Susikurkite laimės dienos meniu su šiais produktais: dietologė paaiškino, kodėl jie pakelia nuotaiką
Nuotaiką pagerinti vertėtų su kokybišku juoduoju šokoladu
Yra žinoma, kad kai kurie maisto produktai turi nuotaiką gerinantį poveikį žmonėms, dažnai dėl jų maistinės sudėties arba psichologinių asociacijų. Vienas iš tokių maisto produktų pavyzdžių – juodasis šokoladas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad jo sudėtyje yra tokių junginių kaip teobrominas ir feniletilaminas, galinčių stimuliuoti endorfinų ir serotonino išsiskyrimą smegenyse, skatinančių laimės ir geros savijautos jausmą.
„Be to, sodrus ir gardus juodojo šokolado skonis gali sukelti malonius pojūčius ir suteikti komforto bei pasitenkinimo jausmą. Vis dėlto, juodąjį šokoladą rekomenduočiau vartoti saikingai, idealiu atveju – kelis kartus per savaitę suvartoti ne daugiau kaip 30–60 g. Nors juodasis šokoladas dėl jame esančių antioksidantų ir galimų nuotaiką gerinančių savybių yra naudingas sveikatai, jis taip pat yra kaloringas, jame gali būti daug cukraus ir riebalų, todėl svarbu jį įtraukti į subalansuotą mitybą. Rinkitės tokį, kuriame kakavos kiekis ne mažesnis kaip 70 %, kad jo nauda sveikatai būtų kuo didesnė, o pridėtinio cukraus būtų kuo mažiau”, – rekomenduoja gydytoja dietologė.
Pakilesnė nuotaika suvalgius geltonspalvio banano
Dar vienas maisto produktas, galintis priversti žmogų jaustis laimingą, yra bananai. Bananuose gausu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, vitamino B6 ir triptofano. Dr. E. Gavelienė sako, kad šios medžiagos taip pat dalyvauja gaminant serotoniną – neuromediatorių, vadinamą „laimės hormonu”.
„Bananų vartojimas gali padėti reguliuoti nuotaiką ir skatinti atsipalaidavimo bei pasitenkinimo jausmą. Taip pat natūralus bananų saldumas ir kreminė tekstūra gali numalšinti potraukį daug užkandžiauti ir greitai suteikti energijos. Be to, bananuose esančios skaidulos palengvina virškinimą ir padeda palaikyti sveiką žarnyno veiklą: juk ne paslaptis, kad sveika mikrobiota lemia ir gerą nuotaiką”, – teigia gydytoja dietologė.
Daugiau žuvies racione – daugiau geros nuotaikos
Maisto produktai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, pavyzdžiui, riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir upėtakis, yra susiję su geresne nuotaika ir mažesne depresijos rizika. Gydytoja dietologė pažymi, kad omega-3 riebalų rūgštys atlieka svarbų vaidmenį smegenų sveikatai ir neuromediatorių funkcijai, o jų vartojimas siejamas su mažesniu uždegimo ir oksidacinio streso lygiu smegenyse.
„Į mitybą įtraukiant omega-3 turtingus maisto produktus, galima palaikyti emocinę gerovę, o tai prisideda prie geresnės bendros nuotaikos. Šios riebalų rūgštys yra labai svarbios smegenų sveikatai ir funkcijai, ypač su nuotaika susijusių neuromediatorių, tokių kaip serotoninas ir dopaminas, reguliavimui. Jos yra esminės smegenų ląstelių membranų sudedamosios dalys, darančios įtaką signalų perdavimui tarp neuronų ir palaikančios bendrą nervinį ryšį. Tyrimai rodo, kad pakankamas omega-3 riebalų rūgščių vartojimas gali padėti sumažinti depresijos ir nerimo simptomus, pagerinti nuotaikos stabilumą ir pagerinti bendrą emocinę savijautą”, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Koks galėtų būti laimės dienos meniu?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo Tarptautinę laimės dieną pradėti nuo pusryčių su tamsiosios kakavos milteliais paruošiant pigios, bet gardžios šokolado skonio? avižinių dribsnių košės.
„Gamindami avižinius dribsnius įberkite kelis šaukštus tamsiosios kakavos miltelių ir įlašinkite medaus. Ant viršaus užberkite griežinėliais pjaustytų bananų ir pabarstykite smulkintų riešutų, kad jie suteiktų papildomos tekstūros ir skonio. Tokiais pusryčiais ne tik patogiai, pigiai ir skaniai pradėsite dieną, bet ir kaipmat pozityviai nusiteiksite prieš laukiančius dienos darbus“, – pataria O. Suchočeva.
O pietums ekspertė rekomenduoja pasigaminti lašišos ir špinatų salotų: „Kepkite ant grotelių šviežios lašišos filė, pagardintą citrina, žolelėmis ir alyvuogių aliejumi, kol ji suminkštės, o odelė taps traški. Lašišą patiekite ant šviežių špinatų lapų, sumaišytų su prinokusio avokado griežinėliais, vyšniniais pomidorais ir skrudintais graikiniais riešutais. Salotas apšlakstykite pikantišku padažu, pagamintu iš citrinos sulčių, Dižono garstyčių ir trupučio medaus. Šios spalvingos salotos ne tik numalšins alkį, bet ir užtikrins, kad visą dieną jaustumėtės energingi“, – sako O. Suchočeva.
Po sveikatai palankios vakarienės Tarptautinės laimės dienos proga ji rekomenduoja pasigaminti šokoladinį bananų kokteilį, kuris taps puikiu dienos pabaigos desertu: „Sumaišykite šaldytus ar šviežius bananų griežinėlius, šaukštą tamsiosios kakavos miltelių, šlakelį migdolų pieno ir šlakelį graikiško jogurto. Plaktuvu viską sutrinkite iki vientisos kreminės masės, tada supilkite kokteilį į pasirinktą stiklinę ar taurę. Ant kokteilio viršaus užberkite griežinėliais supjaustytų bananų, pabarstykite tamsiojo šokolado drožlių ir saujelę granolos, kuri suteiks papildomos tekstūros“, – rekomenduoja ekspertė.
Ji taip pat primena, kad pigiau įsigyti produktų Tarptautinei laimės dienai padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos
Išmėginkite dar vieną Tarptautinės laimės dienos deserto idėją: šokoladiniai keksiukai su karamelizuotais bananais kaipmat džiugiai nuteiks visam likusiam vakarui.
RECEPTAS
Šokoladiniai keksiukai su karamelizuotais bananais
Keksiukams reikės:
- 140 g juodojo šokolado;
- 110 g nesūdyto sviesto;
- 4 vnt. didelių kiaušinių;
- 70 g cukraus;
- 5 ml vanilės ekstrakto;
- Žiupsnelio druskos;
- 30 g universalių miltų;
- Kakavos kepimui;
- Karamelizuotiems bananams reikės:
- 30 g nesūdyto sviesto;
- 2 vnt. vidutinio dydžio bananų, supjaustytų griežinėliais;
- 25 g cukraus.
Užpilui reikės:
- 240 ml baltojo vyno arba nesaldintų obuolių sulčių;
- 100 g cukraus;
- 60 g juodojo šokolado.
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Mikrobangų krosnelėje ištirpinkite juodąjį šokoladą ir sviesto. Ištripusius ingredientus išmaišykite iki vientisos masės ir atvėsinkite.
- Išplakite kiaušinius, cukrų, vanilės ekstraktą ir druską dideliu greičiu, kol masė taps tiršta ir šviesi.
- Persijokite miltus, įmaišykite juos į šokoladinę masę ir išmaišykite.
- Šaukštu supilkite tešlą į 8 sviestu išteptas ir kakava pabarstytas formeles.
- Kepkite keksiukus, kol į vidų įkištas dantų krapštukas bus švarus, maždaug 12–15 min.
- Kai jie iškeps, nedideliu peiliu apeikite jų šonus ir išverskite juos ant aušinimo grotelių bei palikite pastovėti 5 minutes. Vėliau sudėkite į atskiras lėkštes.
- Karamelizuotiems bananams ištirpinkite sviestą didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. 2 vidutinio dydžio bananus, supjaustytus 2,5 cm griežinėliais, sumaišykite su cukrumi. Bananų griežinėlius išdėliokite keptuvėje vienu sluoksniu.
- Nemaišykite bananų, kol jų apačia karamelizuosis, apie 4–5 min.
- Apverskite bananų griežinėlius ir kepkite, kol antroji pusė taps aukso spalvos, dar 4–5 min. Paskui nuimkite bananaus nuo ugnies ir sudėkite ant pyragėlių.
- Užpilui nedideliame puode ant vidutinės ugnies pašildykite baltojo vyno arba nesaldintų obuolių sulčių ir cukrų. Viską užvirinkite.
- Sumažinkite ugnį ir viską virkite, kol masė šiek tiek sutirštės, apie 10 min. Paskui nuimkite užpilą nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite. Galiausiai įmaišykite smulkinto juodojo šokolado ir užpilą supilkite ant keksiukų.
Skanaus!