Kaip išsirinkti kavą?
Arabika ar robusta?
Pasaulyje yra dvi populiariausios kavos pupelių rūšys – arabika ir robusta. Nors arabikos pupeles užauginti reikia žymiai daugiau kantrybės ir tam tikrų palankių gamtinių sąlygų, šios rūšies pupelių kavos parduodama beveik dukart daugiau. Jos skonis priimtinas daugeliui – jis subtilus ir plataus spektro, o rūgštūs, saldūs ir kiti akcentai čia labiau subalansuoti. Tuo tarpu robusta yra žymiai atsparesnė, auganti daug paprastesnėmis sąlygomis, jos derlius įprastai būna gausesnis. Tačiau pats skonis yra aštresnis ir turi daugiau kartumo. Be to, kava iš robustos pupelių turi dvigubai daugiau kofeino nei iš arabikos. Todėl ji populiaresnė Pietų Europos šalyse, kuriose mėgstama stipresnė kava.
UTZ ženklinimas
Pirkėjai dažnai susidomi ant kavos pakuočių esančiu UTZ ženklu. Šis logotipas rodo, kad kompanija prisideda prie tvaraus ūkininkavimo, pirkdama UTZ sertifikuotą kavą, arbatą, kakavą ar lazdynų riešutus. UTZ sertifikatus turintys produktai yra užauginti ūkininkų, išmokytų taikyti tausojančias ūkininkavimo praktikas su pagarba žmonėms ir Žemei. Ūkininkai taip pat yra nuolat tikrinami, siekiant užtikrinti, kad UTZ programa atitiktų tvarumo standartus.
3 pagrindiniai skrudinimo lygiai
Kavos skonis dažniausia priklauso ir nuo pupelių skrudinimo lygio. Yra trys pagrindiniai lygiai.
Lengvas skrudinimas suteikia kavai švelnų skonį ir išlaiko rūgštumą. Šiuo būdu skrudintos pupelės būna šviesiai rudos matinės spalvos, jos puikiai tiks ruošiant rytinę kavą su pienu.
Kava iš vidutiniškai skrudintų pupelių bus šiek tiek saldesnė, sodraus subalansuoto skonio. Iš jų ruošiama vidutiniškai stipri juoda kava (Americano).
Tuo tarpu stipriai skrudintas kavos pupeles atpažinsite iš tamsios spalvos – jos geriausiai tiks mėgstantiems karčią stiprią kavą, pavyzdžiui, Espresso.
Kaip ir kur ruošti kavą?
Renkantis kavą ar kavos pupeles, būtina atsižvelgti ir į tai, kaip ji bus ruošiama. Šią informaciją kavos gamintojai taip pat dažniausiai pateikia ant kavos pakuočių. Lietuvoje populiariausias išlieka In-cup būdas, kai kava puodelyje užpilama karštu vandeniu. Sulaukus būrio svečių kavą rekomenduojama virti French Press kavinuke. Tai klasikinis kavos ruošimo įrankis, kuriuo gėrimą paruošti paprasta, nereikia pirkti filtrų ar kitų papildomų priedų. Espresso kavą patogiausia virti nerūdijančio plieno kavinuke. Jis sutinkamas kiekvienuose namuose Italijoje. Parduotuvių lentynose taip pat galima rasti ir specialiai kavos aparatams pritaikytos kavos rūšių.
Kilmės šalis
Renkantis kavą, svarbu atkreipti dėmesį iš kur ji atvyko. Saldesnė klasikinio skonio kava bus iš Pietų Amerikos šalių. Gaivi kava su uogų aromatu atkeliauja iš Afrikos. O pikantiška, kartaus skonio kava mus pasiekia iš Azijos šalių.