Verslininkė Liucina Rimgailė: „Sutaupau planuodama apsipirkimus ir eksperimentuodama virtuvėje“
Komunikacijos specialistė, verslininkė Liucina Rimgailė dalinasi patirtimi, kaip išvengti nebūtinų pirkinių ir siūlo dažniau gaminti namie bei tobulinti planavimo įgūdžius – jie praverčia kasdienybėje, kai norime sutaupyti. Pasak su atsakingą vartojimą skatinančiu prekybos tinklu „Rimi“ bendradarbiaujančios desertų kūrėjos, jei šaldytuve turime net ir nedaug, bet universalių produktų, iš jų galime lengvai pasigaminti vakarienę ar net pavaišinti netikėtus svečius. O kažko pritrūkus visai nebūtina vėl lėkti apsipirkti – geriau sunaudoti tai, kas guli virtuvės spintelėse ar šaldytuve.
Išdrįskite eksperimentuoti ir turėkite bazinių produktų
Kartais kepsnelis, likęs nuo pietų, gali tapti sumuštinio ar salotų ingredientu, o pernokę bananai – pyrago įdaru ar glotnučio pagrindu. Anot verslininkės ir desertų kūrėjos Liucinos Rimgailės, taip galima atrasti naujus ingredientus ir skonius.
„Namuose visada turiu greitai negendančių produktų, iš kurių galiu labai lengvai paruošti vakarienę ar iškepti pyragą svečiams netgi tada, kai atsidarius šaldytuvo dureles, atrodo, kad jis pustuštis ir „nėra ko valgyti“. Juk visuomet, bent jau turint keletą kiaušinių, galima išsikepti gardų omletą, išradingai panaudoti daržovių bei mėsos likučius sriuboms ar skirtingiems troškiniams, o jei turite šiek tiek makaronų – pagaminti jiems padažą su grybais arba pomidorais. Taip pat nebrangu išsivirti saldžių ar nesaldžių košių, kurių variantų yra dešimtys, o kai ateina svečiai arba, kai žiūrite filmą su šeima – nebūtina tepti sumuštinių, daug greičiau ir paprasčiau ant švarios pjaustymo lentelės patiekti dailiai paserviruotas vaišes. Vaisiai ar paskutiniai sūrio gabalėliai tada tiesiog stebuklingai dingsta!“, – patarimais dalijasi L. Rimgailė.
Moteris priduria, kad kiaušiniai, miltai ir daržovės kulinarijoje gali būti panaudojami praktiškai visur – tiek gaminant sumuštinius, tiek ruošiant šviežias užtepėles. Tačiau savo namuose L. Rimgailė stengiasi turėti ne tik ilgiau negendančių ar šviežių, bet ir šaldytų produktų.
„Šaldiklyje visuomet turiu šaldytų daržovių, kurias naudoju sriuboms ar šiek tiek uogų, kurias dedu į kokteilius. Tai – greiti, tačiau nebrangūs „paruoštukai“, ypač tinkantys skubantiems. Šaldytuve stengiuosi turėti ir pesto padažo, įvairių sūrių, lašišos ar liesos mėsos sumuštiniams. O gimus sūnui, kuriam neseniai suėjo metukui, stengiamės maistui naudoti kuo palankesnius sveikatai produktus: viso grūdo kruopas ir miltus, juodą duoną, sojų grietinėlę, valgome daugiau daržovių. Neperdirbti, sveikatai palankesni produktai dažnai dar būna ir pigesni“, – sako verslininkė.
Prieš didesnį apsipirkimą susidarykite produktų sąrašą
L. Rimgailė įsitikinusi, kad gerokai sutaupyti padeda ne tik bazinių produktų ar maisto likučių sunaudojimas namuose, bet ir suplanuotas apsipirkinėjimas su reikalingų produktų sąrašu parduotuvėje: „Taip nepamiršite, ko iš tikrųjų reikia ir disciplinuosite save, parduotuvių lentynose negriebdami prekių, kurių visai neplanavote.“
Kassavaitiniai apsipirkimai, su reikalingų produktų sąrašu, Liucinos šeimai išties padeda sutaupyti ir brangaus laiko, ir pinigų. „Prieš eidama apsipirkti pirmiausia apžiūriu virtuvės spinteles ir šaldytuvą bei pasižymiu, kas jau baigiasi ir ko nebeturime. Visiems, ko gero, gaila išmesti greitai gendančius produktus, tad juos perkame atsakingai, tik tiek, kiek tikrai sunaudosime. Esame linkę mažinti vartojimą ir išvengti maisto švaistymo, kuris yra didelė problema ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje“, – primena „Liu Patty“ desertinės savininkė.
Liucina pasakoja, kad ateinančios savaitės reikalingų produktų sąrašą pildo ne paskutinę minutę, o kai pamato, kad kažko trūksta: „Pabandykite vieną kartą apsipirkti savaitei su pirkinių sąrašu, o kitą – nueiti nepasiruošę, be jo. Ir palyginkite, kiek pinigų išleisite: tikrai sutaupysite tada, jei pasižymėsite, ko tikrai reikia. Kai esi suplanavęs savaitės valgiaraštį ir žinai, ką kiekvieną dieną valgysi, savaitės pabaigoje nebelieka nepanaudotų produktų ir nieko nereikia išmesti. Dar vienas drausminantis būdas – užsisakyti prekes internetu. „Rimi“ parduotuvė yra labai netoli mūsų namų, todėl labai patogu stabtelti važiuojant iš darbo. Be to, kai niekur neskubi ir patogiai sėdi namuose, gali paskaityti prekių aprašymus el. parduotuvėje ar palyginti kainas ir taip surasti geriausius pasiūlymus“, – sako moteris.
Dažniau gaminkite namie
Kartais užtenka paskaičiuoti, kiek išleidžiate vakarienėms ar pietums mieste per mėnesį, kad pagalvotumėte apie gaminimą namie – juk suma gali būti netikėtai didelė. Todėl L. Rimgailė sako, kad dar vienas būdas sutaupyti – nepabijoti gaminti patiems, net jei atrodo, kad nesate tam pasiruošę ar gabūs.
„Šiais laikais tai visai nesunku – receptų pilnas internetas, be to, visai paprastų ir sveikatai palankių yra „Rimi“ interneto puslapyje. Juk nebūtina iškart pradėti nuo sudėtingiausių receptų, rinkitės pačius paprasčiausius. Iš patirties galiu pasakyti, kad gaminant namie galima ne tik sutaupyti, bet ir kasdien valgyti sveikatai palankesnį maistą. Pats gamindamas, visada žinai, kokius ingredientus dedi į patiekalą ir kiek padažo pili ant salotų. Namie grietinę visada galima pakeisti natūralia varškės užtepėle, o vietoje pirktinių prieskonių mišinių – naudoti paties susikurtus prieskoninių žolelių derinius. Gaminimas namuose su šeima ar draugais yra tikrai ne varginantis, o smagus užsiėmimas, skatinantis bendrauti ne virtualiai, bet gyvai“, – sako L. Rimgailė.