Vasaros gėrybių šaldymas
Šaldyti galima beveik visus vaisius ir daržoves, tik paruošti juos dažnai reikia skirtingai. Vis dėlto yra kelios bendros taisyklės. Šaldyti tinka gerai prinokę, bet kieti vaisiai. Juos būtina nuplauti šaltu vandeniu. Jei vaisiai bus veikiami oro, išgaruos skystis, ir šaldytas vaisius bus kietas, praras skonį. Todėl dera naudoti tik pakuotes, skirtas šaldyti, kurios atsparios drėgmei ir garams. Tai gali būti polietileno maišeliai ir plėvelės, plastiku padengtas šaldomasis popierius, aliuminio plėvelė, plastikiniai indai. Prieš užsandarindami iš indo ar maišelio išspauskite orą.
Beje, spanguoles ir rabarbarus galima tiesiog sudėti į stiklainius, uždengti ir padėti į šaldiklį.
Šaldiklio temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 17 laipsnių. Jei dingo elektra, laikykite šaldiklį uždarytą, tada maistas liks užšalęs dar dvi paras (būtų gerai dar įdėti sauso ledo). Šaldytus vaisius galima laikyti ne ilgiau negu metus. Atšildomi jie arba kambario temperatūroje, arba staigiai – mikrobangų krosnelėje, svarbu, ką toliau su jais ketinate daryti.
Vaisius galima šaldyti su cukrumi. Nuplautus vaisius reikia pabarstyti cukrumi, atsargiai išmaišyti ir sudėti į maišelius. Galima šaldyti ir su sirupu. Šiltame vandenyje reikia ištirpinti cukrų, atvėsinti, įdėti citrinų rūgšties ir vaisius užpilti sirupu taip, kad apsemtų. Sirupas gali būti labai saldus, kai keturiems puodeliams vandens imama keturi puodeliai cukraus, ar lengvas, kai tokiam pat vandens kiekiui imama tik pusė puodelio cukraus. Sirupuose šaldytos uogos labai tinka kokteiliams.
Beje, vaisiai gali būti šaldomi ir gryname vandenyje, nesaldintose sultyse. Jei ketinate šaldyti sausuoju būdu mėlynes, vyšnias, braškes, spanguoles ir kitas uogas, geriausia jų neplauti arba nuplovus išdžiovinti – nuplausite vandenyje atšildydami. Šaldant sausuoju būdu, uogas reikia sušaldyti po vieną sluoksnį ir tik vėliau supakuoti norimais kiekiais.
Norėdami prisišaldyti slyvų, persikų, obuolių, melionų, turite juos nulupti, išimti kaulelius ar sėklas ir supjaustyti. Nenorėdami, kad jie patamsėtų, turėtume pašlakstyti citrinų rūgšties sirupu: litrui vaisių reiktų trijuose šaukštuose šalto vandens ištirpinti ketvirtį šaukštelio rūgšties. Abrikosus, obuolius, rabarbarus prieš užšaldant geriau palaikyti minutę verdančiame vandenyje. Beje, galima šaldyti ir vaisių tyrę, sultis.