Midijos

Apie žuvį • 2018 m. Kovas 29 d.
Pabodusios krevetes nieko nebenustebins. Bet midijos dar gali nustebinti, ir ne vieną.

Midijos paprastai parduodamos šviežios arba apdorotos – dažniausiai išlukštentos, išvirtos ir užšaldytos arba konservuotos.

Daugiausia žinių ir darbo pareikalauja šviežių midijų ruošimas. Tačiau tai atperka puikus patiekalo skonis. Nusipirktas šviežias midijas rekomenduojama ruošti tą pačią dieną. Jas dar bus galima valgyti ir kitą dieną, tačiau po dar vienos dienos moliuskus beliks išmesti. Iki kol bus dedamos į puodą, midijos turi būti laikomos šaldytuve. Kaip ir daugelis jūrų gėrybių, šis produktas genda gana greitai.

Jei nusipirkote gyvų nevalytų midijų, pirmiausia gerai jas nuplaukite po tekančiu vandeniu, aštriu peiliu nuo kriauklelių nugrandykite prilipusį purvą, vandens augalų liekanas ir pan. Taip pat reikia nuplėšti savotiškas „barzdeles“, kabančias ties geldelių susijungimu.

Kaip ir nusipirkus šviežių neišdarinėtų austrių, taip pat itin svarbu nustatyti, ar midijos nėra sugedusios. Midijų geldelės turi būti sandariai uždarytos arba, jei jos praviros, turi tuoj pat susiverti vos į vieną jų pabeldus. Dar vienas būdas patikrinti, ar midijos nesugedusios – 15–20 minučių palaikyti jas užpiltas vandeniu, visos jos turi susiverti.

Tokiu būdu patikrinę midijas nedvejodami išmeskite tas, kurios nesusivėrė ar yra kaip nors pažeistos. Atrinkę gerąsias, darsyk jas nuplaukite, kad nebeliktų jokių purvo ar smėlio pėdsakų.

Šviežias midijas, kaip ir austres, kai kurie gurmanai valgo gyvas, ant moliuskų užlašinę šiek tiek citrinų sulčių. Šviežios midijos panašios į malonaus salsvo kvapo pilkšvai gelsvus, kiek perregimus drebučius, jos turi būti drėgnos.

Tačiau vis dėlto dažniau midijos vartojamos termiškai apdorotos.

Mūsų parduotuvėse dažniau galima rasti ne šviežių, o išvirtų ir po to užšaldytų midijų, neretai jos būna viena iš jūrų gėrybių kokteilių sudedamųjų dalių. Šaldytos midijos atšildomos vandenyje ar tiesiog padėtos kambario temperatūroje. Atšilusios jos nuplaunamos po tekančiu vandeniu, o tada galima ruošti patiekalą.

Verta žinoti, kad virdamos geldelėse šviežios midijos išskiria nemažai vandens, todėl prieš verdant daug vandens nepilkite. Paprastai šias jūrų gėrybes rekomenduojama virti storų sienelių puode. Ant didelės ugnies uždengtą puodą su midijomis užteks palaikyti kelias minutes (7–10), kol kriauklelės prasiskirs ir padvelks puikus aromatas. Dėmesio, būtinai išmeskite tas midijas, kurios verdant neprasivėrė!

Tokiu paprastu būdu apdorotas midijas dažnai mėgstama patiekti su jų pačių sultiniu. Kad šis sultinys būtų ypač skanus, į vandenį, kuriame verda midijos, tereikia įpilti sauso baltojo vyno arba sidro bei aromato priduosiančių priedų – česnakų, citrinų, petražolių, laurų lapų. Dažnai midijos patiekiamos tiesiog išimtos iš geldelių, sudėtos į lėkštes ir su jų pačių sultiniu bei kokiais nors žalumynais.

Midijos dažnai naudojamos ruošiant įvairias sriubas, kurių pagrindu gali tapti šių moliuskų sultinys. Kai ruošiamasi iš midijų gaminti užkandžius, salotas ar antruosius patiekalus, kai kurie virėjai rekomenduoja jas 15–20 minučių palaikyti uždengtame inde, į kurį įpilta šiek tiek vandens ir pieno bei įmesta pjaustytų svogūnų, kvapniųjų pipirų žirnelių ir laurų lapų.

Virtuvės meistrai džiaugiasi, kad šių jūrų gėrybių mėsa puikiai dera su kitais produktais, daržovėmis, neriebiu majonezu. Apkepant ar troškinant midijas su įvairiausiais priedais, pavyzdžiui, daržovėmis, įvairių rūšių kruopomis – ryžiais, kuskusu, prieskoniais, pomidorų padažu ir pan., galima pagaminti daugybę patiekalų – nuo paprasčiausių iki įmantriausių.

Nedaug darbo, tačiau egzotiško skonio reikalaujantys gurmanai yra sugalvoję įvairių būdų, kaip skaniai ir paprastai paruošti midijas. Pavyzdžiui, galima jas pamarinuoti labai silpname vynuogių ar obuolių acte – dubenį su midijų mėsa acte tereikia nakčiai pastatyti į šaldytuvą, o kitą dieną jomis jau galima mėgautis. Arba galima patroškinti jas su sviestu (į kurį gali būti įspausta viena kita skiltelė česnako) ir patiekti su ryžiais bei padažu – garstyčių arba pomidorų. Atidarytas midijas geldelėse galima kepti ant grotelių su citrinų sulčių, česnakų ir aitriųjų paprikų mišiniu.


Populiarūs straipsniai