Europinės lydekos sriuba su baravykais
-
Gaminimas 1h 30min
-
Vidutinis
Ingredientai
Ingredientai:
-
Lydeka (išdorojus žuvį filė bus skirta sriubai virti, o galva, nugarkaulis, pelekai - sultiniui)3 kg
Ingredientai sultiniui:
-
Lydekos galva, nugarkaulis, pelekai1 vnt.
-
Rapsų aliejus1 šlakelis (-iai)
-
Druskapagal skonį
-
Svogūnas1 vnt.
-
Džiovinti čiobreliai1 šaukštas (-ai)
-
Juodųjų pipirų žirneliai1 šaukštelis (-iai)
-
Saliero šaknis1 gabalėlis (-iai)
-
Smulkinti džiovinti baravykai2 sauja (-os)
Ingredientai sriubai:
-
Saliero šaknis100 g
-
Poras (reikia tik baltos dalies)1 vnt.
-
Svogūnas Shallot2 vnt.
-
Vidutinio dydžio bulvės5 vnt.
-
Lydekos filė1 vnt.
-
Salierų lapaipagal skonį
-
Česnakų laiškaipagal skonį
Gaminimo eiga
Pravartu žinoti
Šis receptas yra skirtas 6 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.
Grybus užpilkite vandeniu, kad apsemtų, ir mirkykite apie 1–2 valandas.
Tuo tarpu išdorokite lydeką. Žuvį nuskuskite, išimkite žarnas, žiaunas ir akis. Lydeką kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Išpjaukite lydekos filė – ją naudosite sriubai virti. O pradžioje iš lydekos galvos, nugarkaulio ir pelekų išvirkite sultinį.
Ruošdami sultinį, lydekos galvą, nugarkaulį ir pelekus dėkite į didelį, aukštą puodą ir užpilkite maždaug 2 litrais šalto vandens. Užvirkite. Tada nugriebkite užverdant susidariusias putas ir į vandenį prie žuvies sudėkite supjaustytas daržoves bei išmirkytus grybus kartu su skysčiu, kuriame jie buvo mirkomi. Virkite apie 40 minučių ant labai silpnos kaitros, tada įberkite prieskonių. Pavirkite dar apie 10 minučių. Perkoškite.
Galiausiai virkite sriubą. Daržoves supjaustykite kubeliais. Keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepinkite svogūnus. Tada užvirkite perkoštą sultinį, sudėkite bulves ir visas likusias kruopščiai supjaustytas daržoves bei pakepintus svogūnus. Kai sriuba užvirs, virkite dar apie 8 minutes, kol bulvės suminkštės. Tada sudėkite žuvį ir virkite dar apie 10 minučių. Įberkite druskos ir pipirų, raudonėlių pagal skonį. Išjunkite kaitrą, uždenkite sriubą ir leiskite jai pastovėti 5 minutes. Patiekdami pabarstykite kapotais žalumynais: salierų lapais ir česnakų laiškais.