V. Radzevičius dalijasi šventiniu uošvės virtinių su baravykais receptu: „Kūčių be jų neįsivaizduoju“
Ne išimtis ir keliautojo bei žurnalisto Vytaro Radzevičiaus šeima, šventėms visada gaminanti uošvės virtinius su baravykais – šį nesudėtingą receptą kulinaras rekomenduoja išbandyti ir kitiems. Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr.Editos Gavelienės, grybai yra maistingas produktas, turintis daug mikroelementų ir mažai riebalų, tad puikiai tinka šventiniam stalui.
ŠVENČIŲ NEĮSIVAIZDUOJA BE GRYBŲ
Keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius pasakoja, kad per šventes jų namuose karaliauja grybai, o visų grybų karalius – baravykas:
„Jis būna patiekiamas įvairiomis formomis: džiovintas, marinuotas, konservuotas. Ant šventinio stalo džiovintus grybus ruošiame su silke, o konservuotus tiesiog padedame ant stalo. Konservuotus grybus visada naudoju ir savo „šabalbonų“ (pupelių) mišrainėje. Tai nebūtinai turi būti baravykai, tinka ir kazlėkai ar kiti grybai. Dar vienas dalykas, be kurio neapsieina mūsų šeimos Kūčių stalas – mano uošvės ruošiami virtiniai su džiovintų grybų įdaru ir svogūnais“, – sako keliautojas ir prisipažįsta, jog receptas skamba sudėtingiau nei iš tiesų reikia įdėti pastangų jį gaminant.
V. Radzevičius pats mėgsta ir grybauti, tai daro nuo ankstyvo pavasario iki rudens.
„Mano žmonos mergautinė pavardė Grybaitė, tad esu priverstas grybauti, – juokiasi žurnalistas. – Tiesa, nelaikau savęs geru grybautoju, nes žmona, kai eina paskui mane, surenka daugiau grybų negu randu aš. Nepaisant to, grybauju nuo pat ankstyvo pavasario, kai atsiranda bobausiai, iki rudens, kai galima prisirinkti žaliuokių“. Anot jo, žaliuokės yra labai smėlėti grybai, todėl juos svarbu labai gerai nuplauti.“
Vytaro mama žaliuokes raugindavo, suslėgdama su druska ir juodaisiais pipirais:
„Tokį patiekalą galima valgyti bet kuriuo metų laiku.“
MAISTINGAS PRODUKTAS, KURIUO NEREIKĖTŲ PIKTNAUDŽIAUTI
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grybai yra vienas iš ilgą vartojimo istoriją turinčių produktų. Su jais siejama ir įdomių faktų. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje ir Romoje grybai buvo vadinami dievų maistu ir duodami kariams prieš žygius, kad sustiprintų jų organizmą, o Kinijoje iki šių dienų grybai priskiriami prie sveikatai palankių produktų.
„Grybai yra aromatingi, todėl suteikia maistui specifinį aromatą. Tas kvapas skatina ir virškinimo sulčių išsiskyrimą, taip paruošdamas virškinimo sistemą darbui. Be to, grybuose labai mažai riebalų ir daug sveikatai naudingų medžiagų, pavyzdžiui, skaidulų ir mikroelementų. Grybus galime vadinti B grupės vitaminų šaltiniu, taip pat juose randama vitamino E, geležies, vario, kalio, cinko, folio rūgšties. Dėl šių maistinių medžiagų grybus rekomenduojama valgyti tiems, kurie atsisako gyvūninės kilmės produktų“, – pataria E. Gavelienė.
Tiesa, nepaisant visų grybų naudingųjų savybių, tai yra vienas tų maisto produktų, kuriuo galima apsinuodyti, todėl grybus reikėtų kruopščiai atrinkti. Taip pat grybais nereikėtų piktnaudžiauti, nes jų sudėtyje yra skaidulų, kurias žmogaus organizmas virškina sunkiau:
„Suvalgius didesnį grybų kiekį žmogus gali jaustis apsunkęs, o kartais jie sukelia ir nemalonius virškinimo sistemos jutimus: pykinimą, pilvo skausmus. Be to, yra grybams alergiškų žmonių, todėl prieš juos valgant reikia pažinti savo orgnizmą ir skanauti po truputį.“
E. Gavelienė taip pat pastebi, kad grybai retai valgomi kaip atskiras produktas, dažniausiai iš jų ruošiami patiekalai su gyvūninės kilmės riebalais: spirgučiais, sviestu ar grietinės padažu. Taip paruošti grybai tampa sveikatai nepalankių riebalų šaltiniu.
„Šventiniai patiekalai su grybais gali ir turi būti ant Kūčių stalo, nes tai tradiciniai patiekalai, bet juos skanaujant taip pat reikėtų nepamiršti saiko“, – primena E. Gavelienė.
„Rimi“ kviečia per šventes namuose pasigaminti skrylių su grybais. Jų receptu pasidalijo žinomas keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius.
VIRTINIAI SU DŽIOVINTAIS GRYBAIS
Tešlai reikės:
3 stiklinės miltų
3 valgomų šaukštų aliejaus
1 stiklinės karšto sūdyto vandens
Įdarui reikės:
Džiovintų baravykų
Kepinto svogūno
Druskos
Padažui reikės:
Kepinto svogūno
Saulėgrąžų aliejaus
Gaminimo eiga:
- Miltus suberkite į didelį dubenį, supilkite aliejų ir karštą pasūdytą vandenį.
- Šaukštu gerai išmaišykite masę.
- Tešlą gerai išminkykite. Ji turi būti elastinga, nelimpanti prie rankų ir stalo. Iškočiokite tešlą ir stikline suformuokite apskritimus.
- Džiovintus baravykus smulkiai supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Suberkite grybus ir toliau kepkite maišydami.
- Iškepusią masę dėkite ant paruoštos virtinio tešlos ir kruopščiai užlankstykite šakute.
- Virtinius dėkite į verdanti pasūdytą vandenį ir virkite apie 7-8 minutes.
- Tuo metu pasiruoškite padažą: smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite saulėgrąžų aliejuje.
- Virtinius su baravykais skanaukite sumaišytus su šiuo padažu.