„Rimi“ mokykla „Rinkis sveikiau“ kviečia į sveikos mitybos pamoką visai šeimai
Jos metu sveikos mitybos ir kulinarijos ekspertai dalinsis patarimais apie maistą. Apie sveikatai palankų maitinimąsi papasakos gydytoja dietologė Edita Gavalienė, istorijomis apie savo mitybos eksperimentus dalinsis TV laidų vedėjas Vidas Bareikis, o kruopščiai atrinktus receptus pristatys ir kartu namuose juos pasigaminti kvies „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė.
Mokytis niekada ne per vėlu
Per daugiau nei metus, kiek gyvuoja „Rinkis sveikiau“ mokykla, su sveikatai palankia mityba „Rimi“ ekspertai supažindino jau daugiau nei 500 Lietuvos moksleivių. Suprasdami, jog sveikos mitybos įpročius vaikams pirmiausiai formuoja jų tėvų ir kitų artimųjų pavyzdys, mažmeninės prekybos tinklas „Rimi“ šiemet nusprendė į pamokas kviesti ne tik moksleivius, bet ir jų šeimos narius, tad pamokas iš klasių perkėlė į tiesioginį „DELFI TV“ eterį.
Jau ateinantį pirmadienį „Rinkis sveikiau“ mokyklos pamokoje sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė E. Gavelienės pasakos apie pagrindines sveikos mitybos taisykles ir tai, kokie produktai turi sudaryti mūsų mitybos pagrindą. Tuo tarpu „Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė pademonstruos, kaip namuose nesunkiai pasigaminti sveikatai palankių ir visai šeimai tinkančių užkandžių, o jai padės ir savo patirtimi tiesioginio eterio metu dalinsis TV laidų vedėjas V. Bareikis.
Sveikatai palankius mitybos įpročius turėtų formuoti tėvai
Anot gydytojos dietologės E. Gavelienės, teisingus mitybos ir sveikos gyvensenos įpročius vaikams nuo pat vaikystės turėtų formuoti tėvai ir jų pavyzdys. Būtent jie turi pasirūpinti, kad vaikas maitintųsi sveikai, pilnavertiškai ir taip gautų kuo daugiau organizmui reikalingų medžiagų bei suprastų tokios mitybos naudą.
„Vaikystė – laikotarpis, kai formuojasi sveikos gyvensenos bei mitybos įpročiai ir išmokstama gyventi sveikai. Todėl svarbu, kad vaikai ne tik gautų teisingą informaciją apie sveikos mitybos naudą organizmui, bet ir išmoktų tinkamai pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus. Dažnai iš tėvų tenka girdėti, kad vaikai kažko nevalgo, bet kalbantis toliau paaiškėja, kad tų produktų, dažnu atveju, nevalgo ir patys tėvai. Akivaizdu, kad jeigu tėvai nevalgo maisto, kuris priskiriamas sveikatai palankaus maisto kategorijai, to sunku būtų tikėtis ir iš jų vaikų“, – įsitikinusi sveikatai palankios mitybos specialistė.
E. Gavelienės teigimu, skonio lavinimas, visų sveikatai palankių produktų atžvilgiu, taip pat prasideda dar vaikystėje.
„Jeigu vaikas nuo pat mažens matys, kad suaugusieji skanauja daržoves, valgo vaisius ir kitus sveikatai palankius produktus – tuos pačius įpročius ilgainiui perims ir vaikas. Nors prievartos taikyti nereikėtų ir versti vaiko žūtbūt paragauti tam tikrų produktų taip pat, tačiau anksčiau at vėliau vaiko smalsumas tiktai nugalės ir jis to produkto paragaus“, – sako gydytoja dietologė.
Mityboje svarbiausia įvairovė
Pasak gydytojos dietologė, kasdieniame maisto racione reikėtų atsižvelgti ir į maisto parinkimo piramidę.
„Lėkštėje turėtų būti kuo įvairesnis, visavertis maistas. Kiekvieną dieną būtina valgyti vaisius ir daržoves, pieno produktus, bent du kartus per savaitę valgyti žuvį, liesą mėsą, kelis kartus per dieną gali būti skanaujama ir viso grūdo gaminių, o taip pat – nereikėtų užmiršti ankštinių daržovių. Šios taisyklės nepriklauso nuo amžiaus ir yra taikomos visiems“, – primena specialistė.
Be to, gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad mityboje labai svarbus ir valgymo režimo ugdymas.
„Maistas turėtų būti valgomas reguliariu laiku ir tinkamu kiekiu. Tuo metu, kai valgoma, reikėtų atidėti visas pašalines veiklas. Ta pati taisyklė galioja ir užkandžiaujant“, – sako E. Gavelienė.
„Rinkis sveikiau“ pamokas organizuojantis prekybos tinklas „Rimi“ skatina pirkėjus puoselėti sveikatai palankaus maitinimosi įpročius ir rūpinasi, kad apsilankę prekybos centruose jie ne tik rastų sveikatai palankių produktų, bet ir turėtų žinių bei įgūdžių, kaip tuos produktus naudoti, ruošiant sveikatai palankius patiekalus sau ir savo šeimos nariams. Todėl „Rimi“ kepinių technologas Mahmoud Idir dalijasi sveiku ir lengvai namuose paruošiamų receptu, tinkančių visai šeimai.
Pasigaminkite gardžią ir sočią tortiliją su vištiena, kuri puikiai tiks greitiems, o svarbiausia –sveikiems šeimos pusryčiams ar priešpiečiams darbe bei mokykloje. Jos gamybos eigą bus galima išvysti ir lapkričio 30 d. 19.30 val. tiesiogiai transliuojamos pamokos metu.
Tortilija su gvakamole ir vištiena (2 porcijos)
½ vnt. Avokadas
10g Citrina
20 g Pomidoras
20 g Aisbergo salota
30 g Tepamas varškės sūrelis
40 g. Kepta vištiena
20 g. Konservuotas kukurūzas
Druska, pipirai.
Gaminimo būdas:
- Avokadas šakutės pagalba sutrinamas su tepamu varškės sūreliu, įspaudžiame citrinos sulčių, beremia druska, pipirus pagal skoni. Pjaustome kvadratėliais pomidorą, dedame konservuotą kukurūzą ir viska gerai išmaišome. Įpjaustome arba padraskome salotos lapų, lengvai pramaišome.
- Ant tortilijos dedame sumaišytos masės ir dedame pjaustytą keptą vištieną. Sukame į ritinėlį užlenkdami abu galus , kad neiškristų įdaras. Perpjauname perpus ir dedame į dėžutę arba valgome. Skanaus!