Tokių ryžių dar nebūsite ragavę: pietų dėžutės idėja į mokyklą ar darbą
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad morkos yra visų mėgstama ir dažnai vartojama daržovė. Jose yra skaidulų, vitaminų ir mineralų. Be to, iš visų vaisių ir daržovių morkos yra geriausias beta karoteno šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti morkas parduotuvėje bei kur laikyti jas namuose, kad ilgiau pasimėgautume traškiomis.
Beta karoteno ir vitamino A šaltinis
Morkos jau daugiau kaip 2000 metų soduose ir laukuose auginamos daržovės. Tai – vienas universaliausių produktų, tinkantis tiek salotoms, tiek sriuboms ar troškiniams, tiek įvairiems desertams ruošti. Morkos nėra brangios, o prekybos centruose jų galima rasti ištisus metus. Rudeniui prasidėjus parduotuves jau pasiekė ir šviežias lietuviškų morkų derlius.
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, mitybos specialistai morkas labiausiai vertina dėl šių daržovių maistinių savybių. Morkose gausu beta karoteno, previtamino A bei kitų organizmui reikalingų elementų.
„Morkos būna įvairių dydžių, formų ir spalvų. Šių šakniavaisinių daržovių galima rasti visame pasaulyje. O jei nuspręsite jas įtraukti į receptus, galite virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant grotelių bei vartoti žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu.
Tačiau svarbiausia ne tai, kaip įvairiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Jose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio bei antioksidantų“, – morkų naudą vardija dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pažymi, kad į mitybos racioną šiuos šakniavaisius svarbu įtraukti tiek suaugusiems, tiek vaikams, pavyzdžiui, juostelėmis pjaustytas morkas išalkus galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį. Vis dėlto, svarbu šių daržovių nepersivalgyti. „Valgant per daug morkų, oda, ypač delnai ar padai, gali nusidažyti oranžine spalva. Šis reiškinys vadinamas karotenemija“, – įspėja gydytoja.
Kaip atpažinti tinkamas?
Manoma, kad senovėje morkos buvo auginamos daugiausia dėl aromatingų lapų bei sėklų, o ne dėl šakniavaisių. Pavyzdžiui, keltai ir romėnai morkų sėklas naudojo vaistams. Tuo tarpu morkų šaknų vartojimo pėdsakų randama tik I amžiuje.
Kaip teigia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, atpažinti tinkamas morkas padės jų odelė, todėl svarbu, kad ji būtų lygi: „Geriausios morkos bus tos, kurios vienodai susiaurėjusios ir be išsikišusių šoninių šaknų, tai rodys, kad jos optimaliai augo. Taip pat vertėtų patikrinti ar ant morkų galiuko nėra žalių dėmių, nes dėl to jos įgauna kartų skonį.“
Kartais jau po kelių dienų iš prekybos centro parsineštos morkos apvysta, tad tam, kad jos kuo ilgiau išliktų traškios, morkas reikėtų sudėti į sandarų vakuuminį maišelį ir laikyti šaldytuve – taip saugomos daržovės neišsausės, liks šviežios ir tinkamos vartoti iki 3 ar net 4 savaičių. Tiesa, kasdienių patiekalų gamybai neverta pirkti didesnio kiekio. „Visus metus „Rimi“ parduotuvių lentynose gali rasti tiek mažų traškių morkyčių, kurias labai mėgsta vaikai, tiek ir įprastų fasuotų ar ekologiškų plautų lietuviškų morkų“, – atkreipia dėmesį O. Suchočeva.
Ji taip pat primena, jog sutaupyti perkant morkas ir kitus produktus padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kviečiame namuose pasigaminti greitą, gardų ir maistingą patiekalą – morkų ryžius. Šis patiekalas puikiai tiks sočiai vakarienei ar pietų dėžutei.
RECEPTAS
Morkų ryžiai
Patiekalui reikės:
- 2 vnt. didelių morkų;
- 150 g ryžių;
- 1 vnt. didelio svogūno;
- 0.25 šaukštelio ciberžolės;
- 0.25 šaukštelio paprikos miltelių;
- 100 g keptų žemės riešutų;
- Druskos pagal skonį;
- 0.5 šaukštelio kumino;
- 1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos .
Gaminimo eiga:
- Ryžius išvirkite ir padėkite į šoną.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, suberkite kuminus ir sukapotą aitriąją papriką.
- Pakepinkite. Suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės.
- Sudėkite tarkuotas morkas. Pabarstykite druska, ciberžolėmis. Viską pamaišykite.
- Suberkite virtus ryžius ir riešutus į keptuvę. Viską maišydami pakepkite kelias minutes.
Patarimas. Ruošdami pietų dėžutę su morkų ryžiais, įdėkite mandarinų, riešutų, figų, „Gourmet“ bananų.
Skanaus!