Single image Single mobile image

Šiandienos likučius paversk rytojaus pietumis!

Pavalgius kartais lieka šaukštas jogurto, riekelė duonos ar sauja ryžių? Paprastai pasirenki lengviausią kelią ir kitą patiekalą pradedi gaminti nuo nulio, o likučius išmeti? O jei ruošdamas kitą patiekalą kūrybiškai žiūrėtum į tai, ką jau turi šaldytuve? Čia rasi keletą pasiūlymų, ką daryti su dažniausiai pasitaikančiais likučiais.

Sultinys iš daržovių likučių

Po maisto gaminimo likusius daržovių galiukus, lupenas ar kotelius kaupk daugkartiniame indelyje ar maišelyje, laikyk juos šaldiklyje, o kai prikaupsi pakankamai išvirk gardų daržovių sultinį. Žiūrėk video čia.

 

Liko keptų daržovių?

Garuose virtų, orkaitėje ar ant grotelių keptų daržovių likučiai puikiai tiks kreminei sriubai gaminti. 
Pakaitink juos kartu su daržovių arba vištienos sultiniu ir įpilk grietinėlės arba kokosų pieno. Sutrink sriubą elektriniu trintuvu ir pagardink prieskoniais. 

Improvizuotas omletas

Pabandyk į omletą įdėti likusių virtų bulvių ar ryžių, vystančių ir išvaizdą prarandančių daržovių ar pievagrybių. Puikiai tiks ir vakar kepta mėsa. 

Liko pusryčių košės?

Virtos avižinės košės likučius paversk gardžiu glotnučiu, sausainiais, blynais ar net keksiukais. ?

Duonos skrebučiai

Iš džiūstančios duonos pasigamink skrebučių (krutonų). Supjaustyk duoną kubeliais arba suplėšyk norimo dydžio, netaisyklingais gabalėliais, apšlakstyk alyvuogių aliejumi, džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis ir paskrudink orkaitėje. Jais gardink salotas ar trintas sriubas.

Pievagrybių koteliai

Grybų koteliai puikiai tiks sultiniui ruošti. Nustebsi, koks sodrus ir kupinas umami skonio jis gausis! Grybų sultinys puikiai tiks sriuboms ar daugiaryžiams.

Net italai neišmeta makaronų likučių!

Virtus makaronus galima panaudoti gaminant šaltas makaronų salotas ar gardžius apkepus. 

Vakar dienos ryžiai

Iš likusių virtų ryžių siūlome pasigaminti ryžių pudingą ar paprastai pagaminamų, bet labai gardžių keptų ryžių (Fried rice).

Sužinok, kaip dar gali sumažinti maisto švaistymą:

Daugiau informacijos

 

Informacija iš maisto atliekų vadovo „Linkėjimai, maistas“, kuris buvo sukurtas vykdant projektą „Visuotinis požiūris į maisto atliekų mažinimą neformaliajame švietime“ (СSO-LA/2017/388-342). Atsisiųsk knygą čia.