Su kuo valgomas kuskusas?
Kadangi šis miltų produktas pats savaime išraiškingu skoniu nepasižymi, jo patiekalams naudojama daugybė žolių ir prieskonių.
Nors tradiciškai šios granulės troškinamos garuose, šiandien parduotuvėse parduodamo kuskuso nereikia virti – pakanka užplikyti verdančiu vandeniu ar sultiniu ir palaikyti penkias minutes. Kiek reikia vandens arba sultinio? Maždaug tiek pat, kiek ir kuskuso – puodelis vieno ir puodelis kito. Sultinį galite pagardinti ant sviesto trumpai pakepintais smulkintais svogūnais ir paprikomis. Svarbi taisyklė plikant kuskusą – praėjus penkioms minutėms granules reikia gerai išmaišyti, kad garai nustotų toliau jas minkštinę.
Ypatingomis progomis galite pasigaminti kuskuso su šafranu. Tuomet į karštą sultinį su sviestu įberkite sauso šafrano ir toliau kuskusą gaminkite įprastai, tačiau daugiau jokių kitų ryškaus skonio prieskonių nebereikia.
• Tradicinėms arabiškoms salotoms „Tabbouleh“ smulkiai pjaustytas šviežias petražoles, šiek tiek šviežios mėtos, labai smulkiai pjaustytų pomidorų ir svogūno laiškų apšlakstykite šviežiomis citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir sumaišykite su šaltu kuskusu. Prieš patiekdami šį užkandį maždaug valandą palaikykite šaldytuve. Iš Sirijos ir Libano kalnų kilusios salotos šiandien yra vienas populiariausių užkandžių daugelyje Artimųjų Rytų šalių.
• Skanus ir gaivus šaltas užkandis su kuskusu išeis, jei paruoštas kruopas sumaišysite su šviežiais pomidorais, agurkais, morkomis, apšlakstysite aliejaus ir citrinos padažu, pagardinsite alyvuogėmis, smulkintais svogūno laiškais.
• Šilta vegetariška klasika – kuskusas su garintomis arba ant sviesto apkeptomis daržovėmis: morkomis, cukinijomis, baklažanais, pomidorais, paprikomis. Gardinkite aliejumi ir smulkiai kapotomis šviežiomis petražolėmis ir kitomis mėgstamomis žolėmis.
• Kuskusas vaikams gali pakeisti nusibodusią manų košę. Į paruoštas kuskuso granules įmaišykite sviesto, cukraus, cinamono, užliekite žele ir palikite šaldytuve sustingti. Valgykite šaltą.
• Kuskusą galima ruošti kaip pagrindinį patiekalą – vegetariškai ar su mėsa. Tokiu atveju padažas iš jūsų pasirinktų produktų ruošiamas taip pat kaip ir makaronams. Jei troškiniui norite suteikti arabišką charakterį, rinkitės padažus su cinamonu.