Citrusinis keksas su spanguolėmis
-
Gaminimas 1h 20min
-
Vidutinis
Ingredientai
Ingredientai:
-
šaldytos spanguolės300 g
-
sviestas150 g
-
cukrus150 g
-
apelsinas1 vnt.
-
vanilinis cukrus1 šaukštelis (-iai)
-
kiaušiniai3 vnt.
-
kepimo milteliai1 šaukštelis (-iai)
-
druska1 šaukštelis (-iai)
-
miltai250 g
-
grietinė3 šaukštas (-ai)
-
pienas3 šaukštas (-ai)
Ingredientai glajui:
-
apelsinas (žievelėms ir sultims)1 vnt.
-
miltelinis cukrus150 g
Gaminimo eiga
Pravartu žinoti
Šis receptas yra skirtas 6 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Spanguoles atitirpinkite ir, naudodami sietelį, pašalinkite skysčių perteklių.
Paruoškite tešlą. Sviestą supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į gilų dubenį. Į jį suberkite cukrų, smulkiai tarkuotas apelsino žieveles, vanilinį cukrų ir išmaišykite elektriniu maišytuvu. Tada įmuškite vieną kiaušinį ir maišykite toliau. Tą patį pakartokite su likusiais 2 kiaušiniais.
Į atskirą dubenį suberkite kepimo miltelius, druską, miltus ir išmaišykite. Į dubenį su sviestu įdėkite pusę grietinės, pieno ir miltų bei druskos mišinio. Maišykite elektriniu maišytuvu. Tuomet supilkite likusį grietinės, pieno, miltų mišinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
Sumeskite lengvai nusausintas spanguoles ir atsargiai išmaišykite mentele. Apvalią kekso kepimo formą su iškiluma per vidurį ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais (kad būtų lengviau išimti pyragą). Į ją tolygiai sukrėskite tešlą ir pašaukite į orkaitę 50 min. Išėmę iš orkaitės leiskite pyragui atvėsti.
Pagaminkite glajų. Į dubenį smulkiai pritarkuokite apelsino žievelių, suberkite miltelinį cukrų, supilkite apelsino sultis ir išmaišykite. Atvėsusį pyragą išimkite iš formos ir gražiai apipilkite glajumi.
1 patarimas. Jei glajus per tirštas, įpilkite daugiau apelsino sulčių.
2 patarimas. Jei norite, glajui galite panaudoti nuvarvintas šaldytų spanguolių sultis (apie 30–40 ml) vietoje apelsino sulčių. Tuomet jūsų glajus bus rožinis.