Ledų gamyba – paprasta kaip du kart du: štai, kaip jais galima mėgautis pigiau
Auksinė saiko taisyklė
Nors atėjus karštiems orams mažiau norisi šilto maisto, o vaikai dažniau leidžia savo kišenpinigius ledams, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad ledai yra desertas. Todėl net ir per karščiausias vasaros dienas jų vartojimą reikėtų riboti.
„Ledai turėtų būti suvokiami kaip desertas, teikiantis emocinį malonumą. Tai reiškia, kad jų nereikėtų vartoti kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti. Patarčiau ledais mėgautis saikingai, tam tikrą kiekį kartų per savaitę. Atsigaivinti karštomis vasaros dienomis geriau vandeniu,“ – sako dr. E. Gavelienė.
Gydytoja pataria ledų nepadauginti tiems, kurie turi virškinimo sistemos ligų, yra alergiški tam tikroms ledų sudedamosioms dalims arba turi riboti suvartojamų kalorijų kiekį.
„Tiek pieno, tiek vaisių pagrindu pagaminti ledai gali būti sveikatai palankūs arba nepalankūs. Nereikėtų teikti pirmenybės vienai grupei prieš kitą. Kiekvienas turėtų pasirinkti pagal savo poreikius ir sveikatos būklę,“ – teigia gydytoja dietologė.
Naminius ledus gali pasigaminti kiekvienas
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, namuose pasigaminti ledus yra labai paprasta, ir į šį procesą galima įtraukti vaikus. „Ledų gamybos receptų yra labai daug ir jie labai įvairūs. Norint pagaminti klasikinius ledus, rekomenduoju naudoti riebesnę grietinę ar grietinėlę. Gaivesniems ledams labiau tiks jogurtas arba bananas, suteikiantis malonią konsistenciją. Naminių ledų gamybai geriausia naudoti šviežius vaisius ir uogas, o šaldytus produktus palikti kokteiliams ar glotnučiams gaminti,“ – pataria ekspertė.
„Gaminant abrikosų arba persikų ledus labai svarbu, kad vaisiai būtų prinokę, kvapnūs, švelnūs bei gerai nuplauti ir nusausinti. Tik iš tokių vaisių pagaminti ledai bus skanūs. Vaisiuose yra nemažai natūralaus cukraus, tad jei norite pasigaminti sveikatai palankesnius desertus, papildomai saldinti jų nebūtina,“ – sako E. Krasauskienė.
Pasak prekybos tinklo ekspertės, kad naminiai ledai būtų švelnesnės konsistencijos ir lengviau kabintųsi šaukšteliu, prieš juos valgant reikėtų 15–20 minučių palaikyti šaldytuve. Naminius ledus geriausia šaldiklyje laikyti ne ilgiau kaip vieną mėnesį.
„O skubantys dabar (iki liepos 29 d.) turi progą įsigyti įvairių ledų pigiau. Pavyzdžiui, ledams „Nykštukas“, 80 ml (9 rūšys) taikomas ypatingas pasiūlymas, tad perkant vieną jų porciją, antrąją bus galima pasiimti nemokamai. Taip pat ledai „Karališki“ (800 ml, 4 rūšys) dabar kainuoja ženkliai pigiau: jiems taikoma 41 proc. nuolaida, tad jie kainuoja 4,99 Eur. Be to, ledai „Dadu“ (120 ml, 6 rūšys) irgi pigesni, jiems taikoma 37 proc. nuolaida, tad jų porcija tekainuoja 0,69 Eur, o ledams „Milka“ (50–200 ml, 5 rūšys) taikoma iki 31 proc. nuolaida, tad jų taip pat pavyks įsigyti pigiau. Žinoma, nepamirškite apsipirkdami pasiimti „Mano Rimi“ lojalumo kortelės, su kuria taikomos minėtos nuolaidos“, – vardija E. Krasauskienė.
Ekspertė taip pat primena, jog įsigyti ledų ir kitų produktų pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Pasimėgaukite pigesniais naminiais ledais: šie taps vieni skaniausių šeimos desertų.
RECEPTAS
Naminiai ledai
Ledams reikės:
240 ml pieno;
100 g cukraus;
480 ml tirštos grietinėlės;
5–10 ml vanilės ekstrakto.
Gaminimo eiga:
- Vidutiniame dubenyje sumaišykite pieną ir cukrų. Maišykite, kol visas cukrus ištirps. Įmaišykite sutirštintą grietinėlę ir vanilę pagal skonį.
- Supilkite grietinėlę.
- Maišykite, kol masė sutirštės.
- Perpilkite ledus į norimą indą ir padėkite jį į šaldiklį, kol ledai sustings.
Skanaus!