Užtepėlės ant šviežios duonos
Užtepėlės pagrindas gali būti:
• Žaliosios ar juodosios alyvuogės be kauliukų
• Saulėje džiovinti pomidorai
• Varškė
• Konservuoti tunai
• Avokadai
Su juodosiomis alyvuogėmis
Jei turite skardinę alyvuogių, reikės po kuokštelį šviežių kapotų ar žiupsnelį džiovintų žolelių – petražolių, raudonėlių, taip pat šaukšto kaparėlių, mažučio smulkinto svogūno, česnako, šaukšto citrinos sulčių, poros šaukštų alyvuogių aliejaus ir druskos bei pipirų pagal skonį. Mažytė šios užtepėlės gudrybė – šaukštelis medaus! Jei mėgstate aštriau, šios užtepėlės tikrai nesugadins aitrusis pipiras – naudokite šviežią arba maltą.
Su saulėje džiovintais pomidorais
Saulėje džiovinti pomidorai gerai dera su juodosiomis alyvuogėmis santykiu 2:1. Skonio puoštę dar papildys smulkintas česnakas, šaukštelis džiovintų bazilikų, juodieji pipirai ir alyvuogių aliejus, kad visi komponentai sukibtų į košelę. Druskos šiai užtepėlei neturėtų trūkti – jos pakanka džiovintuose pomidoruose. Kitas variantas pasūdyti patiekalą – kartu sutrinti konservuotų ančiuvių. Jeigu naudojate džiovintus pomidorus, įmirkusius aliejuje, papildomai jo pilti nebereikia – naudokite tą patį, kurį rasite stiklainėlyje su pomidorais.
Su varške
Balta lengva užtepėlė gaminama iš varškės, grietinės ir kapoto česnako. Taip pat jai tinka švieži smulkinti krapai, tarkuotas ir nusunktas agurkas. Kitas variantas – varškę išsukti su alyvuogių aliejuje kartu su česnakais apkeptu baklažanu, pagardinti čiobreliais, pipirais ir druska.
Su tunais
Tuno užtepėlę galite greitai pasigaminti su šaukštu majonezu, smulkintu šviežiu svogūnu, tarkuotu parmezano sūriu, smulkintu virtu kiaušiniu ir šlakeliu citrinos sulčių. Pagardinkite druska, pipirais, kapotomis petražolėmis ir pipirinių lapeliais. Jei majonezo nemėgstate, galite gaminti ir su alyvuogių aliejumi. Tokiu atveju taip pat dėkite smulkinto svogūno, juodųjų alyvuogių, kaparėlių, citrinos sulčių, česnako, petražolių, druskos ir pipirų.
Su avokadais
Dviem avokadams reikia vienos žaliosios citrinos sulčių, šviežio aitriojo pipiriuko, poros šaukštų smulkinto konservuoto pomidoro arba pusės šaukštelio pomidorų tyrės. Kadangi avokadų užtepėlės gimtoji vieta Meksika, neapsieisite be maltų arba dar geriau – šviežių kalendrų, taip pat reikės druskos, juodųjų pipirų ir alyvuogių aliejaus.