Natūrali apsauga nuo dehidratacijos ir senėjimo – obuoliai: dietologė įvardijo, kiek jų galime vartoti
Nors iš pradžių obuolių skonis buvo rūgštus, vėliau, įsikišus žmogui, obelys pradėjo nokinti saldesnius vaisius, kurie tapo patraukliu maistu, paplitusiu visoje Europoje. Šiandien jie – vieni populiariausių vaisių pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuoliai turi labai svarbių maistinių medžiagų, prisidedančių prie lėtinių ligų profilaktikos, senėjimo stabdymo, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti skaniausius obuolius lentynoje bei kur laikyti namuose.
Vieni iš labiausiai valgomų vaisių pasaulyje
Kiekvienas obuolys – tai sudėtinga maistinė formulė, kurioje gausu vitaminų bei mineralų, polifenolių. Be to, obuoliai yra nemažai skaidulų turintis maisto produktas. Maždaug 100 g sveriančiame obuolyje skaidulinių medžiagų yra net 2 g. Dėl savo turtingos būtinųjų maistinių medžiagų sudėties, obuoliai yra palankūs sveikatai ir daugeliu kitų aspektų: vitaminų, mineralinių medžiagų polifenolių gausa prisideda prie lėtinių ligų profilaktikos, senėjimo stabdymo.
Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, obuolys yra lengvai, visus metus gaunamas vaisius. „Obuolio maistingumas – gausus. Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 g obuolio yra 13 g angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų, naudingų cukrų yra 7-8 g, skaidulinių medžiagų apie 2 g. Obuoliai taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – teigiamas obuolių naudas vardija gydytoja dietologė.
Nepaisant didelės šių vaisių naudos, dr. E. Gavelienė primena, jog tinkamiausias metas valgyti vaisius yra priešpiečiai. Tiesa, vaisiai gali būti ne tik sveikatai palankus užkandis, bet ir patiekalo dalis, pavyzdžiui, salotose: „Rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200-300 gramų, tad tai galėtų būti 2-3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus organizmo maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius.“
Kalbėdama apie labiausiai rekomenduojamą obuolių rūšį, gydytoja sako, kad tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio: „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį ieškant saldesnių,rūgštesnių, sultingesnių ar mažiau sultingų, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus, raugintus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis. Tuo tarpu mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius reiktų valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve.“
Perkamumo pikas – nuo lapkričio iki gegužės
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad nors populiariausi vaisiai yra bananai, obuoliai taip pat karaliauja perkamumo viršūnėse. Didžiausias jų pirkimo pikas tęsiasi žiemą, nuo lapkričio iki gegužės mėnesio: „Dažnas lietuvis jaukaus savaitgalio neįsivaizduoja be namuose garuojančio obuolių pyrago ar kito deserto. Mūsų parduotuvių lentynas obuoliai dažniausiai pasiekia iš Olandijos, Belgijos, Nyderlandų, Lenkijos, JAV bei Lietuvos – jų galima įsigyti beveik visus metus. Dėl geografinės įvairovės, pirkėjai turi galimybę išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų iki sultingų ir traškių arba su rūgštele, kaip, pavyzdžiui, žieminės obuolių veislės.“
Norint kuo ilgiau išlaikyti obuolius šviežius, O. Suchočeva pataria juos laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje: „Tiesa, obuolius galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, juos rekomenduojama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje. Tuo tarpu renkantis obuolius parduotuvėje geriau iš lentynos neimti tų, kurie turi minkštų, rudų dėmių ar yra prastos išvaizdos.“
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, nesuvalgytus obuolius galima rauginti, konservuoti ar net užšaldyti: „Rauginti obuoliai išsiskiria didžiuliu vitaminų bei mineralų kiekiu ir yra probiotikų šaltinis, o šaldytuose obuoliuose išlieka daugelis naudingų medžiagų. Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad daug vaisių bei kitų maisto likučių namuose neliktų. Taip pavyks ne tik išvengti maisto švaistymo, bet ir sutaupyti. Tai padaryti galima ir renkantis oranžiniais lipdukais pažymėtus vaisius ar jų rinkinius. Taip parduotuvėse žymimi vaisiai, kurie prarado savo prekinę išvaizdą, tačiau jų skonis bei kokybė vis dar yra tinkami vartojimui. Kokybiškų produktų už prieinamą kainą taip pat leis įsigyti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos.“
„Rimi“ kulinarijos ekspertai kviečia pasigaminti itin paprastas, bet gardžias obuolių spurgas, kurių skonis nepaliks abejingų.
RECEPTAS
Obuolių „spurgos“
- Spurgoms reikės:
- 2 vnt. obuolių;
- 2 šaukštų žemės riešutų kremo;
- 1 vnt. banano;
- 2 šaukštelių šokolado padažo „Ica“;
- 2 šaukštų graikiško jogurto be priedų;
- 10 vnt šilauogių;
- 2 šaukštelių granolos;
- 2 šaukštų šokolado ir riešutų kremo;
- 5 vnt. braškių;
- 2 šaukštelių kokosų drožlių.
Gaminimo eiga:
- Obuolius supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais ir išimkite šerdį.
- 2 riekeles ištepkite žemės riešutų kremu. Ant viršaus išdėliokite pjaustytą bananą ir apipilkite šokolado padažu.
- 2 riekeles aptepkite graikišku jogurtu, ant viršaus išdėliokite mėlynes ir apibarstykite granola arba dribsniais.
- 2 riekeles aptepkite šokolado ir riešutų kremu, ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytas braškes ir apibarstykite kokoso drožlėmis.
Skanaus!