Nenorintiems ilgai stovėti prie grilio technologas pataria rinktis krevetes: maistingos ir mažai kaloringos
Tiesa, jas gerai paruošti ir iškepti taip, kad nebūtų „guminės“ pavyksta ne kiekvienam. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria jas ruošiant nepersistengti – marinatas neturėtų užgožti natūralaus krevečių skonio. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad krevetės taip pat tinka norintiems maitintis sveikiau – jūros gėrybės beveik nekaupia sunkiųjų metalų, todėl yra priskiriamos prie didelės biologinės vertės produktų.
Trumpas marinavimo ir kepimo laikas
Krevetėmis gardinami įvairių tautų patiekalai: indiški kariai, ispaniškos paelijos, tailandietiška sriuba, o keptos ant grilio jos labai skanios vienos su citrinos sultimis arba su sviesto, česnako žolelių padažu ir šviesia skrudinta duona.
Pasak V. Nadzeikos, marinatas krevetėms gali būti visai paprastas: pasūdytas vanduo su citrinos sultimis arba įvairesnis – su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, česnakais, raudonąja paprika, čiobreliais, kalendra ar kitomis žolelėmis, pagal skonį:
„Tereikia sumaišyti visus prieskonius ir aliejų, gerai marinatu įtrinti krevetes ir, uždengus maistine plėvele, palikti šaldytuve apie 30-40 minučių. Ilgiau marinuojant krevetės per daug suminkštėtų, tad svarbu sekti laiką.“
Jei krevetės perkepamos, jos tampa sausos ir kietokos, todėl jas ruošiant tikrai nereikia ilgai stovėti prie grilio. „Jeigu norite, kad krevetės greitai apkeptų, jas marinuokite nuluptas, palikdami tik uodegėles, ir kepkite stipresnėje kaitroje – pakaks 2-3 minučių iš abiejų pusių. Jei čirškinsite neluptas, procesas bus ilgesnis – kepkite silpesnėje kaitroje iki 7 minučių. Taip krevetės išliks sultingesnės ir jausis gardus dūmo poskonis“, – pataria V. Nadzeika.
Mėsos technologas primena, kad nusipirkus šaldytų krevečių pakuotę ir pasidėjus į šaldiklį, jų nereikėtų ilgam pamiršti – būtina pažiūrėti į galiojimo datą ir atšildyti krevetes tik šaldytuve. Tinkamos vartoti krevetės neturėtų būti pakeitusios spalvos ar kvapo, negleivėtos.
Naudingos ir mažai kaloringos
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad krevetės yra puikus jodo, seleno, kalcio ir vitaminų A bei D šaltinis.
„Visos jūros gėrybės pasižymi mažu kaloringumu, jose gausu Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir žmogaus organizmui reikalingų baltymų. Kalbant apie maistingumą, išskirti vertingiausias jūros gėrybes būtų sunku: jos viso yra palankios mūsų sveikatai, tad kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam skoniu ar kitomis savybėmis priimtiniausius delikatesus“, – sako dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė primena, kad krevetės, kaip ir kitos jūros gėrybės, turėtų būti vartojamos saikingai. „Suaugusiam sveikam žmogui jūros gėrybes, kaip ir žuvį, rekomenduojama skanauti bent du kartus per savaitę. Rekomenduojama žuvies ir jūros gėrybių norma savaitei yra bent 300 gramų“, – teigia gydytoja dietologė.