Ar teisingai naudojatės šaldytuvu?
ŠALDYTUVAS
Vidurinė šaldytuvo lentyna (4–5 °C) geriausiai tinka laikyti daugumai pieno produktų, virtoms daržovėms ir mėsos gaminiams, o viršutinė šaldytuvo dalis (8 °C) skirta kiaušiniams, pieno gaminiams, sumuštiniams, paruošto maisto likučiams, pyragams ir produktams, ant kurių pakuotės radote žymą „atidaręs laikykite šaltai“. Apatinėje lentynoje temperatūra +2 °C – čia geriausia laikyti šviežią mėsą ir žuvį – beje, taip apsaugosite kitus produktus, kad neaplašėtų.
Jei turite stalčių šaldytuvo dugne (iki 10 °C), čia geriausiai laikyti šaldytuvo nebijančius vaisius ir daržoves, nes žemesnėje temperatūroje jie genda. Be to, šioje šaldytuvo zonoje jiems reikalingos drėgmės yra daugiausia. Trumpiausiai laikomi žiediniai kopūstai ir kukurūzų burbuolės – iki dviejų dienų. Žaliuosius žirnelius ir šparagines pupeles, kopūstus galite laikyti 4-5 dienas.
Šaldytuvo durelėse esančios lentynos– šilčiausia šaldytuvo vieta (10–15 °C), skirta produktams, kuriems tereikia nedidelės vėsos – gėrimams, garstyčioms, sviestui, atidarytiems uogienių stiklainiukams ir panašiems maisto gaminiams.
ŠALDIKLIS
Optimali temperatūra šaldiklyje yra 18-20 °C žemiau nulio. Produktus į šaldiklį geriausia sudėti vakuuminėse pakuotėse, bet tinka ir polietileno maišeliai, aliuminio plėvelė arba plastikinės dėžutės. Naudinga ant šaldytų produktų pakuočių pažymėti jų sušaldymo laiką. Šaldyti kepinių pusgaminiai ir pieno produktai gali išsilaikyti 3 mėn., žuvys – ne ilgiau kaip 4 mėn., mėsa – iki metų, o daržoves ir vaisius ramiai galite laikyti ir visus metus.
Jeigu susiruošėte patys šaldyti šviežią mėsą ar žuvį, pirmiausia gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tada porą valandų palaikykite šaldytuve. Galiausiai sudėkite į polietileninius maišelius ir užriškite jų viršų, kad produktai nepasidengtų ledu. Kulinarai pataria specialiai šaldymui verdamą sultinį sūdyti kuo mažiau – atšildytas jis bus skanesnis.
Iš augalinės kilmės produktų šaldyti galite daug ką, išskyrus termiškai neapdorojamus – pvz., salotas. Šaldyti daug vandens turinčius augalus – arbūzus, melionus ar agurkus – nėra geriausia idėja. Pieno produktų taip pat negalima šaldyti. Šaldyti produktus geriausia, jei jūsų šaldiklis turi greito sušaldymo funkciją – taip išsaugosite daugiau vertingų medžiagų.
KELIOS BENDROS TAISYKLĖS
· NEPERGRŪSKITE.Neprigrūskite šaldytuvo aklinai – jame turi cirkuliuoti oras, antraip produktų saugojimas nebus pakankamai veiksmingas. Ir dar – į šaldytuvą dėkite tik švarius produktus.
· TIKRINKITE GALIOJIMO LAIKĄ.Periodiškai peržiūrėkite šaldytuve laikomų produktų galiojimo laiką – sugedusius išmeskite, o tuos, kurių galiojimas eina į pabaigą, perkelkite į geriausiai pasiekiamą vietą. Pagamintus patiekalus šaldytuve laikykite uždarame inde ir ne ilgiau kaip dvi dienas, o mišraines – tik parą.
· ATŠILDYKITE LEDĄ. Lyg ir žinome, bet ne visada pasirūpiname. Jeigu šaldiklyje susikaupė ledo, jo veiksmingumas iš esmės sumažėja, jau nekalbant apie tai, kad sumažėja vietos. Todėl neapsileiskite ir paveskite kuriam nors šeimos nariui būti atsakingam už periodišką šaldytuvo atitirpdymą. Geriausia tai padaryti šiltu vandeniu, į kurį reikia įpilti acto – jis padės pašalinti kvapus.
· Ko nereikia laikyti šaldytuve? Visų pirma bulvių ir kitų šakniavaisių, svogūnų ir česnakų. Šaldytuvo „nemėgsta“ ir daug kitų daržovių, kurios šaltyje pradeda pūti. Vynuogėms, pomidorams, baklažanams, cukinijoms, kriaušėms, bananams, melionams, mangams, kiviams, ananasams taip pat nereikalingas šaltis. Į šaldytuvą nekraukite ir kai kurių konditerijos gaminių – uždarytų uogienių, šokolado, sausainių. Jie prisigeria drėgmės ir pasidaro neskanūs.
· ŠALDYTUVUI – SPECIALI PAKUOTĖ. Produktus, kuriuos nusipirkote įvyniotus į maistinę plėvelę, įskaitant rūkytas dešras maišeliuose, geriau išvyniokite ir perdėkite į plastikines dėžutes. Patikrinkite, ar jūsų turimos dėžutės tinkamos laikyti produktams šaldytuve – paprastai jų paskirtis pažymima ant pakuotės. Nepritaikyta plastmasė šaltyje gali tapti nuodinga.