Sutaupyti ir maitintis sveikiau karantino metu Simonui Urbonui padeda mitybos planavimas

2021 m. Sausis 19 d.
Karantinas paskatino „Rimi“ iššūkį „Čia pigu“ priėmusį super tėtį Simoną Urboną ieškoti naujų veiklų, pomėgių ir tikslų.

Per praėjusius metus eksperimentavęs ne tik su sportu, bet ir su mityba. „Prieš pirmą karantiną svėriau 92 kg, o atradus trenerį ir sveikesnę mitybą vasarą pasitikau su 78 kg. Nors antrą karantiną esu žymiai tingesnis, per jį atradau sveikatai palankesnę mitybą ir išbandžiau naujų patiekalų, sveikesnių užkandžių, kuriuos akimirksniu pamėgo visa šeima. Jie man padeda išlikti geros formos net ir darant simbolinę mankštą.“

Iki šiol nevalgė nei troškinių, nei salotų lapų

S. Urbonas prisipažįsta, kad karantino metu pirmą kartą išbandė vegetarišką virtuvę, kuri jam buvo visiška naujiena – iki tol jis nebuvo nei troškinių, nei salotų ar sėklų mėgėjas. „Karantino metu atsirado noras patirti naujus skonius ir jų derinius, be to, mažiau judant ir daugiau būnant namuose, norisi lengvesnio maisto. Taigi, visai natūraliai susipažinau su vegetariškais patiekalais, o kai kuriuos taip pamėgau, kad šeima juos jau vadina mano „tradiciniais“, – juokiasi super tėtis.

Nors save vadina aktyviu žmogumi, Simonas prisimena, kad per kone metus trunkantį karantiną buvo laikotarpis, kuomet ypatingai daug sportavo, tačiau ne vieną mėnesį apsieidavo ir su simboline mankšta. Tiesa, sveikesnė mityba jam padėjo išlaikyti pasiektus rezultatus: „Per pirmąjį karantiną labai aktyviai sportavau: turėjau nuotolines sporto programas, be to, ruošiausi maratonui, tad daug bėgiojau. Per antrąjį karantiną didelių sporto tikslų neturėjau, tačiau su visa šeima stengiamės sportuoti – darome rytines mankštas, vaikštome ir užsiimame fizine veikla lauke, kad nesustabarėtume.“

Komunikacijos specialistas prisipažįsta, jog atsistoti nuo sofos jį vis paragina trenerio žinutės: „Norėčiau padėkoti Ignui Bakėjui, kuris yra mano karantino išgelbėtojas, nes labai dažnai gaunu žinutes su raginimais pajudėti, kažkur išeiti. Jis vis paklausia, kaip mano sveikata, o kai treneris klausia, atsiranda noras kažką daryti. Tam, kad pajudėtum, užtenka vos 15–20 minučių per dieną, tad tiek tikrai kiekvienas galime rasti net įtempčiausioje dienotvarkėje.“  

Pasikeitęs mitybos planavimas palengvino buitį  

Nors anksčiau Simonas į parduotuvę lėkdavo kone kasdien, karantinas privertė pakeisti ir šį įprotį. Dabar jie su šeima apsipirkinėja tik sekmadieniais. „Turime naują tradiciją – savaitgalį sugalvojame kitos savaitės maisto planą, susirašome, kokių produktų jiems reikės ir visą savaitę turime ant sienos planą bei pilną šaldytuvą. Sekmadienis dabar mums yra maisto gaminimo diena, per kurią pilnai arba bent iš dalies pasiruošiame visos savaitės patiekalus. Net pats negalėjau patikėti, kiek laiko sutaupome kasdien nesukdami galvos, ką darysime pietums ar vakarienei, – pastebi S. Urbonas. – Be to, planuojant maistą pradėjome žymiai sveikiau užkandžiauti, nes namuose pilna daržovių, vaisių, tad nereikia griebtis sausainių ar šokolado.“

Super tėtis pasakoja, jog mitybos planavimas labai padeda nepamesti dienos rėžimo ir nepamiršti valgymų: „Kai turi taikytis prie vaikų ir savo dienotvarkės, kartais tik vakare prisimeni, jog pamiršai pavalgyti pietus. Tačiau kai turi tvarkaraštį, o maistas jau pagamintas – pamiršti neįmanoma. Taip žymiai lengviau valgyti reguliariai, ne tokiomis didelėmis porcijomis, be to, lengviau suvilioti vaikus sveikesniais užkandžiais.“

Simonas pasakoja, jog vaikai mieliau valgo gražiai supjaustytas, įdomiau pateiktas morkas ar obuolius, tad svarbu ruošiant maistą nepamiršti ir fantazijos. „Galiu patikinti, jog vaikams žymiai skanesnis yra tas maistas, kuris pagamintas su meile, o ne greito maisto restorane, tiesiog reikia trupučio originalumo. Pavyzdžiui, košės visada skanesnės, kai šypsosi, o salotos – kai sudėtos trispalve“, – triukais dalijasi tėtis.

Moko vaikus maisto nešvaistyti

Simonas pastebi, jog planuojant valgymus savaitės bėgyje maisto išmeta žymiai mažiau. „Savaitgalį žmona ištraukia iš balkono ir šaldytuvo visus maisto likučius, iš kurių padaro kokį nors greitai suvartojamą patiekalą. Labai dažnai ir pats darau tokius lavašus, kuriuos vadinu „kas liko šaldytuve“. Jie gali būti ir vegetariški, ir su mėsa – priklausomai nuo to, koks buvo jūsų savaitės meniu. Sunku patikėti, kad tokio patiekalo porcijos kaina siekia vos 60 centų, tad sunaudodami visą maistą nemažai sutaupome. Gyvendami Tailande išmokome nešvaistyti maisto ir stengiamės perduoti tai savo vaikams“, – sako S. Urbonas, neslėpdamas, jog ne vienoms atostogoms su šeima sutaupė būtent planuodamas ir gamindamas maistą namuose.

Dar vienas „Rimi“ iššūkį priėmusio Simono rekomenduojamas užkandis, padedantis sunaudoti prisirpusius vaisius ar daržoves – glotnučiai. „Visada turime kokių nors vaisių, kurių nespėjame suvalgyti, tad jie puikiai tinka trintiems kokteiliams. Turime susitarimą, kad daugiau trijų ingredientų nededame, nes porcija gaunasi didelė, o suvartoti kokteilius geriau iškart. Labai džiaugiuosi, jog vaikai auga eksperimentuodami virtuvėje ir pažindami naujus skonius, palankius jų sveikatai“, – didžiuojasi tėtis.   

Simono Urbono vegetariško lavašo receptas

Jums reikės (1 porcijai):

  • 1 lavašo
  • 1 v. šaukšto majonezo
  • 1 v. šaukšto konservuoto tuno arba keptos vištienos
  • 1 skiltelės svogūno
  • 2-3 pomidoro skiltelių
  • salotos lapo
  • gabalėlio fermentinio ar kitos rūšies sūrio

Kaip gaminti:

Įpjaukite lavašą iki vidurio ir, padalinę jį į keturias dalis, prie įpjovimo dėkite sūrį, kitoje dalyje – salotas, trečioje – majonezą su tunu ar vištiena, o ketvirtoje – pomidorus su svogūnais. Sulankstykite lavašą į trikampį ir dėkite į sumuštinių kepyklę, kol viršus apskrus, o sūris – išsilydys. Skanaus!


Populiarūs straipsniai