Taip įdarytų kiaušinių dar neragavote: nustebinsite visą šeimą
Nekaloringas produktas
Kiaušiniai – vienas svarbiausių velykinio stalo akcentų, tačiau šis produktas svarbus ne tik per šventes, o ir kasdien. Anot gydytojos dietologė dr. Editos Gavelienės, kiaušiniuose gausu žmogaus organizmui reikalingų baltymų bei kitų naudingų medžiagų.
„Kiaušiniai turi didelę maistinę naudą. Jie vertinami dėl didelės biologinės vertės baltymo, turtingo visomis būtinomis amino rūgštimis. Kiaušiniuose yra visų žmogui reikalingų mineralinių medžiagų ir mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo. Gausu ir vandenyje bei riebaluose tirpių vitaminų: A, D ir visų grupių vitamino B. Kiaušiniuose gausu ir būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti omega-3 riebalų rūgščių. Viename kiaušinyje jų yra net apie 70 miligramų. Turint omenyje, kad žmogui per parą reikėtų apie 1 gramo šių riebalų rūgščių, kiaušiniai – puikus maistinis šios medžiagos šaltinis“, – sako dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė priduria, kad net 97 proc. maistinių medžiagų iš kiaušinių mūsų organizmas lengvai pasisavina. Be to, kiaušiniai sąlyginai nekaloringas maisto produktas – viename kiaušinyje, priklausomai nuo jo dydžio, yra vos apie 60 kilokalorijų. „Ir visgi, visą naudą tiek iš kiaušinių, tiek ir iš kito maisto gausime tik tuomet, jei racionas bus kuo įvairesnis. Kad įgyvendintume šią, sveikatai palankaus maitinimosi taisyklę, savaitei pakanka 4–5 kiaušinių“, – teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė.
Virti kiaušiniai sugenda greičiau
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad šviežių kiaušinių prekybos centruose prieš Velykas yra įvairių: nuo vištų kiaušinių rudu arba baltu lukštu iki margų putpelių kiaušinių. Nors šviežių kiaušinių galiojimo terminas yra pakankamai ilgas – 28 dienos, tačiau specialistė primena, kad virtus margintus kiaušinius po Velykų turėtume suvartoti per kelias dienas.
„Virti kiaušiniai sugenda greičiau, nes po jų lukštu lengviau gali patekti įvairūs mikrobai. Todėl virtus kiaušinius patariama suvartoti ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo. Artėjant Velykoms to svarbu nepamiršti, nes šventėms kiaušinių turbūt dažna šeima nusimargina ne po kelis vienetus, o net kelias dešimtis“, – įspėja O. Suchočeva.
Namuose jau išvirtus kiaušinius reikėtų laikyti šaldytuve, o prieš įsigydami šviežius prekybos centruose turėtume pasitikrinti ne tik kiaušinių galiojimo terminą, nurodytą ant jų pakuotės bei pačių kiaušinių, bet ir įvertinti kiaušinius vizualiai: „Savo dydžiu, spalva ir forma švieži kiaušiniai gali skirtis tarpusavyje, tačiau jų lukštai turėtų būti be matomų pažeidimų ir įtrūkimų.“
Prekybos centruose parduodami kiaušiniai turi specialų ženklinimą – žymenis, kuriuos sudaro skaičių ir raidžių seka. „Kiaušiniai skirstomi į kategorijas pagal tai, kaip auginamos vištos. Pirmas skaičius, kurį matote ant kiaušinio, reiškia dedeklių vištų laikymo būdą: 0 žymimi ekologiški vištų kiaušiniai, 1 – laisvais laikomų vištų kiaušiniai, 2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai, 3 – narvuose laikomų vistų kiaušiniai“, – aiškina O. Suchočeva.
Ji priduria, kad prieš Velykas verta pasidairyti akcijų ir šventei reikiamų produktų įsigyti pigiau, o norint apsipirkti dar taupiau padės ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Iš kietai virtų kiaušinių Velykoms kviečiame pasigaminti gardų užkandį. Šis receptas puikiai tiks ir šventei praėjus, kai suksime galvas, kaip sunaudoti po Velykų likusius margučius.
RECEPTAS
Įdaryti velykiniai kiaušiniai
Patiekalui reikės:
- 8 vnt. kietai virtų kiaušinių;
- 4 v. š. majonezo;
- 30 g daigų;
- 60 g rūkytos lašišos, krevečių, upėtakio ikrų arba pasirinkto pelėsinio sūrio.
Kaip gaminti:
- Kiaušinius perpjaukite pusiau.
- Kiaušinių trynius sutrinkite kartu su majonezu.
- Gautą masę sudėkite atgal į kiaušinių baltymų puseles ir ant vienų pridėkite pjaustytos lašišos, ant kitų – krevečių, upėtakio ikrų, pelėsinio sūrio arba kitų mėgstamų ingredientų.
- Papuoškite mikrožalumynais.
Skanaus!