Omarų virimo ir valgymo ypatybės

Apie maistą • 2018 m. Kovas 29 d.
Omarai-  ne paprastai skanūs ir gurmaniški. Jų paruošimas atrodo lyg neįmanoma misija, bet galime patikinti, kad juos paruošti namuose nėra taip sunku, kaip atrodo iš pradžių.

Į parduotuvių lentynas omarai atkeliauja įvairiausi – gyvi, dar judinantys kojeles, šaldyti (prieš tai apvirti arba ne), galima nusipirkti tik šaldytų omarų žnyplių ar uodegėlių, taip pat įvairiai paruoštos omarų mėsos, pavyzdžiui, konservuotos savo sultyse. Nusipirkus jau paruoštos omarų mėsos, darbo virtuvėje paprastai lieka nedaug – telieka nuspręsti, ką gaminsite, – kepsite omletą ar ruošite salotas. Jeigu omaras šaldytas, jį reikia atšildyti (šaltame vandenyje ar palikti kambario temperatūroje), nuplauti (jei omaras šviežias – pakaks tik nuplauti) ir įdėti į didelį puodą su pasūdytu ir prieskoniais pagardintu vandeniu.

Gurmanai omarus kartais verda garuose, o ne karštame vandenyje. Tam tereikia į gilų ir didelį indą (tinka, pavyzdžiui, ir kepimo skarda) priberti akmenukų, užlieti juos vandeniu, priberti įvairių prieskoninių žolelių – kvapių rozmarinų, čiobrelių, petražolių – ir, pastačius indą ant ugnies bei vandeniui pradėjus kunkuliuoti, ant akmenų guldyti omarą. Jį uždengti dangčiu ir virti apie 15–20 min. Svarbiausia nepervirti, nes kitaip mėsa taps guminė.

Kaip valgyti omarus?

Dažnai restoranuose omarai patiekiami neišdarinėti, kartais perpjauti išilgai. Valgant tokį omarą, pakaklėje patariama pasirišti specialią servetėlę, kuri apsaugos drabužius nuo netikėtai iš darinėjamo omaro galinčios ištrykšti vandens čiurkšlės. Omarui darinėti patiekiama keletas pagalbinių įrankių: nedidelis peilis ir šakutė, žnyplės ir speciali mažytė smailėjanti šakutė, skirta omaro mėsai iš žnyplių iškrapštyti, taip pat speciali lėkštė kiautų likučiams bei dubuo su vandeniu ir citrina pirštams suvilgyti.

Darinėdami neperpjautą omarą viena ranka laikykite jį už liemens, o kita trūktelėkite už uodegos. Omaro liemenį dėkite į kiautams skirtą lėkštę. Uodegą įpjaukite išilgai ir išimkite minkštimą. Suimkite žnyples per vidurį specialiomis replėmis, sutraiškykite ir ištraukite mėsą specialia šakute.


Populiarūs straipsniai