Krabas - karališka jūrų gėrybė
Krabai, kaip ir visi kiti vėžiagyviai, parduodami švieži (kai kurie geriausi pasaulio virėjai tik tokius juos ir pripažįsta) bei apdoroti: šaldyti (prieš tai išvirti arba nevirti), konservuoti. Jei turėtumėte progą nusipirkti ką tik pagautų krabų, žinokite, kad patariama pirkti tik tuos, kurie dar šiek tiek judina kojeles. Nupirkus juos tereikia nuplauti ir išvirti.
Šaldytus krabus, kurie jau buvo išvirti, reikia atšildyti kambario temperatūroje ir paruošti sumanytus patiekalus. Šaldytus, bet nevirtus krabus atšildžius reikia nuplauti ir išvirti – sumeskite juos į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu (galite įdėti ir prieskonių) taip, kad būtų visiškai apsemti. Kai vanduo vėl užvirs, virkite apie 10–20 min. (jei krabai 10–20 cm pločio). Didesniems gali prireikti ir pusvalandžio. Atšildytus krabus rekomenduojama virti tuojau pat, nes šie, kaip ir visi kiti vėžiagyviai, ima greitai gesti.
Krabų mėsa skani ir šilta, ir šalta, ji puikiai dera su kitomis jūrų gėrybėmis. Džiugina patiekalų su krabais įvairovė – su jais galima paruošti salotas, padažus, sumuštinius, sriubas, omletus ir įvairiausių kitų kulinarijos šedevrų. Beje, įdomu tai, kad nors Lietuvos restoranuose dažniau rasime patiekalų su omarais, gurmanai labiau vertina krabų mėsą, kuri švelnesnio skonio, tačiau labai aromatinga.
Krabų mėsos, kurią galima valgyti, yra ne tiek jau ir daug – jis sudaro maždaug ketvirtadalį viso krabo svorio. Valgomos mėsos galima rasti žnyplėse, neretai jos pardavinėjamos atskirai. Ir kiautas gali būti panaudotas: jame (labai kruopščiai nuvalytame) mėgstama patiekti su krabų mėsa paruoštas salotas. Be to, iš kiautų ir žnyplių galima išvirti puikų sultinį, kuris bus puikus sriubos su jūrų gėrybėmis pagrindas.
Nors krabų mėsos krapštymas iš kietų kiautų ar žnyplių iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti neįveikiama užduotis, turint specialius įrankius, t. y. šakutę bei žnyples omarams valgyti, procedūra tampa paprasta. Nors tokie įrankiai siejami su omarais, jie gali praversti ir kitiems vėžiagyviams doroti. Žnyplėmis keliose vietose sutrupinkite apvalų kiautą ir krabo žnyples ir iš jų šakute išgremžkite visą baltą mėsą.