Ropės - virtuvės atradimas

Apie maistą • 2018 m. Kovas 29 d.
Šiandien norime pakalbėti apie ropę  virtuvėje – gerai pagamintas šis šakniavaisis tiesiog labai skanus. Ropės valgomos ir žalios salotose, ir keptos, ir troškintos – dažniausiai kaip įvairių troškinių priedas.

Ropių gaminimo tradicijos pasaulyje mena dar senovės graikų ir romėnų laikus, kurie jas kepdavo karštuose pelenuose. Nemažai apie ropių paruošimą galėtų patarti ir Rusijos šeimininkės, gal dėl to, kad Sibiras – viena iš vietovių, kur ropės auginamos seniausiai.

SALOTOMS

• Tarkuotą ropę ir agurką sumaišę su grietine ir įsukę į rūkyto kumpio riekeles, pasigaminsite skanų užkandį.

• Šiaudeliais pjaustytą morką ir ropę sumaišykite su smulkintais kopūstais, pagardinkite aliejumi, citrinos, druska, smulkintais krapais, galima papuošti agurkų bei pomidorų skiltelėmis.

• Paprastesnis variantas – tarkuotas ropes ir morkas paskaninti krapais, svogūnų laiškais, aliejumi, actu, druska, pipirais, cukrumi.

• Įdomus variantas – smulkintas žalias ropes maišyti su virtomis bulvėmis, aitriaisiais pipirais, agurkais ir pomidorais. Viską užpilti grietinės, aliejaus, citrinų sulčių, traiškyto česnako ir indiškų prieskonių minišinio padažu.

KAIP PAGRINDINIS PATIEKALAS

Ropę skanu kepti orkaitėje įdarytą. Virtos ropės vidurį reikia išskobti, prikimšti ryžių, maišytų su šaukšteliu sviesto, tarkuota morka, mėgstamais prieskoniais, kiaušiniu ir patepus sviestu viršų kepti. Kitas įdaro variantas – išskobtą masę pertrinti per sietelį, sumaišyti su šiek tiek saldinta pieniška manų koše, sviestu ir prikimšti ropę. Kepti 20-25 min., apliejus lydytu sviestu ir apibarsčius tarkuotu sūriu.

KAIP GARNYRAS

• Ropes reikia nulupti, susmulkinti šiaudeliais, išvirti pasūdytame vandenyje, nukošti. Atskirai pasigaminkite padažo, kuriuo užpilsite ropes: ant sviesto pakepinkite šaukštelį miltų, atskieskite ropių nuoviru ir užpilkite virtas ropes.

• Kitas variantas – virtas ropes sutrinti su virtomis bulvėmis, paskaninti prieskoniais, galima įpilti šiek tiek pieno. Idealus garnyras prie žuvies!

• Kubeliais pjaustytas ropes, morkas, pastarnokus kepti dengtame inde orkaitėje, su sviestu, rozmarinais ir čiobreliais.

SRIUBOJE

• Daržovių sriubai reikia puodo dugne apkepinti svogūnus, tada kartu keletą minučių pakepinti kubeliais susmulkintas morkas, pastarnokus, bulves, ropes. Tada užpilti konservuotų pomidorų skardinę, daržovių sultinio ir virti maždaug pusvalandį. Pabaigoje įberti druskos, pipirų, sezoninių žolelių.

• Ropėmis galite praturtinti ir tradicinę raugintų kopūstų sriubą.

TROŠKINIUOSE

Ropės - puikus priedas patiems įvairiausiems daržovių troškiniams, o taip pat mėsos troškiniams. Vegetariniam variantui viename puode gerai dera morkos, bulvės, porai, salierų šaknys ar stiebeliai.


Populiarūs straipsniai