Pasiruoškite jautienos takų vakarėliui: šis jų receptas apskriejo visą internetą
šiuolaikinės medicinos duomenys patvirtina, jog per gausus raudonos mėsos kiekis susijęs su kai kurių lokalizacijų vėžio, pavyzdžiui, storosios žarnos, vystymusi. Taigi, dėliojant savo kasdieninį valgiaraštį verta atsiminti, kad tik įvairi mityba yra palankiausia sveikatai“, – primena E. Gavelienė.
Kaip laikyti namuose?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad geros kokybės patiekalams su jautiena – reikalinga kokybiška, tinkamomis sąlygomis namuose laikyta mėsa.
„Jei neketinate iš karto naudoti įsigytos jautienos, laikykite ją šaldytuve, kai tik grįšite apsipirkę iš parduotuvės. Jautieną palikite originalioje pakuotėje, o jei ši pažeista arba atidaryta – perkelkite mėsą į sandarų indą, pervyniokite plastikine plėvele arba aliuminio folija. Jautieną laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje, kad išvengtumėte galimo kryžminio užteršimo su kitais maisto produktais, o šaldytuvo temperatūrą nustatykite nuo 0 °C iki 4 °C. Taip jautiena išliks atvėsinta ir joje sulėtės bakterijų dauginimasis“, – primena O. Suchočeva.
Ekspertė siūlo apsvarstyti ir mėsos užšaldymo galimybę, jei jautienos neplanuojate sunaudoti iškart, taip ją išlaikant tinkamą vartoti dar ilgiau: „Prieš užšaldymą jautieną sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę, aliuminio foliją arba naudokite vakuuminius maišelius. Ant pakuotės užklijuokite etiketę su užšaldymo data, kad galėtumėte sekti jos galiojimo laiką. Kai būsite pasiruošę naudoti užšaldytą jautieną – saugiai ją atšildykite. Geriausia atšildyti šaldytuve per dieną ar dvi. Galima naudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo režimą arba įdėti jautieną į sandarų plastikinį maišelį ir panardinti drungną vandenį, kas 30 minučių jį keičiant. Bendrai šviežią jautieną šaldytuve galima laikyti 1–2 dienas.“
Pataria, kaip išsirinkti mėsą parduotuvėje
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė pasakoja, kad kai kuriose šalyse jautiena klasifikuojama pagal jos kokybę ir marmuringumą. Pavyzdžiui, JAV galima matyti tokias kategorijas kaip „Prime“, „Choice“ ir „Select“: „Prime“ yra aukščiausios kokybės ir labiausiai marmurinė, o „Choice“ ir „Select“ taip pat yra geri variantai. Informacijos apie rūšiavimą savo šalyje reikėtų ieškoti ant pakuotės.“
Aukštos kokybės jautiena taip pat turi būti ryškios, vyšnių raudonumo spalvos. „Venkite pernelyg tamsios ar rudos mėsos, nes tai gali reikšti, kad mėsa sensta arba yra netinkamai laikoma. Be to, marmuringumas – baltos riebalų juostelės raumeniniame audinyje – suteikia mėsai skonio ir švelnumo. Ieškokite jautienos su tolygiu ir smulkiu marmuriniu sluoksniu visame raumenyje. Bendrai mėsa turi būti standžios tekstūros, o lengvai paspaudus – atšokti. Venkite pernelyg minkštos mėsos“, – patarimais dalijasi ekspertė.
Pasak O. Suchočevos, labiausiai tarp pirkėjų populiarėja jautienos maltiniai, kurių didžiausiose tinklo parduotuvėse galima rasti net keturių rūšių: „Pirkėjams ypač patinka sūrio skonio ir brandintos jautienos maltiniai, taip pat brandintos jautienos ir antrekoto didkepsniai.“
Kalbėdama apie mėsos tendencijas, specialistė atkreipia dėmesį, kad pirkėjai vis labiau vertina lietuvišką produkciją ir atsižvelgia į tai, kur jautiena užauginta: „Šiuo metu jautiena yra ant didelės populiarumo bangos. Pastebime, kad žmonės ieško kokybiškos, lietuviškos jautienos. Nenuostabu, juk savo šalyje turime puikiais sąlygas auginti ekologišką, aukštos kokybės mėsą, kuri „Rimi“ parduotuves pasiekia per ypatingai trumpą laiką. O norintys mėgautis jautienos patiekalais bei sutaupyti, gali tą daryti iš anksto planuodami pirkinius ir pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“
Kviečiame išmėginti vieną madingiausių dabartinių receptų ir pasigaminti „Big Mac“ stiliaus įkvėptą takų užkandį.
RECEPTAS
Big Mac Tacos
Takų įdarui reikės:
- 450 g liesos arba itin liesos maltos jautienos;
- 12 mini miltinių tortilijų;
- 15 ml augalinio aliejaus;
- 12 riekelių čederio sūrio;
- 2 puodelių smulkintų „Iceberg“ salotų;
- 12 griežinėlių marinuotų agurkų;
- 1/4 vnt. susmulkinto svogūno;
- Skrudintų sezamo sėklų (nebūtina).
Padažui reikės:
- 60 g majonezo;
- 30 g pomidorų padažo;
- 5 g geltonųjų garstyčių;
- 2,5 ml baltojo vyno acto;
- 2,5 ml cukraus;
- 1,25 ml paprikų miltelių;
- 1,25 ml česnakų miltelių;
- 1,25 ml svogūnų miltelių.
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite majonezą, pomidorų padažą, garstyčias, actą, cukrų, papriką, česnako miltelius ir svogūnų miltelius.
- Padalykite jautieną į 12 vienodų rutuliuko formos porcijų, maždaug po 37 g kiekvienoje.
- Išdėliokite tortilijas ir ant jos uždėkite jautienos porciją.
- Švariomis rankomis arba pirštinėmis prispauskite mėsą prie tortilijos ir išlyginkite ją iki kraštų.
- Lengvai pagardinkite druska ir pipirais. Pakartokite su likusiomis tortilijomis.
- Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinio stiprumo ugnies ir įpilkite šiek tiek aliejaus.
- Įdėkite į keptuvę tako paplotėlius su jautiena per daug nesuspausdami, jautiena į apačią.
- Kepkite 2–3 minutes arba kol jautiena įgaus aukso spalvos plutelę.
- Kai paplotėliai bus paruošti, apverskite juos ir sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo.
- Ant kiekvieno jautienos paplotėlio uždėkite po gabalėlį čederio sūrio ir uždenkite keptuvę dangčiu, kad sūris išsilydytų.
- Išimkite tako paplotėlius su jautiena ir sūriu iš keptuvės.
- Ant viršaus uždėkite smulkintų salotų, marinuotų agurkų griežinėlių, pjaustyto svogūno ir užpilkite pasigaminto padažo.
- Ant viršaus pabarstykite skrudintų sezamo sėklų.
Skanaus!