Avienos kumpis su datulėmis ir šalavijų kukuliais

  • Gaminimas 2h 50min
  • Vidutinis
Avienos kumpis su datulėmis ir šalavijų kukuliais

Ingredientai

Aviena:

  • airiškas avienos kumpis be kaulo (iš viso apie 1,4 kg)
     3 pakuotė (-ės)
  • aliejus
     2 šaukštas (-ai)
  • čiobrelis
     1 vnt.
  • šalavijas
     1 vnt.
  • rozmarinas
     1 vnt.
  • druska
      pagal skonį
  • pipirai
      pagal skonį

Įdarui:

  • aliejus
     2 šaukštas (-ai)
  • raudonieji svogūnai
     2 vnt.
  • šviežios datulės
     100 g
  • petražolės
     10 g
  • džiūvėsėliai
     100 g
  • rozmarinai
     3 vnt.
  • druska
      pagal skonį
  • pipirai
      pagal skonį

Svogūnų ir šalavijų kukuliai:

  • svogūnas
     1 vnt.
  • šviežias šalavijas
     1 vnt.
  • aliejus
     2 šaukštas (-ai)
  • džiūvėsėliai
     120 g
  • kiaušiniai
     2 vnt.
  • druska
      pagal skonį
  • pipirai
      pagal skonį

Gaminimo eiga

Pravartu žinoti

Šis receptas yra skirtas 6 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.

Paruoškite mėsą. Avienos kumpį apibarstykite susmulkintomis žolelėmis, druska ir pipirais. Palikite marinuotis per naktį arba bent 2 val. 

Paruoškite įdarą. Įkaitintame aliejuje apkepkite susmulkintus svogūnus, kol suminkštės, ir nukelkite nuo kaitros. Į virtuvinį kombainą suberkite datules, petražoles, džiūvėsėlius, rozmarinų lapelius ir kepintus svogūnus. Įberkite druskos, pipirų ir kumpius susmulkinkite. 

Avienos kumpius įpjaukite taip, kad pasidarytų kuo didesnės „kišenės“. Jas pripildykite paruoštu įdaru ir  viską apvyniokite kulinarine virve. 

Įdarytą avieną dėkite į kepimo skardą. Įpilkite 200 ml vandens, pašlakstykite aliejumi ir pašaukite į iki 190 °C įkaitintą orkaitę 60 min. Kepamą mėsą retkarčiais apšlakstykite susidariusiu skysčiu. Jei mėsa per greitai ruduoja, uždenkite ją kepimo folija. 

Kol kepa mėsa, paruoškite svogūnų ir šalavijų kukulius. Susmulkinkite svogūnus ir šalavijus. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite svogūnus, kol suminkštės, ir nukelkite nuo kaitros. Sumaišykite visus kukulių ingredientus. Iš gautos masės suformuokite maždaug 2,5 cm dydžio rutuliukus. Juos dėkite prie avienos likus 30 min. iki mėsos kepimo pabaigos. 

Patarimas: jeigu liko įdaro, jį sumaišykite  su kukulių mase.

Patarimas: patiekti galite su orkaitėje keptomis spalvotosiomis arba įprastomis morkomis bei kitomis mėgstamomis daržovėmis (pvz., šparaginėmis pupelėmis).

Panašūs receptai

Ieva Mateikienė
Tinklaraščio „Monologue About Food“ autorė