Keptuvė, orkaitė ar grotelės – ši žuvis tobulai iškeps bet kur (receptas)
Ne tik skanu, bet ir sveikatai palanku
Gerai paruošti doradų patiekalai išties atskleidžia subtilų šios žuvies skonį: filė apskrunda iki aukso spalvos, po kuria – švelni ir sluoksniuota mėsa, dažnai pagardinta aromatinėmis žolelėmis ir citrusinių vaisių žievelėmis, o lengvai troškinta garuose, ši žuvis išlieka drėgna ir sultinga, ją taip pat galima prisodrinti pomidorų, alyvuogių ir kaparėlių skoniais.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad gardžiuodamiesi šios žuvies patiekalais, suteikiame naudos ir savo organizmui: joje gausu aukštos kokybės baltymų, omega-3 riebalų rūgščių bei kitų žmogui svarbių vitaminų ir mineralų.
„Dorados, kaip ir kitos žuvys, yra puikus visaverčių baltymų šaltinis. Jie būtini raumenų augimui ir atstatymui, taip pat fermentų ir hormonų gamybai organizme. 100 g dorados žuvies porcijoje yra apie 18–20 g baltymų, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori patenkinti kasdienį baltymų poreikį. Be to, jose gausu omega-3 riebalų rūgščių, ypač eikozapentaeno rūgšties (EPA) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHA). Šios nepakeičiamosios riebalų rūgštys yra susijusios su daugeliu sveikatai naudingų veiksnių, įskaitant uždegimų mažinimą, širdies sveikatos gerinimą ir smegenų veiklos palaikymą. Reguliarus ir saikingas žuvies vartojimas gali padėti sumažinti įvairių lėtinių ligų riziką, pavyzdžiui, širdies, kraujagyslių bei artrito“, – dorados ir kitų žuvų naudas vardija gydytoja dietologė.
Tiks kontroliuojantiems suvartojamų kalorijų kiekį
Dorados labai vertinamos Viduržemio jūros regiono virtuvėje, tačiau šiuo pavyzdžiu turėtų vadovautis ir lietuviai: dr. E. Gavelienės teigimu, ją valgant galima prasiturinti dažnai trūkstamu vitaminu D bei pastiprinti organizmą svarbiu vitaminu B12, o tai pavyks padaryti be kalorijų bei riebalų pertekliaus.
„Šios žuvys yra geras įvairių vitaminų ir mineralų šaltinis. Jose esantis vitaminas D svarbus kaulų sveikatai ir imuninės sistemos veiklai, o vitaminas B12 – nervų veiklai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Be to, doradose esantis selenas ir kalis svarbūs antioksidacinei apsaugai ir elektrolitų pusiausvyrai palaikyti. Nepaisant to, kad šios rūšies žuvyse gausu maistingųjų medžiagų, jose palyginti nedaug kalorijų ir riebalų, ypač – sočiųjų. 100 g dorados žuvies porcijoje yra apie 90–100 kcal ir 2–3 g riebalų. Todėl jos yra puikus pasirinkimas tiems, kurie stebi savo svorį arba nori palaikyti tam tikrą suvartojamų kalorijų kiekį“, – teigia gydytoja dietologė.
Skaniausi būdai paruošti doradą kepant ant grotelių
Kepant dorados žuvį ant grotelių išryškėja jos subtilus skonis, išorė išlieka traški, o vidus – drėgnas ir sluoksniuotas. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad vienas skaniausių būdų paruošti šią žuvį ant grotelių – tai pirmiausia ją pagardinti vienais pagrindinių prieskonių bei nepersistengti marinuojant.
„Pirmiausia doradą pagardinkite druska, pipirais ir pasirinktomis žolelėmis ar prieskoniais. Viduržemio jūros regiono patiekalą paskaninsite paprastu marinatu iš alyvuogių aliejaus, česnako, citrinos žievelės ir šviežių žolelių, pavyzdžiui, rozmarino ar čiobrelio. Kepkite prieskoniais pagardintą žuvį ant vidutinio karštumo ugnies po 3–4 min. iš kiekvienos pusės. Dar vienas skanus dorados kepimo būdas – naudoti kedro lentą arba aliuminio foliją, kad žuvis įgautų dūmo skonį. Kedro lentą 30 min. pamirkykite vandenyje, kad ant grotelių ji neužsidegtų, tada ant jos sudėkite prieskoniais pagardintą žuvį ir kepkite ant netiesioginės ugnies uždengę dangčiu 10–12 min. Taip pat galite suvynioti prieskoniais pagardintą doradą į aliuminio foliją, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, apdėlioti citrinos griežinėliais ir žolelėmis bei kepti ant vidutinės kaitros apie 10 min.“, – aiškina prekybos tinklo ekspertė ir primena, kad šią savaitę (balandžio 9–15 d.) neskrostoms auksaspalvėms doradoms su galvomis taikoma 46 proc. nuolaida, tad jų pavyks įsigyti pigiau – už 7,49 Eur.
Ji priduria, kad norint dar labiau patobulinti ant grotelių keptą doradą, galima ją patiekti su papildomu padažu arba salsa: Viduržemio jūros regiono salsa, pagaminta iš kubeliais supjaustytų pomidorų, alyvuogių, kaparėlių, raudonųjų svogūnų, šviežių bazilikų ir balzaminio acto, gali patiekalui suteikti daugiau spalvų ir skonio. Be to, O. Suchočevos teigimu, pigiau visų reikiamų ingredientų padės įsigyti tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas.
Prisikvieskite šiltesnius orus su egzotišku dorados marinatu, atkeliavusiu tiesiai iš Tailando: gardaus aromato suteiks švieži krapai bei ciberžolės prieskoniai.
RECEPTAS
Tailandietiškas ciberžolių ir krapų marinatas
Marinatui reikės:
- 3 stiebų svogūno laiškų;
- 1 vnt. smulkiai supjaustytos česnako skiltelės;
- Druskos pagal skonį;
- 5 g ciberžolės;
- 3 g kario prieskonių;
- 5 g cukraus;
- 60 ml žuvies padažo;
- 30 ml aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite visus marinato ingredientus ir užpilkite ant žuvies. Marinatui įsigerti reikia tik 10 minučių.
Skanaus!