Kavos rūšys
Kavos rūšys, priklausomai nuo skrudinimo laipsnio, malimo ir virimo būdo gali būti skirstomos į vadinamąsias tradicines „kavos mokyklas“. Jų pavadinimai atspindi gamintojų-skrudintojų, ruošiančių kavą tam tikrai rinkai, geografinę priklausomybę.
Lotynų Amerikos kava
Lotynų Amerikoje išaugintos kavos rūšys yra švelnesnio skonio nei afrikietiškosios. Tai lemia gamtinės sąlygos. Apie pusę braziliškos kavos rinkoje vadinama bendru pavadinimu – Santos, nes yra eksportuojama iš Santoso uosto. Geriausia jos atmaina – Burbon Santus. Aukščiausios rūšies stambių pupelių kava vadinama Supremo.
Kolumbijos geografinė padėtis ypač palanki kavamedžių auginimui – aukštis virš jūros lygio ir kritulių kiekis čia optimalūs. Išskirtinos dvi kolumbietiškos kavos rūšys – Medalin ir Supremo.
Švelni, malonaus kvapo kava iš Jamaikos Blue mountain. Jos per metus prirenkama tik apie 50 t, dėl to ji labai brangi. Šią kavą labai mėgsta japonai.
O Ekvadore aukščiausiai pasaulyje esančiose plantacijose auginama arabika. Ši kava pakankamai aštri ir puikios konsistencijos, todėl labai tinka mišiniams gaminti.
Vokiška kava
Vokiečių gamintojų kava pasižymi rupiu malimu. Šios rūšys skirtos daugiau kavos aparatams su filtrais. Visoms vokiškoms kavoms gaminti naudojama aukštos kokybės vidutinio stiprumo bei skrudinimo arabika. Vokietijoje populiarios rūšys yra Melita, Movenpick ir kitos.
Itališka kava
Italija turi senas ir gilias kavos skrudinimo tradicijas. Šiuo metu yra žinoma apie 700 gamintojų- skrudintojų. Italai naudoja stipriai skrudintą arabiką, tad jų kava paprastai stipri ir karti. Lavazza ir Illy – tai jau ir lietuviams gerai pažįstamos kavos rūšys. Mėgstantiems labai stiprią kavą, siūloma Canischia.
Skandinaviška kava
Turi savas paruošimo technologijas ir panašiai kaip vokiška kava dažnai yra malta rupiai. Meira – tai prestižinė suomiška kava. Išskirtinės rūšys – Viking ir Luxus.
Olandiška kava
Populiariausia rūšis – Bravissimo. Ši kava mažiau rūgšti, tačiau turi subtilų kartumo prieskonį. Bravisimo Driokso, Bravisimo Supremo – tai europietiškos kavos, ruošiamos iš aukščiausios rūšies arabikos.