Per 20 skirtingų vitaminų turintys mangai – svarbūs ligų prevencijai: dietologė įvardijo, kaip dažnai juos galime skanauti
Nors kalbant apie mangus iškart galvojame apie egzotines šalis, šių minkštų ir sultingų vaisių parduotuvių lentynose galime rasti ištisus metus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog mangas yra puikus polifenolių šaltinis, kurį galime skanauti kaip desertą, ruošti glotnučius, naudoti padažų, salotų bei kitų patiekalų gamybai. O „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip parduotuvėje išsirinkti sunokusį mangą bei kokiomis sąlygomis jį laikyti namuose.
Didelės įvairovės maistinių medžiagų šaltinis
Pasaulyje egzistuoja apie 50 mangų veislių, skirstomų pagal dydį į mažus, didelius ir vidutinius, o pagal spalvą – į žalius, geltonus ir raudonus. Tai trečias atogrąžų vaisius pagal importą pasaulyje, besirikiuojantis po bananų bei ananasų. Šie vaisiai mėgstami ne tik dėl savo skonio, bet ir naudingųjų savybių. Juose yra daugiau kaip 20 skirtingų vitaminų ir mineralų, nėra sveikatai mažiau palankių komponentų: riebalų bei natrio.
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, mango vaisius – didelės įvairovės maistinių medžiagų šaltinis: „Kai kurių tyrimų duomenimis, naudingų medžiagų mango vaisiuje priskaičiuojama daugiau nei 20. Tai maždaug pusė viso žmogaus organizmo funkcionavimui reikalingo maistinių medžiagų kiekio. Be to, mangas įvardijamas kaip vitaminų A ir C šaltinis. Juose daug folatų, vario ir skaidulinių medžiagų. Tai puikus polifenolių – medžiagų, veikiančių kaip antioksidantai – šaltinis. Mango vaisiuje esančios medžiagos svarbios vėžio, cukrinio diabeto, nutukimo, širdies ligų prevencijai. Jos palaiko imuninės sistemos funkcionavimą, akių sveikatą, lėtina senėjimą.“
Dr. E. Gavelienė pasakoja, jog dėl savo ypatingo skonio mango vaisius yra labai universalus ir tinka įvairių patiekalų gamybai. Jį galima skanauti kaip desertą, ruošti glotnučius, naudoti padažų, salotų bei kitų patiekalų gamybai. „Tačiau kaip ir visų kitų vaisių, mangų skanauti galima apie 200-300 g per dieną. Tad neužmirškime, kad net ir toks maistinėmis medžiagomis turtingas vaisius negali pakeisti kitų maisto produktų, o sveikatai naudingiausia valgyti kuo įvairesnius vaisius“, – primena gydytoja ir įspėja, jog manguose randama aliejaus „urushiol“, kuris gali sukelti odos bėrimus. Šio aliejaus yra bet kurioje mango augalo dalyje: lapuose, vaisiuose bei šakelėse.
Spalva nėra pagrindinis sunokimo rodiklis
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad sultingi bei skanūs mango vaisiai parduotuvių lentynas pasiekia iš Brazilijos, Izraelio, Peru, Dramblio Kaulo Kranto Respublikos, Malio bei Ispanijos: „Šviežių ir šaldytų mango vaisių pirkėjai gali įsigyti visus metus. Šviežios uogos bei vaisiai užšaldomi tą pačią dieną, kai buvo nuskinti, taip išsaugomos jų maistingosios medžiagos ir antioksidantai.“
Specialistė pasakoja, jog norint išsirinkti sultingą ir prinokusį mangą, galima lengvai apsigauti, mat spalva nėra pagrindinis šio vaisiaus sunokimo rodiklis. „Mangai tarpusavyje skiriasi savo spalva, forma ir dydžiu. Rinkdamiesi mangą, jį lengvai spustelkite. Sunokęs mangas bus minkštas, vidutiniškai sunokęs – lengvai kietesnis, o žalias – visiškai kietas. Pilnai sunokęs mangas ties savo koteliu skleidžia lengvą vaisinį aromatą, tuo tarpu raudona kai kurių mangų spalva labiau būdinga skirtingoms veislėms“, – sako O. Suchočeva ir pažymi, jog tiek žalią, tiek vidutiniškai ar pilnai sunokusį mangą galima naudoti maisto gaminimui, tiesiog reikia pasirinkti skirtingus patiekalus, kuriems ši sunokimo forma bus tinkamiausia.
„Norint mango vaisius sunokinti greičiau, parsinešus iš parduotuvės juos reikėtų apie 2 dienas palaikyti kambario temperatūroje, suviniotus į popierinį maišelį. O prinokusius mangus galima laikyti šaldytuve. Mango vaisiai puikiai tinka kepimui ant griliaus, marinatams, padažams, juos verta išbandyti su druska, žaliosios citrinos sultimis ar čili milteliais. Šiuos vaisius drąsiai naudokite sumuštiniams, burgeriams ar užkandžiams gaminti“, – netradiciniais būdais dalijasi O. Suchočeva.
Nesuvalgytus mangus galima užšaldyti ir vėliau panaudoti įvairiems vaisių kokteiliams ar desertams gaminti: „Žinoma, geriausia apsipirkimus planuoti taip, kad daug vaisių bei kitų maisto likučių namuose neliktų. Taip ne tik sutaupysite, bet ir prisidėsite prie maisto švaistymo mažinimo. Sutaupyti padės ir oranžiniais lipdukais pažymėtų vaisių pasirinkimas. Taip žymimi vaisiai, kurie prarado savo prekinę išvaizdą, tačiau jų skonis bei kokybė vis dar yra tinkami vartoti. Kokybiškų produktų už prieinamą kainą taip pat leis įsigyti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos“, – pataria komercijos operacijų vadovė.
„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia namuose pasigaminti ir paskanauti veganiško juodųjų serbentų ir mangų pyrago.
Veganiškas juodųjų serbentų ir mangų pyragas
Tešlai reikės:
- 150 g margarino kepiniams be pieno „Ica“;
- 30 g kokosų aliejaus;
- 40 g bananų;
- 0.5 šaukštelio druskos;
- 1 šaukštelio cukraus miltelių;
- 30 ml augalinio gėrimo;
- 250 g kvietinių miltų „Rimi Basic“.
Mango putėsiams reikės:
- 300 g greitai užšaldytų mangų;
- 250 ml avižų grietinėlės;
- 100 ml augalinio gėrimo;
- 10 g augalinio želatinos pakaitalo;
- 30 ml sirupo;
- 0,3 šaukštelio citrinų rūgšties.
Serbentų putėsiams reikės:
- 300 g greitai užšaldytų juodųjų serbentų;
- 60 g cukraus „Rimi Basic“;
- 200 ml vandens;
- 10 g augalinio želatinos pakaitalo;
- 250 g fermentuoto sojos produkto su kokosu.
Riešutų karamelei reikės:
- 100 g cukraus „Rimi Basic“;
- 50 g migdolų drožlių;
- 80 g margarino kepiniams, be pieno;
- 30 ml avižų gėrimo.
Gaminimo eiga:
- Tešlos ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite į tešlą. Jei reikia, įdėkite daugiau miltų ar augalinio gėrimo.
- Iškočiokite du apskritimus ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15 minučių.
- Atvėsinkite.
- Vieną sluoksnį dėkite į torto formą kaip pagrindą.
- Pasigaminkite karamelę. Keptuvėje ant silpnos ugnies ištirpinkite cukrų. Kai cukrus ištirps, suberkite migdolus, leiskite jiems šiek tiek karamelizuotis.Tada supilkite avižų pieną ir margariną.Užvirkite ir supilkite į torto formą.
- Atvėsinkite.
- Paruoškite kremus, pradėkite nuo juodųjų serbentų.
- Sutrinkite serbentus su vandeniu ir cukrumi (rekomenduoju išspausti per sietelį, kad atsikratytumėte sėklų).Juodųjų serbentų masę pakaitinkite su augaliniu želatinos pakaitalu. Kai užvirs, supilkite masę į dubenį ir supilkite augalinį jogurto pakaitalą.
- Masę supilkite į torto formą ir palikite atvėsti. Šaldyti nebūtina, temperatūrai pasiekus apie 36 laipsnius, masė ims stingti.
- Kai masė sustings ant viršaus uždėkite antrą tešlos paplotėlį.
- Mangus sutrinkite su klevų sirupu ir citrinos rūgštimi.Išplakite avižų grietinėlę.
- Avižų gėrimą kaitinkite su su augaliniu želatinos pakaitalu, kol jis ištirps.
- Supilkite mangų masę, išmaišykite.
- Supilkite išplaktą avižų grietinėlę, išmaišykite ir užpilkite ant pyrago.
- Leiskite pyragui atvėsti šaldytuve bent 1 valandą.
Skanaus!