Dėl visiems reikalingo kalcio dietologė siūlo šį produktą valgyti nors ir kasdien
Svarbu sūrio riebumas ir jo kiekis
Nenuostabu, kad svetur gyvenantys lietuviai pasiilgsta ne tik ruginės duonos, bet ir lietuviško varškės sūrio – tokio unikalaus produkto nerasi niekur kitur: jis laikomas vienu lietuviško kulinarinio paveldo simbolių. Sūrių įvairovė tokia didelė, kad jau tapo įprasta į racioną įtraukti tiek minkštuosius, tiek fermentinius sūrius.
Sūrio mėgėjams sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena svarbią taisyklę – jis neturėtų užgožti kitų maisto produktų, tačiau gali būti vartojamas nors ir penkias dienas per savaitę: „Svarbu išlaikyti proporcijas ir sūriu gardinti patiekalus, tačiau jis neturėtų tapti pagrindiniu patiekalo turiniu. Jeigu sūrį valgome vieną, jis dažniausiai užima tarpinio valgymo poziciją – kaip užkandis. Sūris taip pat gali būti puikus pusryčių patiekalas, dedant ant sumuštinių, tačiau kaskart jį vartojant svarbu pasirinkti tinkamą kiekį.“
Pasak dietologės, fermentinių sūrių dienos norma – žmogaus nykščio dydžio. „Atrodo, labai nedaug, bet jei tokio sūrio neskanavote kelias dienas, tikrai galima suvalgyti daugiau. Kartais sakoma, kad štai prancūzai valgo daug sūrių, jie yra jų maisto kultūros dalis, bet tai nekenkia nei jų figūrai, nei sveikatai. Tačiau žvelgdami į kitas tautas, mes dažnai išskiriame tik vieną mitybos komponentą, neįvertindami kitų: paties valgymo proceso ir bendro dienos maisto kiekio. Be to, turint mintyje, kad tai – gyvūninės kilmės riebalai, kuriuose yra sočiųjų riebalų rūgščių, tai asmenys, sergantys širdies kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu ar nutukimu, turėtų kasdieniniam vartojimui rinktis liesesnį sūrį arba ženkliai mažesnį jo kiekį“, – įspėja dr. E. Gavelienė.
Kuo sūris mums naudingas
Pasak gydytojos dietologės, bakterijos, esančios sūryje, saugo žarnyną ir yra sveikatai palankus maisto komponentas. „Vis dėlto, jei norime tikrai sveikatai palankiausio fermentinio sūrio, reikėtų rinktis tokį, kuris savo sudėtyje turi mažiausiai druskos ir yra mažesnio riebumo procento. Skaičiuojama, kad net 90 proc. sūryje esančio kalcio yra įsisavinama. Be to, fermentiniuose sūriuose yra ir magnio, šiek tiek geležies, vitamino A bei vitamino B12“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Desertams gaminti dažnai renkamės maskarponės sūrį, kuris, pasak gydytojos dietologės, yra gerokai riebesnis už kreminį sūrį, tačiau jis yra puikus vitamino A šaltinis. „Net nedidelė (apie 30 gramų) maskarponės porcija suteikia 10 proc. vitamino dienos normos. Šiame sūryje taip pat galime rasti vitamino B2, kalcio bei magnio, be to, jame yra labai mažai arba visai nėra laktozės. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog maskarponės sūris turi daug kalorijų, tad jį reikėtų vertinti kaip desertą“, – įspėja gydytoja dietologė.
Ji taip pat primena, kad pelėsiniai sūriai dažniausiai yra kaloringi, todėl juos reikėtų vartoti saikingai. Kita vertus, jie yra turtingi kalciu, o pelėsis suteikia ne tik pikantišką skonį, bet ir paskatina virškinimo sulčių sekreciją.
Išbandykite įvairias sūrio rūšis
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sūrį pataria rinktis pagal skonį ir patiekalą, į kurį planuojate jį dėti: „Prekybos tinklo asortimente yra daugiau nei 300 sūrio produktų. Pirkėjų itin mėgstami fermentiniai ir minkštieji (feta, mocarela, maskarponės) sūriai. Turime tiek pigesnių, prieinamų kiekvienam, tiek išskirtinių sūrių su saugomos kilmės nuorodomis. Per didžiąsias metų šventes ir vasaros mėnesiais sūrių asortimentą papildome produktais, skirtais specialiai tam sezonui, o beveik visada jiems taikomos ir nuolaidos, tad galite įsigyti pigiau.“
Anot O. Suchočevos, kiek produktas tinkamas vartoti nurodo terminas ant pakuotės, tačiau jei sūris yra pakeitęs jam būdingą spalvą ar atrodo sausokas, jo reikėtų vengti: „Svarbiausia laikytis gamintojo nurodytų sąlygų. Rekomenduojama sūrių nelaikyti plastikinėje pakuotėje ar taroje, kadangi jiems reikalinga oro cirkuliacija. Tad laikymui geriausia naudoti specialų sūrių arba pergamentinį popierių. Tam, kad nereikėtų švaistyti maisto ir pavyktų sutaupyti, visada geriau pirkti mažesnį sūrio kiekį, bet dažniau.“
Jei ieškote autentiško produkto, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į saugomos kilmės vietos ar geografinės nuorodos ženklus. Tuo tarpu brandinimo laikas išryškina ir suintensyvina sūrių skonines savybes, keičiasi ir jų tekstūra. „Norintiems apsipirkti pigiau, vertėtų rinktis „Rimi“ ir „Rimi Smart“ prekinio ženklo sūrį, pasižyminčius gera kokybe už žemesnę kainą“, – pataria specialistė.
Ji primena, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite.
Kulinarijos technologai siūlo laukiant svečių pasigaminti išpopuliarėjusio buratos sūrio užkandį su figomis ir pistacijomis.
Burata su figomis ir pistacijomis
Patiekalui reikės:
- 300 g buratos sūrio;
- 100 kepintų, sūdytų ir lukštentų pistacijų;
- 6 vnt. figų;
- 2 šaukštų medaus;
- 5 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 3 šaukštelių raudonojo vyno acto;
- 1 vnt. apelsino;
- 1 žiupsnelio druskos dribsnių;
- 1 žiupsnelio pipirų.
Kaip gaminti:
Įkaitinkite orkaitę iki 175°C. Skrudinkite pistacijas 5–7 minutes orkaitės viduryje. Leiskite atvėsti ir stambiai sukapokite.
Figas supjaustykite skiltelėmis. Sumaišykite medų, aliejų, actą, šviežiai spaustas apelsinų sultis, druską ir pipirus. Figas sumaišykite su padažu. Leiskite pastovėti apie 15 minučių.
Į kiekvieną lėkštę įdėkite pusę buratos. Įdėkite figų ir užpilkite padažu. Ant viršaus užberkite pistacijų, šiek tiek druskos dribsnių ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Skanaus!