Trupininis obuolių ir kriaušių pyragas
-
Gaminimas 1h 30min
-
Lengvas
Ingredientai
Ingredientai:
-
Viso grūdo ruginiai miltai300 g
-
Druskapagal skonį
-
Kepimo milteliai0.5 šaukštelis (-iai)
-
Soda0.5 šaukštelis (-iai)
-
Grietinė1 šaukštas (-ai)
-
Cinamonas1 šaukštelis (-iai)
-
Sviestas100 g
-
Rudasis cukrus110 g
-
Kiaušinis2 vnt.
-
Graikiniai riešutai (pateikimui)80 g
-
Obuolys1.5 kg
-
Kriaušės500 g
-
Citrinos sultys3 šaukštas (-ai)
-
Cinamonas2 šaukštas (-ai)
-
Medus3 šaukštas (-ai)
Gaminimo eiga
Pravartu žinoti
Šis receptas yra skirtas 12 porcijoms. Porcijų kiekio keitimas automatiškai pakeičia ir reikiamų ingredientų kiekį. Kai kuriais atvejais tai gali turėti įtakos kepimo/virimo trukmei.
Pirmiausia užmaišykite tešlą. Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius, sodą ir cinamoną. Sudėkite supjaustytą sviestą ir suberkite rudąjį cukrų. Įmuškite kiaušinį, įdėkite medaus ir užminkykite tešlą. Ją padalykite į dvi dalis (2/3 ir 1/3). Suformuokite iš tešlos du rutulius, juos suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą atvėsti kelioms valandoms.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 ˚C. Riešutus susmulkinkite. Ruoškite obuolius ir kriaušes: juos nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, išimkite sėklytes ir sutarkuokite stambia tarka. Supilkite sultis, suberkite cinamoną, sudėkite medų ir viską gerai išmaišykite.
Skardą (25–30 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Iš šaldytuvo išimkite didesnįjį paruoštos tešlos gabalą, sutarkuokite jį stambia tarka ir tolygiai paskirstykite skardoje – tai bus pirmas pyrago sluoksnis. Kepkite orkaitėje apie 15 minučių.
Ant iškepto pyrago pagrindo pabarstykite susmulkintų riešutų, ant jų dėkite sutarkuotų obuolių ir kriaušių masę – jeigu matote, kad skysčio (sulčių) per daug, jį nuvarvinkite. Galiausiai ant viršaus užtarkuokite mažesnį tešlos gabalą. Kaitrą orkaitėje sumažinkite iki 180 ˚C. Pyragą kepkite apie 45 minutes. Praėjus maždaug 30 minučių nuo kepimo pradžios, ant pyrago viršaus uždėkite folijos, kad jūsų kepinys nesudegtų, ir kepkite dar apie 15 minučių.
Pyragą lengvai supjaustysite, kai jis atvės. Tačiau žvarbų vakarą pyragą patiekti galite šiek tiek pašildytą. Prieš patiekdami, apibarstykite cukraus pudra. Galite pridėti ir rutuliuką vanilinių ledų.