Midijos: Viduržemio regiono virtuvės dvelksmu

Apie žuvį • 2018 m. Balandis 11 d.
Daugelis mano, kad paruošti dvigeldžių moliuskų šeimos atstoves – midijas – yra sudėtingas ir ypatingų žinių reikalaujantis procesas. Skubame paneigti dažnai girdimą mitą, pateikdami trumpą atmintinę, kurioje rasite visą informaciją apie tai, kaip išsirinkti ir gardžiai pagaminti kulinarijos pasaulyje bene labiausiai žinomas jūrų gėrybes.

Lietuvoje galima įsigyti šviežių arba jau virtų, užšaldytų bei konservuotų midijų. Renkantis šviežias midijas, svarbu atidžiai apžiūrėti, ar jų geldelės yra užsivėrusios. Tik tokios jūrų gėrybės tinkamos patiekalų ruošimui. Jei midijos kriauklė šiek tiek pravira, reiktų atlikti patikros testą, pardavėjo paprašant švelniai bakstelėti į geldelę. Gyva midija kaipmat užsivers nuo pirmojo stuktelėjimo. Šviežias jūrų gėrybes virtuvės meistrai siūlo gaminti kuo greičiau, užvis geriausia – tą pačią dieną.

Šviežias midijas nuplaukite vėsiu vandeniu ir peiliu kruopščiai nuvalykite nešvarumus. Storadugniame puode ant vidutinės ugnies jūrų gėrybės burbuliuos iki atsivėrimo – apie 8–10 minučių. Šaldytas (kambario temperatūroje atšildytas) midijas pakaks patroškinti 3–5 minutes.

Skaniausias midijų paruošimo būdas neapsieis be traiškytų česnakų, citrinos sulčių, baltojo vyno acto ir šūsnio šviežių petražolių. Alyvuogių aliejuje apkepinkite česnaką, supilkite baltojo vyno actą, citrinos sultis, šiek tiek vandens (ne per daug, kadangi virdamos jūros gėrybės išskiria nemažai savo sulčių) ir sudėkite midijas. Jei norite patiekalą praturtinti spalvingesniu skoniu, kartu troškinkite tarkuotas morkas, salierų stiebų gabalėlius, savo sultyse konservuotus pomidorus, aitriąją papriką. Išvirusias midijas skaninkite petražolių lapeliais. Taip pat puikiai tiks ir laiškiniai česnakai.

Midijas galite skanauti vienas, užsikąsdami paskrudintu prancūzišku batonu, čiabata. Tačiau prie jų galite patiekti ir orkaitėje keptų bulvyčių bei saldžiųjų paprikų skiltelių arba tarkuota citrinos žievele ir maltu raudonėliu paskaninto kuskuso.

Linkime kvapnių, Viduržemio jūros virtuvės spalvomis ir skoniais prisotintų kulinarinių potyrių!


Populiarūs straipsniai