Saldžiai nuodėmingas desertas tiesiog skirtas Valentino dienai: mažai pastangų ir pribloškiantis rezultatas
Trys vertingiausios riešutų rūšys
Nors parduotuvėje sunku praeiti pro lentyną su riešutais, jų neįsidėjus į krepšelį, namuose nereikėtų jų valgyti saujomis. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, dienos riešutų norma neturėtų viršyti 30 gramų. „Visavertės mitybos racione galėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų, o ypač vertingos trys: migdolai, braziliški ir lazdyno riešutai. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Lazdyno riešutai turi folio rūgšties, reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme. Ši medžiaga ypač reikalinga vaikams ir besilaukiančioms mamoms“, – sako gydytoja dietologė.
Ji pabrėžia, kad riešutai – puikus užkandis tarp dienos valgymų, be to, įvairios jų rūšys savo skoniais gali paįvairinti pabodusius patiekalus ar padažus: „Visuose riešutuose (skirtingais kiekiais) galima rasti kalio, magnio, seleno, kalcio, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų. Taip pat juose esama ir augalinių sterolių, į kuriuos pastaraisiais metais atkreipiama vis daugiau dėmesio. Tai – organizmui reikalinga medžiaga, veikianti kaip antioksidantas bei mažinanti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.“
Kaip geriausia skanauti riešutų kremą
Pastaraisiais metais išsiplėtė ir riešutų kremo asortimentas: parduotuvėse galima rasti jo pagaminto iš įvairių riešutų rūšių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, geriausia, kad riešutų kreme nebūtų jokių priedų – tik riešutai: „Net ir aliejus riešutų kremo sudėtyje visai nebūtinas. Dažniausiai riešutų kremui naudojami anakardžiai, migdolai, žemės ir lazdyno riešutai. Renkantis kremą, verta patyrinėti jo sudėtį, nes sveikatai palankiausias – be jokių kitų komponentų. O riešutų kremo naudos – kaip ir riešutų: jei per dieną rekomenduojama jų suvalgyti apie 30 gramų, tai juos atstosiantį šaukštą riešutų kremo galima užsitepti ant vaisių skiltelių ar panaudoti žaliojo kokteilio gamybai. Tai būtų geras užkandis priešpiečiams ar pavakariams.“
Gydytoja dietologė pastebi, kad dažnai žmonės vengia riešutų dėl didesnio kalorijų kiekio, tačiau juose yra sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų, kurios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį: „100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos“, – primena dr. E. Gavelienė ir įspėja, kad viena dažniausiai pasitaikančių alergijų – žemės riešutams, todėl tiek jų pačių, tiek kremo turėtų vengti alergiški žmonės.
Ir glotnūs, ir traškūs – kiekvienam pagal skonį
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad riešutų kremo galiojimo laikas ilgas, tad norint sutaupyti ir apsipirkti pigiau, galima iš anksto paieškoti akcijų ir įsigyti ne vieną jo indelį. Ji taip pat pataria nusipirkus didesnį kiekį riešutų, dalį jų sutrinti ir pasiruošti naminio riešutų kremo: „Galima riešutus paskleisti skardoje ir lengvai paskrudinti orkaitėje apie 10 minučių, tada atvėsinti, pašalinti luobeles ir suberti į maisto trintuvą: kuo jo variklis galingesnis, tuo riešutus sutrinsite greičiau.“
Tačiau galima patinkančių riešutų kremą išsirinkti ir iš prekybos centrų asortimento. „Turime daugiau kaip 10 skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdynų ar migdolų, iki vis populiarėjančių makadamijų ar pekaninių karijų. Pastaraisiais metais dažniau pasirenkami pistacijų riešutai, didėja anakardžių bei migdolų populiarumas“, – apie asortimento tendencijas pasakoja komercijos operacijų vadovė.
Ji pastebi, kad ir gamintojai pasiūlo vis įvairesnių riešutų kremų. „Jei anksčiau lentynose buvo daugiau žemės riešutų bei migdolų kremų, dabar jose galima rasti ir lazdynų, anakardžių, iš riešutų mišinių pagamintų riešutų kremų. Galima rinktis tiek glotnius, tiek traškius – pagal kiekvieno skonį, o norintys apsipirkti pigiau, gali pasidairyti privačia etikete bei euro ženklu pažymėtų riešutų kremo indelių“, – teigia O. Suchočeva.
Ekspertė primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.“
Kviečiame pasigaminti šokoladinių saldainių su riešutų kremo įdaru – jais tikrai nustebinsite draugus ir artimuosius.
Saldainiams reikės*:
- 1 puodelio nesaldinto kreminio žemės riešutų kremo – kreminis žemės riešutų kremas „Rimi“ 4,99 €/ 350g;
- 4 šaukštų kambario temperatūros sviesto – sviestas „Rimi Smart“, 82% rieb; 1,33 €/ 180g;
- 250 g juodojo šokolado – juodasis šokoladas „Poesia“ 85%, 0.26 €/ 100g;
- 1 puodelio miltelinio cukraus;
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
- 1/4 šaukštelio druskos.
Kaip gaminti:
- Elektriniu maišytuvu apie 2 min plakite cukrų, riešutų kremą, sviestą, vanilę ir druską. Tada iš masės formuokite nedidelius rutuliukus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, dėkite ją į šaldiklį maždaug 20 minučių.
- Kai rutuliukai sutvirtės, ištirpinkite šokoladą.
- Antrą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Rutuliukus vieną po kito panardinkite į šokoladą, nuvarvinkite perteklių ir dėkite ant skardos. Galite pabarstyti druskos dribsniais, papuošti glajumi ar kokoso drožlėmis. Saldainius atšaldykite ir laikykite šaldytuve.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos vasario 13 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.