Šis receptas pavers pigų desertą vitaminu: lengvai pagaminami keksiukai patiks net sveikuoliams
Grikių miltai – geležies šaltinis
Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė siūlo nebijoti gaminti patiekalų iš miltų, bet stengtis rinktis sveikatai palankesnius variantus – paprastus kvietinius miltus keisti ar maišyti su avižų, ruginiais, sėlenomis praturtintais, riešutų miltais, išbandyti ir rečiau sutinkamus bolivinės balandos, avinžirnių, burnočio, moliūgo sėklų miltus.
„Miltų patiekalai yra energijos šaltinis, tai kompleksiniais angliavandeniais turtingi gaminiai, o jei miltai tinkamai parenkami, tokie gaminiai gali būti ir skaidulų, mikroelementų, vitaminų šaltinis“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Pasak sveikatai palankios mitybos specialistės, grikių miltai vertingi dėl didelio baltymų kiekio, taip pat jie priskiriami prie gero glikeminio indekso produktų ir tinka tiek diabetu sergantiems, tiek reguliuojantiems kūno masę, nes palaiko tolygų gliukozės atsipalaidavimą ir patekimą į kraują.
„Be to, grikiuose gausu kone visų žmogui reikalingų mineralų, jie išskirtinai žinomi kaip geležies šaltinis. Taip pat grikiuose yra vitamino A, B grupės vitaminų ir šiek tiek vitamino C. Papildomai grikiuose randama ir karotinoidų, o šių kruopų baltymo aminorūgščių sudėtis yra viena artimiausių gyvūninės kilmės baltymui“, – vardija gydytoja dietologė.
Glitimo netoleruoja tik 1 proc. žmonių
Gydytoja dietologė pastebi, kad nors celiakija serga apie 1 proc. populiacijos, pastaruoju metu išpopuliarėjo mityba be glitimo ir neturint sveikatos sutrikimų. „Tokios praktikos, kaip gydytoja dietologė, nerekomenduočiau taikyti. Sveiki žmonės gali kviečių produktus kartkartėmis pakeisti kitomis alternatyvomis, tačiau laikantis sveikatai palankios mitybos principų racione reikėtų turėti kuo daugiau įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti. Tik tuo atveju, jeigu yra glitimo netoleravimas, turėtume visiškai atsisakyti kviečių produktų“, – sako gydytoja dietologė.
Glitimas yra dviejų baltymų, gluteno ir gliadino, junginys, kurio yra kviečiuose, miežiuose, rugiuose bei iš jų pagamintuose produktuose. Glitimo netoleruojantys ir celiakija sergantys žmonės dažniausiai jaučia energijos trūkumą, nuolatinį nuovargį, skundžiasi sutrikusia virškinimo sistemos veikla – pilvo pūtimu, viduriavimu, skausmu, pykinimu ar net vėmimu. Glitimo netoleravimas gali sukelti ir svorio kritimą ar dar rimtesnių sveikatos sutrikimų.
„Celiakija – lėtinė, imuninės kilmės plonosios žarnos enteropatija, išsivystanti genetinį polinkį turintiems žmonėms. Kitas negalavimas, kuomet nereiktų valgyti maisto turinčio glitimo, yra neceliakinis jautrumas gliutenui. Bet tiksliausiai jautrumą glitimui gali nustatyti tik specialistai, tad reikėtų būti atsargiems, prieš diagnozę nusistatant patiems“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Sunaudosite pernokusius bananus
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad dabar parduotuvėse miltų galima rasti visiems poreikiams, nuo paprasčiausių pigių kvietinių iki daugiau atsieisiančių riešutų miltų, taipogi ir miltų be glitimo, kurie ant pakuotės turi būti pažymėti kaip „be glitimo“ ar „gluten free“.
„Žmonės domisi kulinarija ir konditerija, ieško įdomesnių receptų, alternatyvų, kaip įprastus kepinius pagaminti su sveikesniais ingredientais, ir tikrai visiems rasime, ką pasiūlyti. Miltų įvairovė didelė: galima įsigyti ruginių, speltos, avižinių, grikių, ryžių, kukurūzų, migdolų, kokosų, sorų, net moliūgų, bolivinės balandos ar burnočių sėklų miltų “, – vardija O. Suchočeva.
Ekspertė pažymi, kad pateikto recepto grikių miltų keksiukus išsikepsite už itin nedidelę kainą: įsigiję kelis maišelius skirtingų rūšių miltų, juos galėsite laikyti tikrai ilgai ir panaudoti, kai prireiks, o šiam kepiniui sunaudosite vos po šimtą gramų skirtingų rūšių miltų. Kiti ingredientai – įprasti virtuvės spintelėse, ir vėlgi jų reikės labai mažai, tad kepinys atsieis pigiai. „Be to, tai puiki galimybė sunaudoti pernokusius bananus, kurių nebespėjote suvalgyti. Taip ne tik pigiai pasigaminsite sveiką užkandį, bet ir sutaupysite nešvaistydami maisto ir neišmesdami greitai sunokti linkusių bananų“, – sako O. Suchočeva.
Ketinantiems išsikepti šiuos keksiukus apsipirkti sumaniai ir ingredientų įsigyti pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
RECEPTAS
Grikių miltų ir bananų keksiukai be glitimo
Keksiukams reikės:
- 3/4 puodelio avižų miltų;
- 1/2 puodelio ryžių miltų;
- 1/4 puodelio grikių miltų;
- 1 šaukštelio kepimo miltelių;
- 1/2 šaukštelio kepimo sodos;
- 1/4 šaukštelio druskos;
- 6 šaukštų minkšto sviesto;
- 115 g sūrio kremo arba jogurto;
- 3/4 puodelio rudojo cukraus;
- 2 kiaušinių;
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
- 1 puodelio gerai prinokusių sutrintų bananų (2–3 dideli bananai);
- 1/2 puodelio smulkintų kepintų graikinių arba pekano (karijų) riešutų, taip pat papildomai keksiukams pabarstyti;
- 1/2 puodelio smulkinto juodojo šokolado (70 proc.) ir papildomai keksiukams pabarstyti;
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir paruoškite standartinę 12 keksiukų formą kepimui.
- Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą.
- Išsukite sviestą, sūrio kremą (jogurtą) ir cukrų, įmuškite kiaušinius, sudėkite vanilės ekstraktą ir sutrintus bananus. Išsukite iki vientisos masės, sudėkite riešutus ir šokolado gabalėlius.
- Lygiomis dalimis sudėkite tešlą į keksiukų formą, ant kiekvieno užberkite smulkintų riešutų ir šokolado.
- Kepkite, kol į keksiuką įsmeigtas ištrauktas medinis pagaliukas bus beveik švarus, apie 25 min. Traukite iš orkaitės ir palikite keletui minučių atvėsti.
Skanaus!