir palikite mažiausiai 2 valandoms šaldytuve. Geriausia – jei paliksite per naktį.
Mairūno marinatas labiausiai tiks viščiuko mėsai, šlaunelėms, taip pat kalakuto šlaunelėms marinuoti.
Receptai iš „Rimi“ žurnalo „Druska ir pipirai“