Šventinė Velykų boba
-
Gaminimas 3h
-
Sudėtingas
Ingredientai
Ingredientai:
-
šviežios mielės70 g
-
pienas400 ml
-
cukrus200 g
-
miltai1.1 kg
-
kiaušiniai8 vnt.
-
kiaušinių tryniai4 vnt.
-
sviestas500 g
-
vanilinis cukrus1 šaukštas (-ai)
-
druska1 žiupsnelis
-
aliejus1 šaukštas (-ai)
Razinoms paruošti:
-
apelsinų žievelės3 vnt.
-
razinos200 g
-
romas, konjakas arba brendis30 g
Glaistui:
-
cukraus pudra200 g
-
pienas2 šaukštas (-ai)
-
citrina1 skiltelė (-ės)
Gaminimo eiga
Pravartu žinoti
Šis receptas yra skirtas 12 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.
Ištirpinkite mieles šiltame piene, maišydami įberkite 1 šaukštą cukraus. Nenustodami maišyti suberkite pusę miltų, įmuškite 4 kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską. Gerai išmaišykite.
Tada suberkite likusius miltus ir įmuškite likusius kiaušinius. Gerai išmaišykite.
Kitame dubenyje išplakite iki purios masės 4 trynius su cukrumi.
Į mielinę tešlą po šaukštą dėkite išplaktų trynių ir minkšto sviesto, išmaišykite ir vėl kartokite procesą, kol sudėsite visus plaktus trynius ir sviestą. Išmaišykite tešlą iki vientisos masės.
Patepkite tešlos paviršių aliejumi ir kildinkite apie 1,5 val. šiltoje vietoje.
Razinas nuplaukite ir užpilkite romu. Tai geriausia padaryti iš vakaro. Razinas apibarstykite trupučiu miltų ir permaišykite. Suberkite jas į tešlą ir išmaišykite.
Imkite aukštą formą su skyle ir supilkite tešlą. Svarbu, kad indas nebūtų pripildytas iki viršaus, nes tešla pakils.
Palikite tešlą pakilti apie 1 valandą šiltoje vietoje.
Velykų bobą kepkite orkaitėje 175 °C temperatūroje apie 40–50 min. Iškepusį pyragą atvėsinkite kepimo formoje ir išimkite.
Pasigaminkite glaistą. Į dubenį suberkite cukraus pudrą ir maišydami supilkite pieną ir citrinos sultis. Labai gerai išmaišykite. Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite dar šlakelį pieno. Glaistą užpilkite ant Velykų bobos.