Aštuonkojai – jūrų delikatesas, kurį verta išbandyti savo virtuvėje
Jūrų gėrybėmis galima mėgautis ištisus metus
Jūrų gėrybės yra itin maistingas produktas. Šie vandens gelmių delikatesai vertinami dėl santykinai mažo kaloringumo, didelės maistinės vertės baltymų, naudingų mineralinių medžiagų bei vitaminų. Jūrų gėrybės pamažu populiarėja Lietuvoje, jų asortimentas ir pasirinkimas išties stebina – nuo baltakojų blyškiųjų krevečių, midijų ar austrių iki kalmarų, sepijų bei aštuonkojų, prekybos tinklus pasiekiančių iš viso pasaulio.
Pasak jūrų gėrybių eksperto Ramūno Gaižausko, dabartinės tiekimo galimybės Lietuvoje leidžia jūrų gėrybėmis ir žuvimi iš viso pasaulio mėgautis ištisus metus:
„Jūrų gėrybės ir žuvis auginamos tvariuose akvakultūros ūkiuose, atitinkančiuose aukščiausius kokybės standartus. Produkcija greitai pasiekia prekybos vietas, gabename ją ledo dėžėse ar specialiomis dujomis apsaugotose vakuumo pakuotėse. Esame nedidelė šalis, tad pirkėjus aprūpinti kokybiškais, patikrintais, bet svarbiausia – šviežiais jūrų delikatesais galime ištisus metus“, – sako įmonės „AG Seafood Lithuania“ vadovas.
Ne išimtis ir aštuonkojai, kurie į prekybos tinklo „Rimi“ parduotuves atkeliauja tiesiai iš Indijos vandenyno.
Geriausia valgyti šviežius
Kaip žinia, jūrų gėrybės, kaip ir žuvies produktai, yra itin jautrūs temperatūriniams pokyčiams, tad netinkamai laikant gali greitai sugesti. Anot „Rimi“ kokybės vadovės Anos Čudinienės, aštuonkojus taip pat patariama valgyti šviežius ir nusipirkus jų ilgai nelaikyti šaldytuve.
„Tikrindami aštuonkojus parduotuvėje mūsų kokybės kontrolieriai įvertina jų kvapą ir išvaizdą. Aštuonkojai privalo skleisti malonų jūros aromatą, jų spalva turi būti šviesi, o kūnas – stangrus, ne minkštas ir nesuglebęs. Aštuonkojai neturėtų būti ir glitūs. Be to, būtina atkreipti dėmesį į jų paviršių – aštuonkojo oda turėtų būti švari, jos paviršiuje neturėtų būti matomų pažeidimų ar įbrėžimų bei parazitų pėdsakų“, – sako A. Čudinienė.
Ji priduria, kad prieš ruošiant aštuonkojus namuose reikėtų juos gerai išvalyti:
„Prieš gaminant aštuonkojus būtina juos gerai nuplauti po šaltu vandeniu ir pašalinti nešvarumus – rašalo ar smėlio likučius. Priešingai nei kitos jūrų gėrybės, kurias ruošti reikia kuo trumpiau, aštuonkojus reikia gerai termiškai apdoroti ir ilgokai pavirti. Priklausomai pagal jų dydį – nuo 5 iki 45 minučių virti ant silpnos ugnies, kol mėsa taps minkšta. Taip paruoštus aštuonkojus galima dėti į salotas, troškinius, picas ar kitus mėgstamus patiekalus. Tinkamai išvirtų aštuonkojų mėsa turi būti švelni ir minkšta, kaip ir visoms jūrų gėrybėms būdinga – kiek salsvo skonio“, – patarimais dalijasi „Rimi“ kokybės vadovė.
Nusipirkus gyvas jūros gėrybes ir aštuonkojus rekomenduojama juos suvartoti kuo greičiau, nes šviežias produktas išsaugo geriausią skonį bei maistines savybes.
„Visgi, jeigu jūrų gėrybių iš karto suvartoti nepavyksta, reikėtų jas laikyti šaldytuve – svarbu užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas temperatūroje nuo 0 iki 2 laipsnių, laikyti termiškai neapdorotas jūros gėrybes atskirai nuo termiškai apdorotų produktų ir būtinai nusipirktus delikatesus suvartoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos, kuris nurodytas produkto ženklinimo etiketėje“, – sako A. Čudinienė.
Jeigu žinote, kad įsigyto aštuonkojo iškart neturėsite laiko gaminti, ekspertė pataria rinktis šaldytą jūrų gėrybių produkciją.
Rekomenduoja rinktis tvariai užaugintą produkciją
Prekybos tinklas „Rimi“ siūlo itin platų jūrų gėrybių asortimentą, kuris prekybos centro lentynas ir pirkėjų stalus pasiekia praėjęs griežtus kokybės tikrinimo etapus: atliekant vizualinį šviežumo patikrinimą ir įvertinant produkto kvapą, paviršių, konsistenciją bei parazitų nebuvimą, vizualiai vertinant ledo lygį, specialiais termometrais matuojant jūrų gėrybių temperatūrą ir kruopščiai tikrinant informaciją produktų ženklinimo etiketėje.
„Jūrų gėrybes „Rimi“ kokybės kontrolieriai tikrina itin kruopščiai bei atsakingai. Pirkėjus pasiekia tik kokybiška ir saugi jūros gelmių produkcija. Be to, mums svarbus tvarumas. Praėjusiais metais prisijungėme prie „Nyksta žuvys“ iniciatyvos ir tapome pirmieji Baltijos šalyse, nebeperkantys žuvų ir jūrų gėrybių, patenkančių į nykstančiųjų sąrašą. Savo asortimente pirkėjams siūlome tik tvariais žvejybos būdais sugautas ar užaugintas žuvis ir jūrų gėrybes. Prisidėdami prie žuvies ir jūrų gėrybių išteklių išsaugojimo nepažeidžiame jautrių ekosistemų“, – teigia A. Čudinienė.
Renkantis jūros gėrybes svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jų šviežumą, bet ir į ženklinimą, kilmės šalį. Specialistė rekomenduoja pirkėjams rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtas jūrų gėrybes. Tai leis identifikuoti, kad produktai sužvejoti bei užauginti laikantis sertifikuotos, atsakingos žuvininkystės principų, mažinančių neigiamą komercinės žvejybos bei akvakultūros poveikį mūsų aplinkai.