Augant vaikams, daug tėvų susiduria su rūpesčiu, kaip išmokyti juos savarankiškumo, tinkamai paruošti suaugusiųjų pasauliui. Žymūs tėvai - modelis Aistė Jasaitytė-Čeburiak, viena iš kino teatro „Pasaka“ įkūrėjų Greta Akcijonaitė ir televizijos laidų vedėjas Žygimantas Stakėnas sutaria, kad vaiko įtraukimas į maisto gaminimo procesą – vienas lengviausių ir smagiausių būdų gerai praleisti laiką su vaiku ir tuo pačiu jam suteikti naudingos patirties.
„Mano dukrai Elzei trys metai. Kadangi ji mergaitė, tai mėgdžioja mamą ir nori virtuvėje kažką daryti. Gamindama maistą aš jai duodu kokią nors nesudėtingą užduotį - pavyzdžiui, kokį padažą paprašau pamaišyti. Aišku, pavojingų daiktų, tokių kaip peiliai, aš jai neduodu, bet kas nepavojinga ir kur ji gali man padėti, tai visą laiką įtraukiu ir labai skatinu tai daryti“, - sako žinoma manekenė bei psichologė A.Jasaitytė-Čeburiak.
Mergaitei, pasak mamos, ypač patinka maišyti įvairius padažus. Mėgstamiausi Elzės patiekalai – makaronai ir sriubos. Grietinę sriubos dubenėlyje Elzė visada išsimaišo pati.
„Matau labai didelę naudą tame, kad tėvai gamina kartu su vaikais. Taip užmezgamas glaudesnis ryšys su vaiku, jis jaučia artumą, vaikai jaučiasi priimami į šeimos ratą, o ne paliekami kažkur nuošaly. Žiūrint iš psichologinės pusės, auga jų savivertė, jie jaučiasi galintys patys kažką padaryti. Tikiu, tai padės ateityje lengviau bendrauti su kitais žmonėmis“, - teigia Elzės mama.
Du vaikus auginanti G. Akcijonaitė taip pat sako, kad gamindama kartu su savo pirmagimiu sūnumi Kasparu puikiai praleidžia laiką. Ji teigia savo sūnaus ypatingai prisidėti prie maisto gamybos neraginanti – berniukas pats labai nori tai daryti ir tuo mielai užsiima.
„Kasparas pats labai įsitraukia ir nori tai daryti. Padeda ir supjaustyti, ir tešlą maišyti, ir kepti ką nors. Ir picų namie pasidarome - vaikas mielai pats ant jų dėlioja ingredientus“, - sako G. Akcijonaitė.
Jos manymu, jeigu tėvai šeimoje gamina, tai ir vaikai, sekdami tėvų pavyzdžiu, norės prisidėti prie gaminimo, nes norės pabūti su tėvais. Pasak jos, vaikui tai yra puiki galimybė mokytis iš tėvų.
Taip pat du vaikus auginančio Ž. Stakėno teigimu, jo šeimoje labiau prie maisto gamybos prisidėti mėgsta jaunesnysis vaikas – keturmetis Pijus. Aštuonerių metų Kajus gamina mažiau noriai.
„Mažasis labai mėgsta plakti, maišyti produktus, dėti ingredientus, berti prieskonius arba tiesiog stebėti maisto gaminimo procesą. Vyresnysis ne taip mėgsta, bet kai pamato, kaip įsijungia mažasis, irgi nori neatsilikti“, – pasakoja Ž. Stakėnas.
Anot televizijos laidų vedėjo, ypatingai raginti vaikų netenka, jie patys mielai padeda virtuvėje. „Aišku, jie dar nėra tokio amžiaus, kad leistume jiems patiems pjaustyti ar kepti, bet jie jau tikrai gali išplakti kiaušinį, išmaišyti tešlą, įberti druskos. Kai spaudžiame sultis, jiems patinka sudėti vaisius ir paspausti mygtuką. Nuo tokių smulkių darbų viskas ir prasideda“, - sako Ž. Stakėnas.
Nors daugiausiai Stakėnų šeimoje gamina mama, tačiau Ž. Stakėnas atskleidžia, jog tėčio paruoštos kinietiškos salotos - ypač mėgstamas vaikų patiekalas.
Vaikus įtraukti į maisto gamybos procesą šiemet ragina ir „Rimi Lietuva“, trečius metus iš eilės įgyvendinanti sveikos mitybos projektą „
Supervaikai“. Visą gegužės mėnesį RIMI Facebook paskyroje „
Gaminunamie.lt“ vyksta nuotraukų konkursas „Supervaikai super gamina“, kuriame tėvai kviečiami talpinti įdomiausias ir žaismingiausias gamybos su vaikais akimirkas.