Keptas lynas su aštria plutele
-
Gaminimas 1h
-
Vidutinis
Ingredientai
Ingredientai keptam lynui:
-
Didelis lynas1 vnt.
-
Druskapagal skonį
-
Pipiraipagal skonį
-
Raudonėliai0.25 šaukštelis (-iai)
-
Citrina0.5 vnt.
-
Česnakas1 vnt.
-
Rapsų aliejus3 šaukštas (-ai)
-
Svogūnų laiškaipagal skonį
-
Keptų svogūnų spirgučiai2 šaukštas (-ai)
Ingredientai aštriai plutelei:
-
Grietinė150 g
-
Majonezas50 g
-
Raudonojo kario pasta2 šaukštas (-ai)
-
Raudonos saldžiosios paprikos (prieskoniai)1 šaukštas (-ai)
Gaminimo eiga
Pravartu žinoti
Šis receptas yra skirtas 4 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.
Plačiame puode užvirkite vandenį. Tada patraukite puodą nuo kaitros ir 1–2 minutėms panardinkite į vandenį lyną. Tai padės lengviau nuplauti gleives ir nuskusti žvynus. Nuskutę žuvį, prapjaukite pilvą ir išimkite žarnas, išpjaukite žiaunas, nupjaukite pelekus.
Žuvį kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu. Padėkite lyną ant pjaustymo lentos, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Įpjaukite žuvį „eglute“, kaip matyti nuotraukoje.
Pagal skonį pagardinkite žuvį kapotais česnakais (2 skilteles), raudonėlio prieskoniais, druska ir juodaisiais pipirais tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Pašlakstykite lyną citrinų sultimis – paprasčiausiai išspauskite sultis tiesiai ant žuvies abiejų pusių, pašlakstykite rapsų aliejumi ir palikite pasimarinuoti apie 10 minučių giliame inde.
Tuo tarpu paruoškite plutelei skirtus ingredientus: nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, majonezą, raudonojo kario pastą ir raudonosios paprikos prieskonius. Šiuo mišiniu ištepkite žuvį, guldykite ją į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į iki 180 ˚C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 35–40 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio. Patiekdami žuvį apibarstykite keptais svogūnų spirgučiais ir svogūnų laiškais. Žuvį galite patiekti su ryžiais.