Apklausa atskleidė: per metus išmestu maistu lietuviai galėtų maitinti visą šeimą net kelis mėnesius
Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, kasmet iššvaistoma maždaug trečdalis viso žmonėms vartoti pagaminto maisto. O per metus vidutinė šeima išmeta net iki 600 eurų vertės maisto produktų. Visą spalį prekybos tinklas „Rimi“, minėdamas maisto nešvaistymo mėnesį, dalinasi patarimais, kaip sutaupyti nemažą pinigų sumą ir saugoti gamtą. Be to, anot „Rimi Baltic“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, prekybos tinklas pasiekė didžiausią pokytį per visą verslo istoriją, maisto švaistymą per dvejus metus sumažindamas net 13 proc. Tad tai ragina daryti ir savo pirkėjus – tereikia sąmoningai planuoti pirkinių krepšelį ir gaminamų patiekalų kiekį, o likučius ne išmesti, bet šaldyti.
Per mėnesį 50 eurų
Prekybos tinklas „Rimi“ rugsėjo mėn. atlikto pirkėjų apklausą, skirtą suprasti, kas lemia maisto švaistymą kiekviename namų ūkyje. L. Aleliūnas pasakoja, jog buvo galima nuspėti tam tikras tendencijas, tačiau kai kurie rezultatai nustebino: „Sunku patikėti, kad per mėnesį didžioji dalis apklaustųjų išmeta iki 50 eurų vertės maisto produktų į šiukšliadėžę. O per metus šis skaičius siekia net apie 600 eurų.“
Rezultatai atskleidė, kad dažniausiai namų ūkiuose išmetamos daržovės – tą patvirtino 16 proc. apklaustųjų. Taip pat sąraše rikiuojasi duona ir grūdų produktai, vaisiai ir uogos, pieno produktai ir mėsa. Šių ir kitų kategorijų maisto produktų išmetimo priežastys dažniausiai šios: pirmoji – nespėjama suvartoti maisto iki jo galiojimo datos pabaigos (40 proc.), o antroji –produktas praranda prekinę išvaizdą: suvysta, sudžiūva (29 proc.).
„Be abejonės šias problemas padėtų spręsti geresnis planavimas – tą patvirtino ir patys apklausos respondentai: 36 proc. jų atsakė, jog detalesnis valgiaraščio sudarymas padėtų išvengti maisto švaistymo.
Taip pat apklausa parodė, kad pirkėjai linkę išmesti produktus dėl pasibaigusio galiojimo laiko, nes pasikeitė gaminimo planai ar užmiršto, kad jį turi šaldytuve ar spintelėje. Akivaizdu, jog reikalingas ne tik kruopštus pirkinių ir meniu planavimas, bet ir sąmoningas apsipirkimas, kuris neleistų pamiršti apie jau turimus maisto produktus“, – apklausos rezultatus komentuoja ekspertas.
Vis dėlto, kalbant apie prekybos tinklą, pasak L. Aleliūno, pasiektas didžiausias pagerėjimas per visą „Rimi“ istoriją – maisto švaistymas sumažintas net 13 procentų, lyginant su 2021 metais. „Iki 2025 m. pabaigos maisto švaistymą prekybos tinkle tikimasi sumažinti perpus, lyginant su 2016 m., o bendra siekiamybė – 0 maisto švaistymo“, – pažymi „Rimi Baltic“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas.
Nereikia galvoti – už jus sugalvos „Rimi“
„Kai planuojate maisto produktus ir sudarote reikiamų produktų sąrašą, remdamiesi savo valgymo planu ir jau turimu maistu, galite išvengti per didelio produktų kiekio įsigijimo, kuris galiausiai nepanaudojamas ir išmetamas. Planavimas skatina ir iš anksto apgalvoti, kaip efektyviai panaudoti jau turimus ingredientus, pavyzdžiui, atlikusius produktus galima įtraukti į būsimus patiekalus arba planuoti tokius, kuriuose naudojami panašūs ingredientai, taip sumažinant tikimybę, kad greitai gendantys produktai bus išmesti“, – pataria ekspertas.
Tiesa, norint efektyviai planuoti pirkinius, reikia atlikti ir kitus „namų darbus“: iš anksto susidaryti maisto produktų sąrašą, patikrinti šaldytuvą, virtuvės spinteles bei sandėliuką.
„Be to, jei prieš apsipirkdami patikrinsite sandėliuką, virtuvės spinteles ir šaldytuvą, greičiausiai pastebėsite produktus, kurių galiojimo laikas artėja prie pabaigos, todėl galėsite suplanuoti patiekalus, į kuriuos šie produktai bus įtraukti, kad juos sunaudotumėte, kol jie nesugedo. „Rimi“ taip pat turi patogią naujovę – „Mano Rimi“ programėlės įskiepį „Gaminu, neišmetu“ arba apsilankę tinklalapyje www.rimi.lt , kuris dirbtinio intelekto pagalba padės rasti receptus pasirinkus šaldytuve turimus produktų likučius – pavyzdžiui, bananai, paprika, moliūgas, grybai, įvairios mėsos rūšys ir panašiai“, – sako L. Aleliūnas ir priduria, kad toks planavimas ne tik padės sumažinti maisto švaistymą, bet ir padės sutaupyti.
Matai oranžinį lipduką – žinai, kad taupai.
Verta atkreipti dėmesį ir į specialiais oranžinės spalvos lipdukais pažymėtus maisto produktus „Rimi“ parduotuvėse: jais pažymėti nukainuoti besibaigiančio galiojimo produktai, kuriuos galima sunaudoti tą pačią dieną, o likučius – užšaldyti. Daug produktų, kurie dar tinkami naudoti, galite įsigyti per pusę pigiau, o kai kuriuos net iki 70 proc. pigiau. „Taip prisidėsite prie aplinkos tausojimo ir jūsų piniginė padėkos. Be to, daugelis nuogąstauja, kad norint įsigyti tokius produktus yra sunku planuoti. Bet mes pristatėme naujovę – dabar mūsų programėlėje „Mano Rimi“ galite pasirinkti mylimiausią arba šalia namų esančią parduotuvę ir patikrinti, kokie nukainoti produktai ten yra. Tad planuoti ir taupyti dar patogiau“, – rekomenduoja L. Aleliūnas.