Parduotuvėse nelikus gyvos žuvies – pasiruošimas šventėms taps paprastesnis

2020 m. Gruodis 18 d.
Šios didžiosios metų šventės yra paskutinės, kai parduotuvėse galima įsigyti gyvos žuvies.

Beveik pusė, 46 proc. pirkėjų, jau ir iki šiol sako jos nepirkę, o kiek daugiau nei ketvirtadalis, 27 proc., pritaria sprendimui, jog žuvis neturi būti laikoma akvariumuose. Vis tik daliai pirkėjų jos trūks – tiems, kurie gyvą žuvį visada pirkdavo šventėms bei tiems, kurių nuomone, nupirkta gyva žuvis yra tikrai šviežia. Šiuos duomenis atskleidusią pirkėjų apklausą atlikusio prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Daivos Tomkutės teigimu, toks įsitikinimas nėra teisingas: šviežia žuvis, ypatingai užauginta Lietuvos ūkiuose ir pristatyta į parduotuves, savo kokybe ne tik nenusileidžia, bet ir lenkia gyvą žuvį, be to, leidžia sutaupyti daug laiko, kuris prieš šventes gali būti skirtas  brangiausiems žmonėms.

Šviežia žuvis kokybe nei kiek nenusileidžia ir net lenkia gyvą pirktą žuvį

„Rimi Lietuva“ organizuota apklausa, kurioje dalyvavo beveik 4000 pirkėjų, atskleidė, jog beveik kas ketvirtas, arba 24 proc. jų, parduotuvėse nelikus gyvos žuvies, jos pasiges. Kas šeštam, arba 15 proc. pirkėjų, jos trūks, nes visada ją pirkdavo šventėms ir kitomis svarbiomis progomis. Beveik kas dešimtas, arba 9 proc., gyvą žuvį rinkdavosi tuomet, kai norėdavo tikrai šviežios žuvies. Dar 3 proc. pirkėjų ją pirkdavo, kai nežinodavo, ką pasirinkti iš šviežios žuvies asortimento.

„Ruošiantis įgyvendinti sprendimą ir nuo kitų metų nebeprekiauti gyva žuvimi, domėjomės šviežios žuvies pasiūla tiek užsienio šalyse, tiek Lietuvoje. Lietuvių pamėgtas karpis nuo šiol į mūsų prekybos tinklo parduotuves atkeliauja šviežias, atšaldytas, tiesiai iš čia pat, Lietuvoje, veikiančių žuvies ūkių. Tai reiškia, kad žuvies kelias iki lentynos labai trumpas, o ją auginančiuose ūkiuose žuvis pagaunama ir išdorojama tai išmanančių specialistų – tikrai profesionaliau nei dauguma gali atlikti namuose, tad šviežios žuvies kokybė nė kiek nenusileidžia ar net lenkia parduotuvėse nusipirktos gyvos žuvies“, – sako „Rimi Lietuva“ kulinarijos technologė Daiva Tomkutė.

Iki šiol iš gyvos žuvies ruoštiems patiekalams yra ką rinktis

Pasak jos, gyvos žuvies išdorojimas ir paruošimas namuose – iš tiesų ne kiekvienam įveikiamas procesas. „Tai reikalavo nemažai pastangų – paprastai tą pačią dieną ir išdoroti žuvį, ir ją paruošti švenčių stalui nepavykdavo. O ir pats procesas, kai žuvį reikia namuose paskersti, pašalinti žvynus, išvalyti, sukelia daug emocijų. Galiausiai, iš praktinės pusės: tai atima daug laiko, tad galiausiai gyva žuvis kainuoja žymiai brangiau“, – sako Daiva Tomkutė.

Pasak jos, tradiciškai gyvą karpį pirkėjai Lietuvoje pirkdavo kepimui orkaitėje. „Išdorotą karpį įtrindavo tradiciniais prieskoniais – druska, pipirais, būtinai – česnaku ir kepdavo visą orkaitėje. Arba, supjaustę gabaliukais apvoliodavo tešloje, džiūvėsėliuose ar miltuose ir kepdavo keptuvėje. Dažniausiai prie keptos žuvies, karpio, patiekiamas keptų morkų ir svogūnų su pomidorų padažu pagardas, – patirtimi dalinasi technologė. – Šiuo metu tiek vienam, tiek kitam paruošimo būdui galima rasti ne vieną alternatyvą, pavyzdžiui, „Rimi“ parduotuvėse šiuo metu siūloma kepta lydeka su troškintu padažu. Tai modernus, bet nė kiek skoniu neprastesnis pasirinkimas vietoje beveik nacionaliniu patiekalu tapusio gabaliukais kepto karpio.“

Šventėms – paprastai paruošiamas keptas upėtakis

Namuose šventėms „Rimi“ kulinarijos technologė taip pat siūlo pasigaminti įdarytą upėtakį: „Tai nesunkiai paruošiamas šventinis patiekalas. Pradžioje reikia atsargiai atskirti upėtakio odą – ji lengvai atsiskiria: ties galva ir uodega perpjovus stuburo kauliuką, viskas gražiai išsiima. Taip pat reikia atskirti žiaunas, kitas nereikalingas dalis. Nuo išimtos vidurinės žuvies dalies atskiriame kaulus, filė sumalame, pridedame prieskoninių daržovių – morkų, salierų, porų, svogūnų, taip pat – grietinėlėje išmirkytą batoną. Viską gerai išmaišome ir prikemšame odą, suformuodami upėtakio formą. Jį dar aptepame aliejumi ir kepame orkaitėje. Kepti reikia neilgai – apie 30-40 min. Ant viršaus dedame citrinos griežinėlių ir turime šventinį stalą papuošiantį, labai gardų patiekalą.“

Apie tai, kad nebeprekiaus gyva žuvimi, „Rimi Lietuva“ pranešė šių metų pradžioje, sausį. Iki Naujųjų bus parduota visa gyva žuvis, šiuo metu dar siūloma pirkėjams didžiuosiuose prekybos centruose. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į gyvūnų gerovei neabejingų pirkėjų ir juos vienijančių organizacijų rūpestį bei vadovaujantis įmonės korporatyvinės atsakomybės politika. Remiantis ja, „Rimi“ įsipareigojo ir partnerius ragina laikytis gyvūnų gerovės standartų.


Populiarūs straipsniai