Avienos kumpis su datulėmis ir šalavijų kukuliais
-
Gaminimas 2h 50min
-
Vidutinis
Ingredientai
Aviena:
-
airiškas avienos kumpis be kaulo (iš viso apie 1,4 kg)3 pakuotė (-ės)
-
aliejus2 šaukštas (-ai)
-
čiobrelis1 vnt.
-
šalavijas1 vnt.
-
rozmarinas1 vnt.
-
druskapagal skonį
-
pipiraipagal skonį
Įdarui:
-
aliejus2 šaukštas (-ai)
-
raudonieji svogūnai2 vnt.
-
šviežios datulės100 g
-
petražolės10 g
-
džiūvėsėliai100 g
-
rozmarinai3 vnt.
-
druskapagal skonį
-
pipiraipagal skonį
Svogūnų ir šalavijų kukuliai:
-
svogūnas1 vnt.
-
šviežias šalavijas1 vnt.
-
aliejus2 šaukštas (-ai)
-
džiūvėsėliai120 g
-
kiaušiniai2 vnt.
-
druskapagal skonį
-
pipiraipagal skonį
Gaminimo eiga
Pravartu žinoti
Šis receptas yra skirtas 6 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.
Paruoškite mėsą. Avienos kumpį apibarstykite susmulkintomis žolelėmis, druska ir pipirais. Palikite marinuotis per naktį arba bent 2 val.
Paruoškite įdarą. Įkaitintame aliejuje apkepkite susmulkintus svogūnus, kol suminkštės, ir nukelkite nuo kaitros. Į virtuvinį kombainą suberkite datules, petražoles, džiūvėsėlius, rozmarinų lapelius ir kepintus svogūnus. Įberkite druskos, pipirų ir kumpius susmulkinkite.
Avienos kumpius įpjaukite taip, kad pasidarytų kuo didesnės „kišenės“. Jas pripildykite paruoštu įdaru ir viską apvyniokite kulinarine virve.
Įdarytą avieną dėkite į kepimo skardą. Įpilkite 200 ml vandens, pašlakstykite aliejumi ir pašaukite į iki 190 °C įkaitintą orkaitę 60 min. Kepamą mėsą retkarčiais apšlakstykite susidariusiu skysčiu. Jei mėsa per greitai ruduoja, uždenkite ją kepimo folija.
Kol kepa mėsa, paruoškite svogūnų ir šalavijų kukulius. Susmulkinkite svogūnus ir šalavijus. Keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepkite svogūnus, kol suminkštės, ir nukelkite nuo kaitros. Sumaišykite visus kukulių ingredientus. Iš gautos masės suformuokite maždaug 2,5 cm dydžio rutuliukus. Juos dėkite prie avienos likus 30 min. iki mėsos kepimo pabaigos.
Patarimas: jeigu liko įdaro, jį sumaišykite su kukulių mase.
Patarimas: patiekti galite su orkaitėje keptomis spalvotosiomis arba įprastomis morkomis bei kitomis mėgstamomis daržovėmis (pvz., šparaginėmis pupelėmis).