Daržovių virimo laikas
PRODUKTAI |
VIRIMAS VANDENYJE |
VIRIMAS GARUOSE |
VIRIMO PRADŽIA |
UŽDENGTI? |
Brokoliai | 2–3 min. | 5–10 min. | Karštas vanduo | |
Žalieji žirneliai | 3–5 min. | 5–10 min. | Karštas vanduo | |
Žirnių ankštys | 1–2 min. | 5–8 min. | Karštas vanduo | |
Cukinija, aguročiai | 5–7 min. | 10–12 min. | Karštas vanduo | |
Kopūstai, (šiaudeliai) |
3–12 min. | 5–10 min. | Karštas vanduo | |
Žiediniai kopūstai (kekelės) |
2–3 min. | 5–8 min. | Šaltas vanduo | |
Žiediniai kopūstai (visa gūžė) |
10–15 min. | 15–20 min. | Šaltas vanduo | |
Bulvės, jaunos | 15–25 min. | Šaltas vanduo | ||
Bulvės, su lupenom | ~30 min. | Šaltas vanduo | ||
Batatai, kubeliais | 15–35 min. | ~30 min. | Šaltas vanduo | Taip |
Morkos, mažos | 3–4 min. | ~10 min. | Karštas vanduo | Taip |
Morkos (kubeliais, griežinėliai) |
5–10 min. | 8–10 min. | Karštas vanduo | Taip |
Morkos (visos, senos) |
30 min. | ~35 min. | Karštas vanduo | Taip |
Pastarnokai | 10–15 min. | 20–30 min. | Karštas vanduo | |
Burokėliai | ~60 min. (priklauso nuo dydžio) |
Šaltas vanduo | Taip | |
Salierų šaknys, kubeliais, skiltelėmis |
5–10 min. | 8–10 min. | Šaltas vanduo | |
Smidrai | 3–4 min. | 4–10 min. | Karštas vanduo | |
Moliūgai (kubeliai) | 5–10 min. | 10–20 min. | Karštas vanduo | |
Šparaginės pupelės | 2–8 min. | 5–12 min. | Karštas vanduo | |
Špinatai, rūgštynės | 1–2 min. | 3–4 min. | Karštas vanduo | |
Paprika (gabaliukai) | 15 min. | 25 min. | Karštas vanduo |
Daržovių ABC:
- Jaunos arba susmulkintos daržovės verdamos trumpiau negu senos.
- Daržoves reikia dėti į verdantį vandenį, kad vanduo greičiau pakartotinai užvirtų įdėjus daržoves.
- Jeigu verdate garuose, daržoves sūdykite jau išvirusias.
- Jeigu verdate vandenyje, druską į vandenį berkite prieš dėdami daržoves.
- Daržoves reikia išimti truputį ankščiau (prieš norimą minkštumą), nes jos vis dar „verda“ dėl savo vidinio karščio. Kad sustabdytumėte šį procesą, daržoves kelioms minutėms įmerkite į ledinį vandenį, paskui gerai nusausinkite.
- Visas daržoves, kuriose yra krakmolo (bulves, ropes, salierų šaknis), reikia dėti į šaltą vandenį ir tik tada užvirti.
- Nevirkite žalios spalvos daržovių uždengę – jos praras spalvą. Virkite dideliame vandens kiekyje.
- Visas daržoves verdame ant silpnos ugnies, išskyrus šakniavaisius.
- Jeigu į verdamus paprastus arba žiedinius kopūstus įpilsite truputį citrinos sulčių, jie bus baltesni.
- Jeigu ketinate pastarnokus kepti, prieš tai juos šiek tiek apvirkite.