Persimonas - oranžinė rytų saulė

Apie maistą • 2018 m. Kovas 29 d.
Persimonas – augalas ir jo vaisius, turintys net keletą pavadinimų. Rytų tautos jį vadina churma (taip šį saldų ir jų mėgstamą vaisių apibūdina turkai), ispanai, japonai ir amerikiečiai vadina persimonu („oranžine saule“) arba mažybiniu žodeliu – kaki.

Persimono vaisius – stambi vaško sluoksniu padengta geltona, raudona ar oranžinė apvali ar ovali uoga. Jos spalva priklauso nuo veislės, kurių šiuo metu pasaulyje priskaičiuojama per 500. Vaisiai yra įvairaus dydžio – nuo 60 iki 500 g. Jų dydis irgi priklauso nuo veislės. Sultingame vaisiaus minkštime esti nuo 8 iki 10 sėklų (pastaruoju metu išvesta besėklių persimonų). Vaisiaus minkštimas labai švelnus, geltonas, oranžinis ar net rusvas, šokolado spalvos. Vaisiai prinoksta spalio–gruodžio mėnesiais.

Persimonų vaisiai saldūs, labai malonaus skonio. Dėl šių savybių jie ir pas mus vis labiau populiarėja. Ne visai prinokę persimonai yra kiek aitroki, sutraukiantys gleivinę, nes turi nemažai rauginių medžiagų, kurias, beje, galima lengvai panaikinti vaisius 10–12 val. palaikius 30–40 laipsnių temperatūros vandenyje arba šiek tiek juos pašildžius.

Daugiausia persimonų suvalgoma šviežių, tačiau juos galima sėkmingai perdirbti. Iš jų gaminamos uogienės, džemai, drebučiai, sirupai. Juos galima džiovinti (džiovinti primena figas). Daug vaisių konservuojama užšaldant, nes taip jie ilgai išsilaiko. Persimonai – nepakeičiamas priedas ruošiant bavarišką kremą, jie tinka su sūriu, jogurtu, yra geras saldainių įdarų priedas.


Populiarūs straipsniai