Švenčiame cepelinų dieną: dalijamės skaniausių cepelinų receptu

Mano šeimai • 2024 m. Vasaris 01 d.
Ilga žiema nesitraukia, rodo nagus, sniego iki kelių, o mūsų šeimai jau taip norisi šilumos, saulės ir ilgų jaukių pavasarinių pasivaikščiojimų parke arba prie jūros.
 

Kad šalti savaitgaliai būtų jaukesni, nusprendėme sušilti pačioje smagiausioje draugijoje – pas savo tėvelius ir vaikų senelius. Ir tai buvo ne šiaip susitikimas, o pats tikriausias cepelinų balius ?

Juk vasario pirmasis sekmadienis skirtas Jo Didenybei – Cepelinams.

Su mama ir Goda pasiraitojome rankoves, vyrai stojo skusti bulvių ir jau po kelių valandų ant stalo garavo naminiai, kvapnūs ir pasakiškai skanūs cepelinai.

Pasakysiu taip – asmeniškai aš pati nesu didelė cepelinų gerbėja, man tai nėra skaniausias patiekalas, tačiau pati gaminimo tradicija ir jaukumas, užplūstantis gaminant cepelinus mamos virtuvėje, nukautuoja viską.

O jūs jau pasiruošę išbandyti mano mamos cepelinus? Jie neabejotinai bus tokie skanūs, kad receptą norėsite išsisaugotiJ Beje, jei pritrūksite kulinarinių idėjų ar gardžių bei laiko patikrintų receptų, jų galite ieškoti mano mamos tinklaraštyje „Gamink su Audrone“.

CEPELINAMS REIKĖS:

  • 12 vidutinio dydžio bulvių;
  • 5 virtų bulvių;
  • 350-400 maltos jautienos-kiaulienos;
  • Prieskonių mėsai;
  • Svogūno;
  • Pipirų ir druskos.

GAMINAME BULVIŲ MASĘ:

Bulves sutarkavome, likusias išvirėme ir sugrūdome. Į bulvių tarkius įtarkavome svogūną. Tarkius išspaudėme, bet skysčio nenupilame, o krakmolą, kuris nusistovėjo, sudedame į tarkius. Į bulvių tarkius sudedame sugrūstas virtas bulves, pagardiname druska ir išmaišome.

GAMINAME ĮDARĄ:

Maltą mėsą gardiname prieskoniais, druska, įdedame smulkiai pjaustytą ir pakepintą svogūną ir gerai išmaišome.

Iš paruoštos bulvių masės formuojame cepelinus. Į puodą su verdančiu vandeniu įberiame druskos, supilame nuo bulvių likusį tarkių skystį ir atsargiai dedame vieną po kito cepelinus.

Verdame apie 20-30 minučių, priklausomai nuo cepelinų dydžio. Patiekiame su grietine arba mėgstamu padažu.

Skanaus! ?

ĮDOMŪS FAKTAI APIE CEPELINUS:

  • Cepelinų diena švenčiama pirmą vasario sekmadienį
  • Patiekalas vadinamas cepelinu dėl panašumo į dirižablį, kurį sukonstravo Ferdinandas Cepelinas
  • Cepelinai Lietuvoje pradėti gaminti prieš 100 – 150 metų.
  • Tikrasis cepelinų pavadinimas – didžkukuliai.

DAR DAUGIAU SKANIŲ IDĖJŲ – FB SVEČIUOSE PAS GODĄ ?‍?


Populiarūs straipsniai