Žiemos pramoga – mėsos kepimas ant griliaus: technologas išskyrė svarbiausias taisykles
Nors lauke dar nosį žnaibo šaltukas, taip pat galime mėgautis ant žarijų kepamos mėsos aromatais, tereikia tinkamai tam pasiruošti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ technologo Vido Nadzeikos, mėsos kepimas ant griliaus žiemą mažai kuo skiriasi nuo šiltojo sezono, tereikia žinoti kelias taisykles. Norintiems mėgautis sveikatai palankiais patiekalais gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kepimui visada reikėtų rinktis šviežią ir liesesnę mėsą, o ne rūkytą ar kitaip apdorotą.
Žiemos iškylai – daugiau kuro kepsninėms
Vis dažniau pradžiuginant saulei, grilinimo mėgėjai nors trumpam išsiruošia į gamtą ar nutaria pasičirškinti kepsnių savo kiemo terasose. Daug kam iškyla klausimas dėl kepsninių kuro: galbūt vertėtų rinktis kitokį, nei vasarą, labiau pritaikytą šaltajam sezonui. Pasak „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, temperatūra virš įkaitusių anglių nelabai priklauso nuo oro temperatūros, tad svarbu tik tai, kad tiesiai ant žarijų nekristų snaigės ar lietaus lašai: „Visiškai nesvarbu, kuriuo metų laikų kursite grilių, nerekomenduoju naudoti jokių briketų ar tablečių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, pavyzdžiui, klijai.“
O kepti ant griliaus taip pat galite viską, ką renkatės ir vasarą: mėsą, daržoves, vaisius. „Tik reikėtų atsižvelgti į tai, kad dienos dar trumpos, anksti temsta, tad jei planuojate išvyką, apgalvokite, kiek laiko būsite gamtoje, kad neužkluptų tamsa. Taip pat vertėtų pasiimti daugiau anglių ar malkų, nes jos sudega greičiau nei vasarą. Patogiau būtų mėsą susiverti ant iešmų jau namuose ir vežtis paruoštą, kad lauke nereikėtų šalti“, – pataria mėsos technologas.
Skanaukime mėsos saikingai
Ant žarijų galima išsikepti įvairiausių daržovių, kurios bus puikus priedas prie mėsos – dažnai iškyloms gamtoje pasirenkama kiauliena. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad kiaulienos reikėtų skanauti 2-3 kartus per mėnesį, rinktis liesesnes mėsos dalis ir ruošti ją be papildomų riebalų.
„Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitamino), o lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais. Todėl, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti, o mėsos gaminių iš jos (vyniotinių, rūkytos, vytintos mėsos) skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja E. Gavelienė.
Kiauliena – mėgstama lietuvių mėsa
Kiauliena visada Lietuvoje buvo bene populiariausia mėsa, o jos panaudojimo būdų įvairiose pasaulio virtuvėse rastume šimtus. Nors tradiciškai ši mėsa laikoma gana kaloringa ir riebia, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausios yra išpjova, kumpis ir nugarinė.
„Mūsų parduotuvėse pirkėjai gali rasti išties platų mėsos asortimentą, o taupantys gali rinktis smulkintą kiaulieną ar kiaulienos faršą vos už keletą eurų. Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse“, – sako ekspertė.
Kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje, tad jos asortimentas visais metų laikais itin platus. „Jei vasarą kepimui gamtoje dažnai buvo ieškoma marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių, tai šaltuoju periodu daugiau gaminama namuose. Į pirkėjų krepšelius keliauja smulkinta mėsa, fasuoti nedideli jos gabalėliai, sveriami nefasuoti mėsos gaminiai. Na, o skubantiems visada turime jau paruoštų kepti, marinuotų kiaulienos kepsnių, tinkamų kepti tiek ant griliaus, tiek keptuvėje“, – primena komercijos operacijų vadovė.
Pasak ekspertės, „Rimi“ parduotuvėse mėsos tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad lietuviškos bei atvežtinės produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus kokybiška ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1–2 dienas“, – sako O. Suchočeva.
„Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika iškyloms į gamtą visada renkasi mažus mėsos gabaliukus, nes žiemą juos paprasčiausia išsikepti. Taigi, ir kitiems siūlo pasinaudoti išbandytu, paprastu ir niekada nenuvylusiu receptu.
Kiaulienos sprandinės šašlykas
Šašlykui reikės:
- 1 kg kiaulienos sprandinės;
- 12–14 g druskos;
- 1 vnt. svogūno;
- 3–4 skiltelių česnako;
- 3–4 g džiovintų čiobrelių;
- Penkių grūstų pipirų mišinio – pagal skonį.
Kaip paruošti:
- Supjaustykite mėsą gabaliukais, kurių kiekvienas svertų apie 50-60 gramų.
- Smulkiai sutarkuokite svogūną ir česnako skilteles.
- Druska, pipirais, prieskoniais ir svogūnų bei česnakų mišiniu gerai įtrinkite mėsos gabaliukus.
- Taip paruoštą mėsą galima kepti iškart, bet galite palaikyti ją per naktį.
Skanaus!